POLITIKK

KrF-lederen: - 2017 et skjebnevalg for kontantstøtten

Knut Arild Hareide mener KrFs politiske innflytelse vil avgjøre.

LANDSSTYRET: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen under KrFs landsstyremøte i Oslo i går.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LANDSSTYRET: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen under KrFs landsstyremøte i Oslo i går. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Kontantstøtten utfordres både fra høyre- og venstresiden i norsk politikk. For at kontantstøtten skal bestå er det helt avgjørende at KrF får innflytelse etter stortingsvalget 2017, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Politisk mulig?

I dag møtes landsstyret i Kristelig Folkeparti i Oslo for å diskutere politisk strategi. Mye dreier seg om familiepolitikk.

- Det eneste som er sikkert er at 50 prosent av det norske folk er for kontantstøtteordningen, fordi den handler om rettferdighet. Barn er forskjellige, familier er forskjellige, derfor trenger vi forskjellige ordninger.

- Er det politisk mulig for KrF å verne kontantstøtten?

- Vi har sjansen til å få en avgjørende finger med i spillet. Valget i 2017 blir et være eller ikke være for kontantstøtten, sier Hareide.

Slitsom prosess

I en rundspørring Dagbladet gjennomførte blant partiets tillitsvalgte og folkevalgte i august, svarte 54 prosent av de tillitsvalgte at de ønsker at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, mens 46 prosent vil være på lag med Høyre, Frp og Venstre.

- Hvordan tolker du situasjonen i partiet når det gjelder hvem KrF skal samarbeide med?

- Jeg tror de er opptatt av å følge den prosessen vi har lagt opp. Det er en slitsom prosess å være i. Men det var det også for fire år siden. Landsstyremøtet i november blir veldig viktig, selv om det naturligvis er landsmøtet til våren som tar den endelige avgjørelsen, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Styringsparti

I sin 47 minutter lange tale til landsstyret brukte Knut Arild Hareide mye tid på hvem KrF bør samarbeide med.

- KrF har vist seg som et styringsparti i norsk politikk og vi vil ikke vike unna i 2017. Det sies om Høyre og Arbeiderpartiet at de legger bort ideologiske skylapper for å styre landet trygt gjennom ei krevende tid. Men er det helt sant? Tror vi på dette? Jeg er usikker. Jeg mener fullt og helt at KrF er et styringsparti. Derfor skal vi bli tydelig på at vi både kan og vil styre landet, slik vi har gjort med stor suksess i flere perioder, sa KrF-lederen.

Hotel Cæsar

Hareide hevdet at debatten mellom Høyre og Ap til tider er like forutsigbar som såpeserien Hotel Cæsar.

- Ap anklager Høyre for å gjøre for lite for seint, mens Høyre anklager Ap for ikke å ha noen egen politikk. Det finnes et alternativ. Sentrumspartiene er mer enn et tenkt sted mellom rødt og blått. I det politiske grunnsynet til Venstre, Senterpartiet og KrF finnes det verdier som betyr mer enn de større materialistiske prosjektene i Arbeiderpartiet og Høyre. Jeg tenker på vern om enkeltmennesket, familien, miljøet, de små fellesskapene og det å ta hele landet i bruk på en god måte, uttalte Hareide.

KrFs sjel

KrF-lederen avdramatiserte påstanden om at debatten om hvem partiet skal samarbeide med er en debatt om KrFs sjel.

- Vår identitet er ikke avhengig av høyre- eller venstresida. KrFs sjel ligger i de politiske bevegelsen, i kampen for menneskenes ukrenkelige verdi, i kampen for verdens fattige, i kampen for familiene. I det politiske arbeidet som får våre ildsjeler rundt om i Norge til å stå opp hver dag og være stolte av å tilhøre en politisk bevegelse som kjemper for noe som er større enn oss sjøl, større enn vår egen lommebok eller vårt brutto nasjonalprodukt. Å kjempe for noe som er større enn oss sjøl, det er KrFs sjel, sa Knut Arild Hareide.

Nestekjærlighet

Han lovet at KrF ikke ville glemme verdens fattige i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

- Vi skal prioritere bistand uten egeninteresse. KrFs engasjement stopper ikke ved svenskegrensa. Vår solidaritet og vår nestekjærlighet gjelder dem som trenger det aller, aller mest, sa Knut Arild Hareide til langvarige applaus fra partiets landsstyrepresentanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer