- KrF legger bort vår prestisje for å finne en løsning, men det er Frp som trenger mer tid

Hareide med nok et spark til Frp.

- KREVENDE: I fredagens tale til KrFs landsstyre advarte partileder Knut Arild Hareide partiet om at det kommer til å bli krevende forhandlinger for å bli enige med Høyre og Frp om innstramminger i asylpolitikken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- KREVENDE: I fredagens tale til KrFs landsstyre advarte partileder Knut Arild Hareide partiet om at det kommer til å bli krevende forhandlinger for å bli enige med Høyre og Frp om innstramminger i asylpolitikken. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Vi legger bort vår prestisje for det beste for Norge og enkeltmennesker i en krevende situasjon, sa Knut Arild Hareide til applaus fra sitt landsstyre.

I talen gjorde han det klart at det kommer til å bli krevende forhandlinger for å bli enige med Høyre og Frp om innstramminger i asylpolitikken.

Landsstyret så ut til å gi ham klarsignal til det, men det betyr på ingen som helst måte at en løsning er nært forestående.

Frp utsatte forhandlinger Talen ble nemlig holdt i kjølvannet av en uke med mye debatt og rabalder på Stortinget. Mandag møttes alle parlamentariske ledere til det de trodde var en invitasjon til et bredt forlik om hvordan flyktningkrisen skal håndteres.

Men det ble raskt klart at Frp ikke var klare til å forhandle, og på onsdagens gruppemøte i Frp, tok de avstand fra at de har kalt inn stortingspartiene til flyktningforhandlinger, og gjorde det klart at en bred enighet er underordnet behovet for klare innstramminger.

Dette førte til stor usikkerhet om hva partiet egentlig ønsker, og de har nå bedt om en uke for å utarbeide partiets egne krav til  innstramminger i asyl- og flyktningpolitikk. Et utvalg bestående av Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde og Åse Michaelsen, samt to rådgivere, skal legge fram forslag for stortingsgruppa.

- Krevende innstramminger - Statsminister Erna Solberg kom med en invitasjon 13. oktober til en bred politisk dugnad. Vårt budskap er at vi er beredt til brede samtaler, i tråd med statsministerens invitasjon. Og, som Solberg selv sa, så haster det å finne løsninger. Men det er ikke KrF, Venstre eller andre opposisjonspartier som trenger mer tid, men Frp.

Hvis ikke Frp får flertall for omfattende innstramming, mener flere at resultatet kan bli at Frp forlater regjeringen.

Kutt i kontantytelser, omfattende bruk av midlertidig opphold, begrensninger i muligheten til familiegjenforening, å knytte ytelser til oppholdstid i Norge er blant tiltakene som forberedes.

Hareide er kritisk til Frps plan om å utarbeide nye krav, og ber dem først gjennomføre de tiltakene samarbeidspartiene ble enige om i Nydalen i 2013.

- Vi har akseptert innstramming på familiegjennforening og andre innstramminger som har vært krevende, men som ennå ikke er gjennomført, understreket han.

- Dramatiske kutt Men det er ikke bare forhandlingene rundt innstramminger i asyl og flyktningpolitikken som skaper hodebry for KrF og resten av Stortinget. Det gjør også de drastiske kuttene i langsiktig bistand for å finansiere flyktningsituasjonen, slik det ble presentert i regjeringens regjeringens forslag til tilleggsproposisjon.

Regjeringen har foreslått å kutte 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet neste år og vil bruke pengene til å betale ekstrakostnaden på 9,5 milliarder kroner knyttet til økte flyktninger i 2016.

- Begrepet «hjelpe dem der de er» høres hult ut med regjeringens forslag til tilleggsproposisjon, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet da hun la fram Venstres alternative budsjett.

Regjeringens kuttforslag vil føre til at Norge må avslutte flere konkrete bistandstiltak, uten at regjeringen har svart på akkurat hva dette innebærer.

- Dette er dramatiske kutt i Norges langsiktige bistand, understreket Hareide i dagens tale.

- Mitt budskap er at vi må hindre rasering av fattigdomsrelatert bistand. Vi må stille opp i situasjonen vi er i, og her har KrF en stolt tradisjon.