Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VIL SENDE NORSKFØDTE JENTER TIL IRAN:

KrF krever evaluering av asylbarn-avtalen

- Jeg stusser når jeg leser reportasjen om disse jentene, sier KrFs Geir Toskedal. 

NORGES LENGSTVÆRENDE ASYLBARN: De to søstrene Hawjin (12) og Nawjin (10) er født og oppvokst i Haugesund. Nå vil Utlendingsnemda sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn. Barna er livredde, og foreldrene Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor frykter for jentene sine. De er haugesundere og har aldri vært i Iran. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
NORGES LENGSTVÆRENDE ASYLBARN: De to søstrene Hawjin (12) og Nawjin (10) er født og oppvokst i Haugesund. Nå vil Utlendingsnemda sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn. Barna er livredde, og foreldrene Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor frykter for jentene sine. De er haugesundere og har aldri vært i Iran. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SKJERMER JENTENE: Foreldrene Naser Alinejad (36) og Nashmil Rasulpoor gjør alt for at jentene skal slippe å tenke på en mulig utsendelse til Iran. - Men jentene er redde, sier far. Her i Oslo før rettssaken i fjor. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
SKJERMER JENTENE: Foreldrene Naser Alinejad (36) og Nashmil Rasulpoor gjør alt for at jentene skal slippe å tenke på en mulig utsendelse til Iran. - Men jentene er redde, sier far. Her i Oslo før rettssaken i fjor. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Neste uke skal lagmannsretten behandle saken om Hawjin (12) og Nawjin (10) og foreldrene skal utvises til Iran, et land de to jentene aldri har vært i. Grunnen er at staten mener at innvandringsregulerende hensyn må gå foran barnas beste i denne saken.

- Om du hadde vært i samme situasjon, ville du også følt deg trist og lei for at du ikke fikk bli i landet, sier 10-årige Nawjin til Haugesunds Avis.

- Barnas beste

Nawjin har et noe unorsk navn, men er likefullt født og oppvokst i Haugesund, der hun spiller fotball og fiolin. Søstrene føler seg norske og frykter et annerledes liv i det ukjente Iran: Der får ikke jenter leke som i Norge, og søstrene må gå med hijab.

Med sine ti og tolv år i Norge, er søstrene de to lengstværende asylbarna i Norge. Likevel vil Utlendingsnemnda og staten sende søstrene til Iran. For ett år siden ble saken behandlet i Oslo tingrett, der UNE vant. Familien anket.

- Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker, men jeg stusser når jeg leser reportasjen om jentene i Dagbladet. I asylbarn- og samarbeidsavtalene med Høyre og Fremskrittspartiet ble vi enige om at hensynet til barna skulle vektlegges mer enn før, sier Geir Toskedal, KrFs asyl- og innvandringspolitisk talsmann.

Vil spørre Sylvi

VIL HA SVAR: Blir barnas beste mer vektlagt enn før i asylbarn-saker? Lurer KrFs Geir Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VIL HA SVAR: Blir barnas beste mer vektlagt enn før i asylbarn-saker? Lurer KrFs Geir Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Nå vil han få undersøkt om asylbarn-avtalen som Kristelig Folkeparti og Venstre ble enige om med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet våren 2015 fungerer slik som Venstre og KrF ønsket: At barnas beste skal vektes mer enn innvandringsregulerende hensyn.

- Jeg ber nå om at statsråden setter i gang en evaluering av hvordan enkeltsaker har blitt vurdert etter asylbarn- og samarbeidsavtalen ble inngått. For KrF er hensynet til barna viktigst, så vi må få vurdert praksisen, sier han.

Rettssaken mot familien starter tirsdag 6. desember og er berammet til tre dager.

- Det var familien som anket saken fra tingrett til lagmannsrett, men UNE har likevel sett på saken på nytt. Det at den nå kommer opp for lagmannsretten, er fordi UNE fortsatt mener at vår tidligere konklusjon skal opprettholdes. Saken får nå gå sin gang i retten, og jeg går ikke inn i detaljene nå i forkant, sier seksjonssjef Lars Erik Andersen i UNE til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!