Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strid om rusomsorgen

KrF krever slutt på «anbudshysteriet» - Dårligere rusomsorg etter anbudsrunde

Bent Høie får refs av stortingsflertallet for å legge ned rusbehandlingsplasser og å drive bruk og kast med ideelle aktører.

STORTINGET REFSER HØIE: Helseminister Bent Høie (H) får stortingsflertallet mot seg i flere større og mindre saker. KrF går sammen med de rødgrønne og slår fast at Høie ikke har fulgt opp Stortingets ønske om å bruke ideelle velferdsaktører mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORTINGET REFSER HØIE: Helseminister Bent Høie (H) får stortingsflertallet mot seg i flere større og mindre saker. KrF går sammen med de rødgrønne og slår fast at Høie ikke har fulgt opp Stortingets ønske om å bruke ideelle velferdsaktører mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF og de rødgrønne mener behandlingsplasser er gått tapt som følge av at Helse Sør-Øst etter en anbudsrunde har byttet leverandør av tilbud. De pålegger regjeringen å pålegg helseforetaket å opprette nye plasser til erstatning for de tapte.

- Ødelegger for de ideelle

UTFORDRER: Aps Ingvild Kjerkhol stiller spørsmål til helseminister Bent Høie (H) i Stortingets spørretime. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTFORDRER: Aps Ingvild Kjerkhol stiller spørsmål til helseminister Bent Høie (H) i Stortingets spørretime. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Leder av helsekomiteen, Olaug Bollestad (KrF), sier hun vil ha slutt på regjeringens bruk og kast av ideelle aktører innen rusomsorgen.

- De ideelle aktørene skal ikke bare være et substitutt som skal bistå det offentlige. De har løst oppgavene med glans, og har gode resultater å vise til. Mange har lagt ned mye tid og krefter og investert mye for å bygge opp kompetanse og gode tilbud. Borgestad-klinikken har for eksempel utdannet spesialister som det offentlige benytter seg av. Anbudssystemet betyr liten forutsigbarhet og ødelegger derfor for de ideelle aktørene. Vi vil ha slutt på dette «anbudshysteriet», sier Bollestad til Dagbladet.

VIL SIKRE IDEELLE: KrF-nestleder og leder av helsekomiteen, Olaug Bollestad, mener regjeringen ikke følger opp Stortingets uttrykte ønske om å bruke flere ideelle aktører i rusomsorgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL SIKRE IDEELLE: KrF-nestleder og leder av helsekomiteen, Olaug Bollestad, mener regjeringen ikke følger opp Stortingets uttrykte ønske om å bruke flere ideelle aktører i rusomsorgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun utdyper:

- «Anbudshysteriet» lager lite forutsigbarhet for den ideelle aktøren som skal bidra, men man bruker også mye ressurser offentlig på innkjøpet.

Når man har ideelle aktører som leverer tjenester, god kvalitet, kompetanse og har gode resultater, bør man kunne ha løpende avtaler. Da slipper pasienter å skifte til nytt, man vet resultater, og man vet de er innovative og leverer ny kunnskap, sier Bollestad.

Vil ha forutsigbarhet

Flertallet viser til at Stortinget tidligere har uttrykt et tydelig ønske om vekst for ideell sektor, «og at ideelle aktører skal oppleve forutsigbare, trygge og gode rammevilkår.» Dette blir ifølge flertallet ikke fulgt opp av Helse Sør-Øst.

Bollestad understreker at det ikke er noe mål for KrF å stemme ned regjeringen og støtte opposisjonen.

- Det er saken det gjelder, og ikke å påføre nederlag, sier hun.

Det er SV som har fremmet forslaget om at regjeringen må instruere Helse Sør-Øst «om å gjennomføre tiltak for å rette opp manglene, om nødvendig med ekstra utlysning av anbud».

Nådde ikke opp

Helseminister Bent Høie (H) sier i et brev til helsekomiteen at det er relativ god kapasitet for rusbehandling i Helse Sør-Øst-regionen, og at det ikke blir økt ventetid som følge av bytte av leverandør. Høyre, Frp og Venstre viser til at det er helseforetakets ansvar å beslutte hvem som skal levere tjenesten, og mener Borgestadklinikken ikke nådde opp i konkurransen.

KrF vil be regjeringen pålegge Helse Sør-Øst å videreføre avtalen med avdelingene av Borgestadklinikken i Drammen og Loland, men får ikke flertall for det.

- Ap mener anbud, der pris og kvalitet avgjør, er en bra måte å ivareta de ideelle på. Men Stortinget har vedtatt at staten skal bruke ideelle aktører mer. Det har regjeringen ikke fulgt opp. Og er det på ett område de ideelle aktørene gjør en god jobb, er det rusomsorg. At antallet avrusingsplasser går ned, er en utfordring når det i festtaler snakkes mye om satsing på rusomsorg, sier helsepolitisk talsperson for Ap, Ingvild Kjerkol.

I en flere større og mindre helsesaker KrF gått sammen med de rødgrønne og dannet flertall mot regjeringen dette året.

- Helsepolitikken styres fra Stortinget, ikke fra regjeringen, konkluderer Kjerkhol.

UENIGE: Helsepolitiske talspersoner i Ap og Høyre, Ingvild Kjerkhol og Sveinung Stensland, er ikke enige om hvordan anbudsordningenskal praktiseres i rusomsorgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UENIGE: Helsepolitiske talspersoner i Ap og Høyre, Ingvild Kjerkhol og Sveinung Stensland, er ikke enige om hvordan anbudsordningenskal praktiseres i rusomsorgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mot faglige vurderinger

- Dette handler ikke om hysteri, men om å sikre best mulig helsetjenester for alle. Innkjøpsregelverket gjelder, og forslaget som ser ut til å få flertall, vil innebære en ulovlig direkte anskaffelse, noe som i seg selv er oppsiktsvekkende, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland til Dagbladet.

- Her går komiteens flertall mot de faglige vurderinger som er foretatt, og mener altså det er større behov for avrusing enn helseregionen selv legger til grunn. Jeg er spent på hva opposisjonen vil kutte for å dekke inn de 40 millionene dette koster. Alt henger sammen med alt, sier Stensland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!