- KrF må ikke selge sjela si

Derfor sa Bondevik nei til Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju i den kristne dagsavisa Vårt Land snakker Kjell Magne Bondevik åpent og direkte om hvorfor han ikke ville ta Carl I. Hagen inn i varmen - og på den måten kanskje redde statsministermakten.

Intervjuet er gitt til samfunnsredaktør Erling Rimehaug, som tidligere har skrevet Bondeviks biografi og regnes blant Bondeviks fortrolige.

Sliten av spillet

I intervjuet med Rimehaug sier den avtroppende statsministeren at han er glad for å slippe Hagens spill.

Han understreker nok en gang at avstanden til Hagen ikke handler om personlige motsetninger, men om stor politisk avstand mellom partiene. Bondevik innrømmer at beslutningen har kostet, men tror likevel at han ikke hadde noe valg.

- På kort sikt kunne vi nok tjent velgermessig på å inngå et fastere samrbeid med Frp. Men det ville gått på vår identitet løs, sier han.

Derfor står han fast ved at det var riktig å si nei til Hagen.

- Det er min dype overbevisning at dette tjener KrF på lang sikt, sier han til Vårt Land.

AVTROPPENDE: Bondevik angrer ikke på at han holdt Hagen på avstand. Han synes det er viktigere å kunne se seg selv i speilet enn at alle skal like det han gjør. Foto: SCANPIX
AVTROPPENDE: Bondevik angrer ikke på at han holdt Hagen på avstand. Han synes det er viktigere å kunne se seg selv i speilet enn at alle skal like det han gjør. Foto: SCANPIX Vis mer

Eksempler på saker der Bondevik og Hagen ser helt forskjellig på løsningene, er miljø, innvandring og alkohol. I tillegg har det alltid vært viktig for Bondevik å gi støtte og penger til andre land som ikke har de samme ressursene som Norge. Hagen er ikke enig i prioriteringene. Videre vil Hagen ha lavere alkoholpriser, mens Bondevik er bekymret for samfunnskostnaden høyere forbruk.

Må holde på sjela

Selv sier Bondevik at han har et avslappet forhold til at han ikke får fortsette som statsminister. Han advarer partivennene mot å samarbeide tett med Frp for å felle Stoltenberg.

- KrF må ikke selge sjela si, sier han.

Han vet ikke om samarbeidet mellom Høyre, Venstre og KrF fortsetter når partiene kommer i opposisjon.

- Jeg regner med at alle når skjerper sin profil i opposisjon, sier han.

Selv har Norges mest kjente prest hatt en dalende popularitet hos velgerne. Nå sier Bondevik at personlig popularitet ikke lenger betyr så mye for ham.

- Du får stå for det du gjør, og så lenge du kan se deg selv i speilet, får andre få mene hva de vil, slår han fast.