<strong>OVERRASKET:</strong> Knut Arild Hareide er overrasket over at Venstre også vil kutte kontantstøtte til ettåringene. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet.
OVERRASKET: Knut Arild Hareide er overrasket over at Venstre også vil kutte kontantstøtte til ettåringene. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet. Vis mer

KrF-lederen: - Også forskning som sier at barnehage kan være uheldig

KrF-lederen er overrasket over Venstres nye kontantstøttepolitikk, og sier at barnehageforskning ikke er entydig. Ap og SV jubler over Venstres snuoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Knut Arild Hareide er overrasket over Venstres snuoperasjon om kontantstøtte.

- Dette er ikke veldig liberalt av Venstre. Familier er forskjellige og trenger fleksibilitet når barna er så små som ett år. Jeg visste at Venstre ville bort fra kontantstøtte for toåringer, men dette er en nyorientering og et brudd med tidligere politikk. Jeg er overrasket over at de vil helt bort fra kontantstøtten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Trine Skei Grande orienterte ham om snuoperasjonen tidligere denne uka.

- Vi er enige om å være uenige, sier Hareide, som nettopp er tilbake i jobb etter pappaperm.

Hans datter, Sara Margrethe, fyller ett år på søndag, og foreldrene vil benytte dagmamma og kontantstøtte fram til hun begynner i barnehage i august.

- For oss var det ikke et reelt valg, vi fikk ikke barnehageplass. Men det er en god ordning, sier Hareide.

- Kan være uheldig Han mener at kunnskapen om barnehage ikke er entydig, og ikke gir grunnlag for å konkludere.

- Det finnes også rapporter som viser at barnehage for ettåringer kan være uheldig, sier Hareide.

Hareide tror folk har stor forståelse for at familier med ettåringer bør kunne få kontantstøtte. Likevel er han nå bekymret for at ordningen kan forsvinne.

- Jeg er ikke bekymret på kort sikt, men på lang sikt er jeg bekymret, sier han.

- Stigmatiserende Men Høyre beroliger Hareide - og heller kaldt vann i blodet på Venstre.

- Dette er en sak vi vil vurdere nøye. Men prinsippet om at foreldre må få ha valgfrihet til hvordan de vil organisere de første årene, synes vi er viktig. Det er vanskelig å følge konklusjonen om at alle som går i barnehage gjør det bra og at de som ikke går i barnehage ikke gjør det bra. Det blir litt stigmatiserende, sier Høyres Svein Harberg.

Ap: - Ønsker det velkommen Dermed må Venstre lene seg mot venstre for å finne støtte. Arbeiderpartiet og SV er positive over at Venstre skifter over til deres side i kontantstøttesaken.

- Det er veldig bra at flere ser at den politikken regjeringa fører ikke er bra likestillingspolitikk. Vi ønsker dette velkommen, og registrerer at det er et parti som ikke lenger støtter regjeringas politikk, men ser de samme utfordringene når det gjelder likestilling som vi gjør. Dette beviser at det vi har sagt ikke er skremsel, men en realitet, sier Aps Rigmor Aasrud til Dagbladet.

Ap støtter tiltak i barnehagesektoren.

- Vi er for lavere priser på barnehage og vil videreføre gratis kjernetid der det er behov for det, sier hun.
 
SV: - Enig i hvert ord - Jeg er enig i hvert ord Trine sier, og det var på høy tid Venstre snudde, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Men jeg sparer begeistringen, for her har Venstre ingen troverdighet. De var med på å innføre kontantstøtten, og har vært garantist for den siden. Det er de også i dag, så lenge de støtter dagens flertall. De må samarbeide med oss og ap om de skal få til dette. Jeg synes også det er temmelig spesielt at Venstre kommer med en slik visjon få måneder etter at de bidro til dype kutt i barnehagebudsjettet, og økte kontantstøtten. Hun har rett og slett nettopp stemt imot sin egen visjon, sier Lysbakken, med henvisning til budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i høst.

<strong>SNUR:</strong> Venstre-leder Trine Skei Grande vi lavvikle hele kontantstøtteordningen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
SNUR: Venstre-leder Trine Skei Grande vi lavvikle hele kontantstøtteordningen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer