Likestilling for funksjonshemmede

KrF-kjeft: - Hyklere

Mari Storstein er skuffet over at flertallet i Stortinget ikke stemte fram FN-konvensjonen om menneskerettigheter for funksjonshemmede.

MISFORNØYD: Mari Storstein er skuffet over at Stortinget nedstemte innlemmelse av FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menenskerettigheter i norsk lov. Foto: Tore Meek / NTB
MISFORNØYD: Mari Storstein er skuffet over at Stortinget nedstemte innlemmelse av FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menenskerettigheter i norsk lov. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 8. mars ble det holdt en avstemning i Stortinget, etter et forslag fra SV om å innlemme FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menneskerettigheter (CRPD) i norsk lov. Forslaget ble nedstemt.

Det har fått filmskaper og ambassadør for Norges Handikapforbund, Mari Storstein, til å reagere og nå kommer hun med en klar beskjed.

- Det er et slag i trynet. Det sier mye om hvordan mange av våre norske politikere ser på funksjonshemmede. FN har vært ute og kritisert den norske regjeringen for ikke å ha inkorporert konvensjonen, men også denne gangen ble forslaget avvist, sier Storstein til Dagbladet.

En inkorporering av FN-konvensjonen i norsk lov, vil ifølge Storstein, føre til at mennesker med funksjonsnedsettelser får muligheten til å oppnå sine fulle rettigheter til deltakelse på alle samfunnets arenaer på lik linje med alle andre.

La press på KrF

Dagen før Stortinget skulle stemme over forslaget om CRPD la Storstein ut en video på Instagram, hvor hun la press på Kristelig Folkeparti til å stemme for forslaget.

I videoen snakker Storstein med, og om, landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), som sa hun ble sint da hun hørte Storsteins historie om hvordan funksjonshemmede blir diskriminert hver dag.

Da stemmene ble talt 8. mars falt forslaget, med KrF på vippen.

- Dobbeltmoralske

Utfallet har fått Storstein til å reagere kraftig. Hun mener at Bollestad og KrF kom med falske forhåpninger da de møttes sist.

- Jeg er selvfølgelig skuffa over KrF og oppfatter dem som dobbeltmoralske og hyklerske. Når de endelig har muligheten til å sette lovordene sine ut i handling, så skuffer de. Da hjelper lite at Bollestad gråter, når hun ikke gjør noe med det.

Storstein har laget prisvinnende dokumentarer, som Brevet til Jens, De døvblinde og Søsken. For noen år tilbake ble hun og alle familiene som deltok i dokumentarserien Søsken invitert på Stortinget.

- Jeg har jo vært på Stortinget med Bollestad og Knut Arild Hareide, hvor de snakket om viktigheten av det jeg har laget og sa at alle liv er like mye verdt. Og så stemmer de likevel imot noe som ville gitt oss rettferdige rettigheter. Det synes jeg er dobbeltmoralsk av KrF.

Ikke enig med Storstein

Olaug Bollestad har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men det har parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe, Hans Fredrik Grøvan. Han mener det ikke er riktig av Storstein å kalle dem dobbeltmoralske.

- Jeg er ikke enig i den karakteristikken, men samtidig forstår jeg skuffelsen til Mari. Men jeg tror vi har vist i vårt arbeid at vi ønsker å inkorporere FN-konvensjonen, sier Grøvan.

UENIG: Parlamentarisk leder Hans Fredrik Gørvan (t.h) er ikke enig i at KrF har oppført seg dobbeltmoralsk ved å stemme imot FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menneskerettigheter. Her avbildet sammen med Olaug V. Bollestad og partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ryan Kelly / NTB
UENIG: Parlamentarisk leder Hans Fredrik Gørvan (t.h) er ikke enig i at KrF har oppført seg dobbeltmoralsk ved å stemme imot FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menneskerettigheter. Her avbildet sammen med Olaug V. Bollestad og partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer

Da forslaget om inkorporering av FN-konvensjonen ble nedstemt 8. mars, ble et forslag om å utrede CRPD i lovverket også nedstemt. KrF var med på å fremme en utredning til Stortinget, slik at man kan gjøre en grundig vurdering og finne ut hvilke konsekvenser en inkorporering av CRPD ville hatt.

Grøvan er klar på at man må gjennomføre utredningen først, slik at CRPD ikke vil gå utover noen andre, om den innlemmes i norsk lov.

- CRPD har Ikke blitt utredet før. I 2013 ble denne konvensjonen ratifisert og daværende regjering hadde også hatt en mulighet til å inkorporere konvensjonen den gang. Det er mange flere enn bare regjeringspartiene i dag som må ta skylden for dette, sier Grøvan.

Han forteller at KrF håper å få forslaget om en utredning godkjent i Stortinget denne våren, for deretter å få en full inkorporering av CRPD.

DELTAKELSE I ARBEIDSLIVET: Asker Produkt AS gir arbeisplasser med tilrettelagt fagopplæring og arbeidstrening for funksjonshemmede. Reporter: Jørgen Gilbrant Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- En hvilepute

Storstein mener det ikke er godt nok å skylde på at det ikke er gjort en utredning for å innlemme funksjonshemmedes menneskerettigheter i norsk lov. Hun mener dette bare er en fin måte for partiene å utsette på.

- Det er bare en hvilepute for dem å kunne stemme for en utredning først. I Norge i dag er det sånn at funksjonshemmede utgjør Norges største minoritet. Vi utgjør mellom 15 og 18 prosent av befolkningen, presiserer Storstein, før hun fortsetter:

- Om politikere anerkjenner våre rettigheter, så hadde det gjort noe med hvordan man ser på funksjonshemmede. Dette er vår kamp for likestilling, for at vi skal bli sett på som vanlige mennesker.

- Spennende med valgkampen

Storstein er nå veldig spent på hvilke partier som kommer til å fremme FN-konvensjonen om funksjonshemmedes menneskerettigheter til høsten, dersom det blir regjeringsskifte.

- Det blir spennende med valgkampen fram mot høsten, og vi vil løfte denne debatten politisk. Jeg tror det er flaut for KrF å ha stemt imot denne gangen, når de egentlig er for innlemmelsen. Jeg vender meg til valgkampen og håper dette kan være en viktig sak for flere partier. Så håper jeg at den nye regjeringen gjør det mulig med et stort flertall neste gang det skal stemmes om å innlemme FN-konvensjonen i norsk lov.

Stortingets nettsider kan man se at Ap, Sp, SV, MDG og Rødt stemte for å innlemme FN-konvensjonen, mens Høyre, FrP, KrF og Venstre stemte imot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer