KrF-lederen brøt grunnlovsløfte for å sikre flertall for «familie»-paragraf - men mangler uansett én stemme

Høyre og Venstre blokkerer «familien er en grunnleggende enhet i samfunnet» i Grunnloven.

GÅR PÅ GRUNNLOVSMELL: KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å beholde Grunnloven i sitt originale språk, men brøt løftet for en hestehandel - som skulle sikre flertall for å grunnlovsbeskytte familen. Men han mangler én stemme. Her er han fotografert sammen med nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
GÅR PÅ GRUNNLOVSMELL: KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å beholde Grunnloven i sitt originale språk, men brøt løftet for en hestehandel - som skulle sikre flertall for å grunnlovsbeskytte familen. Men han mangler én stemme. Her er han fotografert sammen med nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Grunnloven i forrige uke ble vedtatt i ny språkdrakt på både bokmål og nynorsk, skjedde det etter en skikkelig hestehandel i Stortinget.

KrF var det eneste partiet på Stortinget som hadde programfestet at det var imot å endre språket i Grunnloven, men stemte likevel for å modernisere språket.

Lovet det motsatte Det til tross for at KrF-leder Knut Arild Hariede fredagen uka før lovte han ville gjøre det motsatte, fordi det klare landsmøtevedtaket ikke var til å misforstå.

- Jeg kan se velgerne våre i øynene, fordi vi gjør som vi har lovet i programmet vi gikk til valg på, sa han til Bergens Tidende da.

Helomvendingen skjedde etter partiet hadde inngått en avtale med de rødgrønne partiene, samt Miljøpartiet De Grønne, om at disse partiene blant annet stemmer for at «familien er en grunnleggende enhet i samfunnet» når Stortinget i kommende uke skal ta stilling til om også Grunnlovens innhold skal moderniseres.

Dette er et forslag om en ny paragraf Ap og SV opprinnelig var motstandere av - og som KrF er ditto tilhenger av.

Problemet for KrF er at avtalen bare gir dem 112 stemmer - én stemme unna det nødvendige to tredjedels flertallet som kreves for å endre Grunnloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer