GÅR PÅ GRUNNLOVSMELL: KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å beholde Grunnloven i sitt originale språk, men brøt løftet for en hestehandel - som skulle sikre flertall for å grunnlovsbeskytte familen. Men han mangler én stemme. Her er han fotografert sammen med nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
GÅR PÅ GRUNNLOVSMELL: KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å beholde Grunnloven i sitt originale språk, men brøt løftet for en hestehandel - som skulle sikre flertall for å grunnlovsbeskytte familen. Men han mangler én stemme. Her er han fotografert sammen med nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

KrF-lederen brøt grunnlovsløfte for å sikre flertall for «familie»-paragraf - men mangler uansett én stemme

Høyre og Venstre blokkerer «familien er en grunnleggende enhet i samfunnet» i Grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Grunnloven i forrige uke ble vedtatt i ny språkdrakt på både bokmål og nynorsk, skjedde det etter en skikkelig hestehandel i Stortinget.

KrF var det eneste partiet på Stortinget som hadde programfestet at det var imot å endre språket i Grunnloven, men stemte likevel for å modernisere språket.

Lovet det motsatte Det til tross for at KrF-leder Knut Arild Hariede fredagen uka før lovte han ville gjøre det motsatte, fordi det klare landsmøtevedtaket ikke var til å misforstå.

- Jeg kan se velgerne våre i øynene, fordi vi gjør som vi har lovet i programmet vi gikk til valg på, sa han til Bergens Tidende da.

Helomvendingen skjedde etter partiet hadde inngått en avtale med de rødgrønne partiene, samt Miljøpartiet De Grønne, om at disse partiene blant annet stemmer for at «familien er en grunnleggende enhet i samfunnet» når Stortinget i kommende uke skal ta stilling til om også Grunnlovens innhold skal moderniseres.

Dette er et forslag om en ny paragraf Ap og SV opprinnelig var motstandere av - og som KrF er ditto tilhenger av.

Problemet for KrF er at avtalen bare gir dem 112 stemmer - én stemme unna det nødvendige to tredjedels flertallet som kreves for å endre Grunnloven.

Høyre og Venstre kan dermed blokkere paragrafen. Det kommer de også til å gjøre.

- Ikke i Grunnlovens ånd - Vi kommer til å stemme imot dette, fordi vi mener paragraf ikke betyr noe, i hvert fall ikke på grunnlovsnivå, sier Høyres Michael Tetzschner, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til Dagbladet.

Han er også sterkt kritisk til hestehandelen de andre partiene har inngått.

- Det ville være mer i Grunnlovens ånd å behandle hver bestemmelse for seg, sier Tetzschner.  

Venstre har fristilt sine representanter. Abid Raja, som representerer partiet i kontroll- og konstitusjonskomiteen, er imidlertid overbevist om at ingen vil stemme for forslaget. Han forteller at Venstres stortingsgruppe diskuterte endringsforlsaget på sitt gruppemøte på onsdag.

- Da var det ingen som var for dette, sier han til Dagbladet.

Bestemmelsen er bare én av flere nye grunnlovsbestemmelser Stortinget skal ta stilling på tirsdag. Etter det Dagbladet forstår, binder også avtalen de rødgrønne partiene, Miljøpartiet De Grønne og KrF til å stemme for tre andre endringsforslag, som KrF ville ha i bytte mot å skifte side i språkstriden. Disse gjelder:

Retten til liv.
Barns rettigheter
• Traktatsfesting av menneskerettighetene, altså at statens myndigheter skal sikre menneskerettigehetene slik «de er nedfelt i for Norge bindende traktater».

Det ligger an til tilstrekkelig flertall for alle disse endringsforslagene, om ikke nøyaktig de variantene KrF ønsket seg. KrF ville blant annet grunnlovsfeste retten til «liv fra unnfangelse til naturlig død». Slik blir det ikke.

- Hva de andre partiene gjør, er helt opp til dem, sier Hareide til Dagbladet.