KrF lover kamp mot søndagsåpne butikker

Vil holde hviledagen hellig.

SETTER FOTEN NED: KrF-leder Knut Arild Hariede lover kamp mot søndagsåpne butikker. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SETTER FOTEN NED: KrF-leder Knut Arild Hariede lover kamp mot søndagsåpne butikker. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide liker dårlig at påtroppende statsminister Erna Solberg (H) ikke vil holde hviledagen hellig.

Får den nye Høyre/Frp-mindertallsregjeringen viljen sin i Stortinget, skal nemlig alle butikker kunne holde åpent sju dager i uka.

I Sundvolden-plattformen som ble lagt fram i går, heter det at den påtroppende Solberg-regjeringen vil:

«Tillate butikker å holde åpent på søndager. Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet vurdere hvordan de butikkansatte kan bli omfattet av et godt lovverk når det gjelder arbeidstid og medbestemmelse.»

Lover kamp På KrFs nettsider lover nå det ene såkalte samarbeidspartiet å sette foten ned for den planen.

- Å unngå søndagsåpne butikker er først og fremst viktig av hensynet til arbeidstakeres sosiale og velferdsmessige behov. Dessuten er dyrt for samfunnet, sier Knut Arild Hareide i forbindelse med fremleggelsen av regjeringserklæringen.

Hareide viser til at store deler av næringen har gått i mot åpning av søndagsåpne butikker. NHO Handel har begrunnet dette med at utvidede åpningstider gir økte kostnader, samtidig som omsetningen ikke øker. Det betyr at lønnsomheten reduseres fordi utgiftene øker, påpeker han. 

- Søndagsåpne butikker vil først og fremst ramme små og mellomstore aktører innen detaljhandel, fordi de er mest sårbare for økte utgifter. Det vil derfor være lite hensiktsmessig for en regjering som ønsker en konkurransedyktig næring å åpne for søndagsåpne butikker, sier Hareide.

Regjeringen har ikke tatt til orde for hvilke butikker som skal tillates å holde åpne, og om man vil holde åpent blir frivillig.

- Selv om åpning for søndagsåpne butikker vil bli frivillig for den enkelte butikk, vil det i realiteten bli en plikt om alle sentre føler seg presset til å holde søndagsåpent. Søndagsåpne butikker kan føre til konkurser for små butikker, mens de store aktørene trolig vil overlevere. Dermed vil mangfoldet og konkurransen forsvinne, noe som vil være negativt for den enkelte forbruker, sier Hareide.

Får støtte fra Venstre KrF-lederen må imidlertid legge ned et solid stykke politisk håndverk for å forhindre søndagsåpne butikker. En Høyre/Frp-mindretallsregjering trenger bare støtte av ett småpartiene for å ha de nødvendige 85 stemmene som gir flertall på Stortinget. Og Venstre er uttalt for.

- Kommer det et forslag til Stortinget om å oppheve forbudet mot handel på søndag vil Venstre støtte dette, slik partiets standpunkt er, sa Venstre-leder Terje Breivik til Aftenposten i forrige uke.