ORIENTERER: Knut Arild Hareide orienterer pressen om omstridt hemmelighold før landsmøtet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

KrF-striden

KrF-kaoset fortsetter: Etter i går kveld kan hele maktbalansen være snudd på hodet

Hans Fredrik Grøvans gule middelvei vant fram og skal behandles likt med det røde og blå alternativet. Grøvan tror likevel ikke KrF ender med å bli værende i opposisjon.

GARDERMOEN (Dagbladet): Det var ventet at KrFs landsstyre torsdag kveld ville diskutere voteringsrekkefølgen og spørsmålet om hemmelig votering under landsmøtet i morgen.

Og mens Knut Arild Hareide vant fram med sitt ønske om hemmelig votering, tapte han kampen om voteringsrekkefølgen.

Det betyr at dersom landsmøtet i dag følger landsstyrets anbefaling, skal det først voteres over følgende:

  1. Gå i regjering med Støre.
  2. Gå i regjering med Solberg.
  3. Bli i opposisjon.

De to alternativene med flest stemmer i runde én går videre til en siste votering. Her skal KrFs - og trolig Knut Arild Hareides - skjebne avgjøres én gang for alle.

- Dette betyr at vi får en god demokratisk behandling av de tre likestilte forslagene, i motsetning til det som landsstyret tidligere hadde lagt opp til, sier Hans Fredrik Grøvan til pressen like etter landsstyremøtet torsdag.

Grøvans forslag om å bli i opposisjon er ikke ukontroversielt.

- Slik jeg leser det, binder det forslaget oss til høyresida for hele stortingsperioden, har leder i Finnmark og Troms KrF, sentralstyremedlem Svein Iversen, tidligere fortalt Dagbladet.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Han kaller det en tydelig innstilling fra landsstyret og sier et stort flertall støttet hans syn.

Det er likevel opp til landsmøtet i dag om man vil godta kveldens anbefaling fra landsstyret.

Nå kan alt skje

Hans Fredrik Grøvan fortalte Dagbladet før møtet at det ville være udemokratisk dersom hans forslag om å bli i opposisjon ikke ble sidestilt med forslaget om å gå inn i regjering på rød eller blå side.

Praktisk sett gjør kveldens utvikling morgendagens utfall langt mer usikkert.

Grøvan behøver nå bare en tredjedel av stemmene til sin gule middelvei for å gå videre til den avgjørende runda. Før torsdag kveld måtte han ha halvparten av delegatene bak seg, noe som var regnet som helt usannsynlig.

Utviklingen kan også totalt endre dynamikken under voteringen i dag.

Kilder tett på KrF-toppen forteller Dagbladet at både «lyserød» og «lyseblå» delegater nå kan tenkes å stemme på å bli i opposisjon i frykt for å tape til den andre siden. Og dersom Grøvans forslag kommer seg videre til votering nummer to kan «alt skje», tror kildene.

Grøvan tror ikke på «gul» seier

Per torsdag ettermiddag lå høyresida i KrF an til å vinne den dramatiske maktkampen. 99 av 190 mandater ser ut til å gå mot høyre. 90 mandater har flagget rød sympati.

Nå som det å bli i opposisjon sidestilles med røde og blå regjeringer, kan det tenkes at flere delegater velger å stemme taktisk i første runde. Dermed øker sjansen for at KrFs veivalg kan ende med å bli i opposisjon.

Hans Fredrik Grøvan har likevel ikke mye tro på sistnevnte.

- Alt tyder på at utfallet blir det samme, at det blir de to regjeringsalternativene som står igjen i siste runde. Men når får landsmøtet i det minste en mulighet til å vurdere de tre alternativene opp mot hverandre, sier han.

Hareide forklarte landsstyrets anbefaling i en kort uttalelse til pressen.

- Landsstyret har foreslått, med overveldende flertall, at landsmøtet i morgen skal få votere over alle tre alternativene først. De to alternativene som får flest stemmer, går videre til en avgjørende votering. Voteringene skal foregå skriftlig, fortalte Hareide til pressen like før klokka 20 torsdag kveld.

Han sa seg fornøyd med en «ryddig og god prosess».