Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF med nye, absolutte krav til regjeringspartiene

Nytt forhandlingsmøte nå i kveld.

FORHANDLER VIDERE I KVELD: De borgerlige budsjett-kameratene, nå ved de parlamentariske lederne Trond Helleland (H), Harald Nesvik (Frp) Venstre-leder Trine Skei Grande (V) og KrF-leder Knut Arild Hareide (KrF), forhandler videre i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORHANDLER VIDERE I KVELD: De borgerlige budsjett-kameratene, nå ved de parlamentariske lederne Trond Helleland (H), Harald Nesvik (Frp) Venstre-leder Trine Skei Grande (V) og KrF-leder Knut Arild Hareide (KrF), forhandler videre i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da KrF-ledere Knut Arild Hareide ankom det planlagte forhandlingsmøtet i kveld klokka 20.30, hadde han med seg en liste med nye, spissede krav. På spørsmål fra oppmøtt presse om dette er krav partiet absolutt må ha gjennomslag for i forhandlingene, svarte han:

- Det stemmer. Vi har et gjort et betydelig arbeid for å komme med våre prioriteringer, som går på viktigheten av et godt distriktsbudsjett, flere lærere til de yngste elevene, flere barnehageopptak, og selvfølgelig en sosial profil, som har vært særdeles viktig.

På spørsmål om den nye lista dermed er et ultimatum, lød svaret:

- Jeg tror nok at regjeringen ser at vi har gjort en veldig sterk spissing, og har forståelse for de kravene vi kommer med gjennom den lista vi nettopp har levert til partiene.

Overfor pressen som hadde møtt opp utenfor statsrådssalen i Stortinget, der forhandlingene pågår, omtalte han møtet som «spennende», og «avgjørende».  Men han ville ikke røpe konkrete krav. Venstre-leder Trine Skei Grande bekreftet imidlertid det som de flere medier, inkludert Dagbladet, har erfart allerede, nemlig at partiet har strukket seg mot Frp gjennom å tilby rundt en halv milliard i reduserte bilavgifter. 

- Men vi har en profil på det som er klart grønn, og som klart prioriterer andre biler enn det Frp tradisjonelt har gjort, sa Venstre-lederen.

- Jeg oppfatter at vi må diskutere oss gjennom spesielt miljødelen, sa hun også før hun satte seg ved forhandlingsbordet.

Representantene fra regjeringspartiene ville ikke røpe noe hva de hadde med seg til møtet. Men etter det Dagbladet forstår, vil også regjeringspartiene nå legge fram et nytt tilbud for å komme sentrumspartiene i møte. 

- En bortkastet uke Møtet er budsjett-kameratenes andre for dagen. Da de parlamentariske lederne møttes til forhandlinger tidligere i dag, skal Høyre og Frp gitt noe gitt noe etter på skattelettelsene for å komme sentrumspartiene i møte - både på nivå og profil.

Etter en uke med det som omtales fra frustrerende fastlåste forhandlinger, skal stemningen være langt bedre nå som forhandlingene er løftet opp på øverste nivå i Stortinget, nemlig hos de parlamentariske lederne. 

- Vi beveger oss, sier en kilde hos regjeringspartiene.

Samtidig er klimaet langt fra mildt mellom ytterpunktene i det borgerlige samarbeidet, Venstre og Frp.

- Vi har kastet bort uka, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet i går.

Fram til i går ble altså forhandlingene ledet av partienes finanspolitikere. Etter bruddet i går, betyr det at partienes parlamentariske ledere har tatt over. Det er det liten dramatikk i, men det betyr likefullt at det drar seg til rundt forhandlingene.

Statsminister Erna Solberg (H) er uansett optimistisk:

- Det vil alltid være små og store kriser i en budsjettforhandling, men jeg er optimistisk og tror vi kommer i land. Men i slike forhandlinger I denne typen forhandlinger blir man aldri ferdig før det brenner, sa hun til Dagbladet tidligere i dag.

Frp og Venstre på kollisjonskurs Noe av det som gjør forhandlingene trøblete, er Venstres og Frp's totalt motsatte syn på hvordan regjeringens samarbeidsavtale med sentrumspartiene skal prege forhandlingene.

Venstre forholder seg til at de har krevd mindre enn det Frp fikk gjennomslag for i budsjettforliket med Bondevik II-regjeringen i 2005 - selv om Frp da ikke hadde noen samarbeidsavtale med regjeringen. Venstre har dermed strukket seg svært langt for å imøtegå Frp, er holdningen.

Fra Frp-hold er argumentasjon motsatt: Venstre kan ikke sammenligne situasjonen fra 2005 med nå, nettopp på grunn av samarbeidsavtalen. Avtalen «låser» en del milliarder på Høyre/Frp-regjeringens budsjettforslag, blant annet krever den at alkoholpolitikken ligger fast, hevdes det.

En pålagt overoppfylling av klimaforliket nevnes også. Det er derfor er urimelig av Venstre å forvente å få flytte på noe i nærheten av det Frp fikk til i 2005, mener Frp-erne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media