KrF: Man trenger kristendom mer enn de andre religionene

- Trøblete, sier «Superlæreren» Håvard Tjora.

HET TEMA:  - Man trenger kristendom mer enn de andre religionene her til lands, sier Dagrun Eriksen til Dagbladet. - Det er trøblete hvis de politiske ideologiene drar føringer foran en faglig begrunnelse. Vi lever i et flerkulturelt samfunn, og det må vise seg i læreplanen, sier Håvard Tjora til Dagbladet.  Foto (venstre) : Jacques Hvistendahl / Dagbladet Foto (høyre) : Bjørn Langsem / Dagbladet. Foto (sentralt):  Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet.
HET TEMA: - Man trenger kristendom mer enn de andre religionene her til lands, sier Dagrun Eriksen til Dagbladet. - Det er trøblete hvis de politiske ideologiene drar føringer foran en faglig begrunnelse. Vi lever i et flerkulturelt samfunn, og det må vise seg i læreplanen, sier Håvard Tjora til Dagbladet. Foto (venstre) : Jacques Hvistendahl / Dagbladet Foto (høyre) : Bjørn Langsem / Dagbladet. Foto (sentralt): Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag kom endelig svaret etter tolv dager med sonderinger. Høyre danner mindretallsregjering med Frp. Venstre og KrF binder seg til partiene ved å skrive under på en samarbeidsavtale for å sikre gjennomslag.

I avtalen får KrF gjennomslag for et av partiets viktigste punkter. RLE (Religion, livssyn og etikk) skifter navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk) og minst 55 prosent av faget skal inneholde kristendom.

Det liker ikke «Superlæreren» Håvard Tjora, kjent fra TV-serien «Blanke ark».

- Det er trøblete hvis de politiske ideologiene drar føringer foran en faglig begrunnelse. Vi lever i et flerkulturelt samfunn, og det må vise seg i læreplanen, sier Tjora til Dagbladet.

Hareide fornøyd Dagrun Eriksen er nestleder i KrF og sitter i Kirke-, utdannings og forskningskomiteen. Hun gleder seg over at de fire samarbeidspartene vil døpe om skolens religionsfag.

- Man trenger kristendom mer enn de andre religionene her til lands. Kristendom skal få flere til å være med på å knekke kodene i samfunnet vårt og i Norge trenger ungdommen å lære litt mer om den norske kristendommen enn andre religioner, sier Eriksen til Dagbladet.

Det er ikke lenge siden religionsfaget byttet navn fra KRL ble til RLE. En av de viktigste årsakene til endringene i 2008 var en dom i Den europeiske menneskerettighets-domstolen (EMD) fra 2007.

- Kristendom finnes i vår kunst-historie, vår samfunnshistorie og vår musikkhistorie, for eksempel. Det er derfor viktig at kristendom prioriteres på den måten som vi har lagt opp til nå med 55 prosent dekning av faget skal være kristendom. Jeg er ikke bekymret for dommen, dette faget vil ikke ligne på sånn det var tidligere, sier Eriksen.

VIKTIGE BRIKKER:  Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen og Hans Olav Syversen har deltatt i sonderingene med Høyre og Frp. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
VIKTIGE BRIKKER: Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen og Hans Olav Syversen har deltatt i sonderingene med Høyre og Frp. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Da kom EMD fram til at faget bryter med menneskerettighetene og mange har deretter stilt seg spørsmålet om det er for mye religion i skolen.

- RLE inneholder enorme mengder religion - må egentlig alle elever i Norge kunne så mye om religion som læreplanen legger opp til nå?, spør Tjora

Human-Etisk Forbund raser Ikke uventet går også Human-Etisk Forbund (HEF) hardt ut mot KrF. «Hvorfor ikke tvangsdøpe alle norske barn først som sist?», skriver pressesjef i HEF, Jens-Brun Pedersen, på Facebook.

- Tvangsdøpingen er humoristisk ment, men står sterkt bak hovedbudskapet. Det er respektløst overfor livssynsmangfoldet i en fellesskole å tvangsfavorisere kristendommen. Skal være 55 prosent kristendom, så kan du regne hvor lite det blir på resten av verdens religioner, sier Brun-Pedersen til Dagbladet.

Han frykter nå at foreldre igjen - som på 90-tallet - kommer til å ønsker fritak fra undervisningen i faget som ellers kunne gitt viktig kunnskap om de fleste religioner og livssyn.

- KrF avslører at det er et parti som ikke er modent nok til å etterleve det som kreves i et moderne samfunn med livssynsmangfold. Det skal bli spennende å se hvordan dette går på en skole hvor for eksempel 80 prosent av elevene har en annen religion som sitt hovedlivssyn. Her må jeg bare ønske den nye utdanningsministeren lykke til, sier han.

Bondevik skryter av Hareide Tidligere KrF-leder og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener det var klokt av Kristelig Folkeparti å stå utenfor regjeringen og innta en nøkkelposisjon i Stortinget.

Bondevik som i sin tid blinket ut Hareide som et stort politisk talent, er svært godt fornøyd med dagens partileder.

- Jeg vil gi stor honnør til Knut Arild. Han har bestått denne svenneprøven med glans. Han har bevart KrFs integritet og fått gjennomslag for mye, og har frihet til å markere KrF og sentrum, sier Bondevik til Dagbladet.

KrFs nye vedtak er i tråd med deres partiprogram er i tråd med partiets partiprogram som blant annet ligger på deres hjemmesider hvor det står at partiet ønsker «en skole som baserer seg på grunnleggende verdier i vår kristne kulturarv».

UNDRER:  - RLE inneholder enorme mengder religion - må egentlig alle elever i Norge kunne så mye om religion som læreplanen legger opp til nå?, spør Tjora Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
UNDRER: - RLE inneholder enorme mengder religion - må egentlig alle elever i Norge kunne så mye om religion som læreplanen legger opp til nå?, spør Tjora Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- De 5,6 prosentene som stemte KrF har sannelig fått valuta for pengene, uttalte Hareide etter den historiske pressekonferansen på mandag.

KrF-lederen gleder seg over at de fire samarbeidspartiene vil døpe om skolens religionsfag RLE til KRLE.

LES OGSÅ: «Nå skal kristendom prioriteres mer enn andre fag på skolen»
LES OGSÅ: «Hvorfor ikke bare tvangsdøpe alle først som sist?»

RASER:  Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund er uenig i det nye vedtaket til KRF. Foto: THOMASSEN/OLE C. H. Dagbladet. Innfelt: Skjermdump fra Facebook.
RASER: Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund er uenig i det nye vedtaket til KRF. Foto: THOMASSEN/OLE C. H. Dagbladet. Innfelt: Skjermdump fra Facebook. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer