<strong> AVSTAND:</strong> Lederen i KrF, Knut Arild Haride og lederen i Venstre, Trine Skei Grande, fremhever ofte sitt gode forhold. Men politisk utvikler partiene seg nå på mange områder i hver sin retning. KrF-veteran Odd Anders With mener KrF oftere bør rive seg løs fra Venstre og søke enighet med Ap i Stortinget. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AVSTAND: Lederen i KrF, Knut Arild Haride og lederen i Venstre, Trine Skei Grande, fremhever ofte sitt gode forhold. Men politisk utvikler partiene seg nå på mange områder i hver sin retning. KrF-veteran Odd Anders With mener KrF oftere bør rive seg løs fra Venstre og søke enighet med Ap i Stortinget. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- KrF må løsrive seg fra Venstre, og teste ut Ap

Det mener KrF-veteran Odd Anders With.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet): - Venstres utvikling i mer liberalistisk retning bør føre til at KrF tenker gjennom hvor tett man skal samarbeide med Venstre framover. Jeg håper Venstre ikke glemmer sin historie som sentrumsparti og sklir vekk fra sentrum. Det ideelle ville være å bygge et bredest og sterkest mulig sentrum. Men på en del områder står Venstre nå til høyre for Høyre, sier With til Dagbladet.

With har lang fartstid i lokal- og rikspolitikken. Han har vært nestleder i KrF og statssekretær i to perioder. Han var med i forhandlingene mellom KrF, Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne om en politisk plattform for Trondheim etter kommunevalget i 2011.

Denne koalisjonen har fortsatt makten i byen.

Skurr i sentrum Regjeringspartiene har flertall med Venstre. Men Venstre og KrF valgte å stå sammen som en sentrumsblokk utenfor regjeringen. Nå skurrer det i forholdet mellom sentrumskameratene.

I et intervju under landsmøtet i helga sa tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik at Senterpartiet, ikke Venstre, er det partiet som nå står KrF nærmest politisk. With deler analysen.

- Venstre oppleves av mange av oss ikke som nummer to-parti i dag. Venstre er blitt et mer liberalistisk parti til høyre for sentrum. KrF hører til sentrum, og vi vil ikke kalle oss et borgerlig parti. Begrepet gir feil signaler og forsterker uønsket og uriktig todeling av politikken. KrF må fristille seg oftere i enkeltsaker der Venstre i for stor grad blir liggende mellom Høyre og Frp, sier With.

Bruke handlingsrommet With understreker i likhet Bondevik at KrF må bruke handlingsrommet partiet har i Stortinget til å inngå allianser med andre partier.

- Samarbeidsavtalen med regjeringspartiene og Venstre sier at vi skal forhandle først med dem. Den må ikke oppfattes som at vi ikke har handlingsrom. Den sier ikke at vi må inngå kompromisser vi mener er dårlige. Hvis retningen er feil, blir kompromissene dårlige, sier With.

Han mener retningen den blåblå regjeringen tar er feil på mange områder. Han nevner endringene i arbeidsmiljøloven, som han mener går i liberalistisk retning. Her inngikk KrF et kompromiss med regjeringspartiene og Venstre for å bremse liberaliseringen.

Flere eksempler på feil kurs er ifølge With holdningen til flyktninger, økt tilgang på alkohol, mer spilleavhengighet og økt forbruk gjennom skattelettelser.

KrF og Ap? En undersøkelse Dagbladet gjennomførte blant KrFs tillitsvalgte før landsmøtet, viste at et flertall nå foretrekker et samarbeid med Ap enn dagens samarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

KrFs gruppeleder og kommunalråd Geirmund Lykke, som styrer sammen med Ap, Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne i Trondheim, sier at dette alternativet må på bordet også i rikspolitikken.

Mens Venstre har slått fast at de vil ha Erna Solberg som statsminister også i neste periode, vil KrF ta stilling til regjeringssamarbeid og partnere på landsmøtet i 2017.

Samarbeidskultur With sier at det ville være positivt om KrF også bygger opp en bredere samarbeidskultur og våger flere felles forslag og innstillinger hvor Sp og Ap er med. Da vil partiet ble mer gjenkjennelig som sentrumsparti, og det kan gjøres uten å bryte samarbeidsavtalen, mener han.

- Vi må begynne med å finne sammen i Stortinget, gjennom felles merknader. I den grad vi er usikre på om Aps signaler bare er retorikk, bør KrF ta dem på ordet og teste dem ut i enkeltsaker.

- Hvis vi ikke er fornøyd med det vi får til med de blåblå, må vi kunne forhandle med andre. Vi må utfordre det handlingsrommet som eksisterer i enkeltsaker, særlig i verdispørsmål, som kommer på løpende bånd framover, sier With, og nevner spesielt kravet om 10 000 syriske flyktninger og søndagsåpne butikker.

Nei til søndagsåpent Fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF, Trude Brosvik, sier at til tross for at Venstre i enkelte saker står lang til høyre, bør samarbeid være utgangspunktet.

- I vår posisjon har både KrF og Venstre mest å vinne på å finne sammen, og jeg opplever at folk klarer å skille mellom KrFs og Venstres politikk. Når det gjelder saker som er så viktige for oss at vi ikke kan inngå kompromiss, som for eksempel søndagsåpne butikker, må vi ta avstand fra Venstre. Det opplever jeg også at vi gjør, sier Brosvik.

Geirmund Lykke sier at spørsmålet om søndagsåpne butikker definitivt er en sak KrF ikke skal inngå kompromiss på.

- Da får heller de tre som er enige om å gå den veien, gjøre det. Så har vi frihet til å kjempe for endring etterpå, sier Lykke.

- Kan svekke oss Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, advarer mot å distansere seg fra Venstre.

- Som strategi ville det svekket oss. Selv om Venstre nå kanskje har et borgerlig etternavn, så har de fortsatt sentrum som mellomnavn. Men det er naturlig at vi har forskjellige synspunkt i noen saker, og det må vi synliggjøre, sier Eriksen.

Hun er likevel enig i at de skal bruke handlingsrommet, noe hun mener de gjør.

- Vi plikter å snakke med regjeringspartiene først, men jeg tror likevel ikke nordmenn flest opplever at vi ikke bruker handlingsrommet, sier Eriksen.

<strong>HANDLINGSROM:</strong> Her har regjeringapartiene har kommet til enighet med støttepartiene Venstre og KrF i asylbarnstriden. Her er Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Andundsen (Frp) og finansminister Siv Jensen. Men samarbeidsavtalen hindrer ikke at KrF kan søke samarbeid med andre partier, understreker KrF-veteran Odd Anders With. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HANDLINGSROM: Her har regjeringapartiene har kommet til enighet med støttepartiene Venstre og KrF i asylbarnstriden. Her er Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Andundsen (Frp) og finansminister Siv Jensen. Men samarbeidsavtalen hindrer ikke at KrF kan søke samarbeid med andre partier, understreker KrF-veteran Odd Anders With. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer