Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prislapp 2,6 milliarder:

KrF med radikale endringer i foreldrepermisjonen

Kristelig Folkeparti vil gi fedre selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon og fjerne aktivitetsplikten for mor. Det vil gå ut over arbeidslinja, likestilling og integrering, sier Arbeiderpartiet.

DYRT: Kristelig Folkeparti vedtok å gi fedre egen opptjeningsrett og mulighet til å ta ut foreldrepermisjon uten aktivitetsplikt for mor. Prislappen på forslaget er 2,6 milliarder. Her er partiets nye ledertrio Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Inglin Noresjø.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
DYRT: Kristelig Folkeparti vedtok å gi fedre egen opptjeningsrett og mulighet til å ta ut foreldrepermisjon uten aktivitetsplikt for mor. Prislappen på forslaget er 2,6 milliarder. Her er partiets nye ledertrio Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Inglin Noresjø. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLA (Dagbladet): På landsmøtets siste dag vedtok Kristelig Folkeparti at pappakvoten skal reduseres til 10 uker, det vil si at foreldrene skal få disponere foreldrepermisjonen friere enn i dag.

Vel så interessant var «kulepunktene» i forslaget, der det heter at far skal ha selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon, samt at KrF fjerner aktivitetsplikten til mor når far tar ut permisjon i fellesdelen.

Mor og far hjemme

I dag er det slik at mor enten må være i utdanning eller i arbeid for at far skal kunne ta ut fellesdelen av permisjonen.

Bakgrunnen er at man ikke har prioritert å bruke penger på å betale far for å være hjemme når mor allerede er til stede som omsorgsperson.

Dette endres radikalt med KrFs forslag.

I en familie med hjemmeværende mor og far som jobber vil far kunne ta sin pappaperm på ti uker, ifølge vedtaket, samt hele fellsdelen på 26 uker. Dette mens mor fortsatt er hjemme uten verken å studere eller jobbe. Familien får da 36 uker sammen med full lønn for far og begge foreldre sammen hjemme.

På toppen av dette får mor engangsstønad, som i 2019 er på 83.140 kroner. Det vil si at familien får 36 uker permisjon - der begge er hjemme - og en solid inntektsøkning.

VALGFRIHET: Ida Lindtveit Røse (KrF) er kvinnen bak forslaget om at far skal få permisjon uten aktivitetsplikt for mor. Foto: KrF
VALGFRIHET: Ida Lindtveit Røse (KrF) er kvinnen bak forslaget om at far skal få permisjon uten aktivitetsplikt for mor. Foto: KrF Vis mer

I dag er foreldrepermisjonen tredelt ved at mor får 15 uker, i tillegg til tre uker før fødsel, far får 15 uker og en fellesdel på 16 uker som kan disponeres fritt.

- Familiene må få velge

Det var noe forvirring i salen før KrF vedtok forslaget, der blant annet barne- og familieminister og partileder Kjell Ingolf Ropstad misforsto kulepunktene, før det ble ryddet opp i. Ropstad stemte for forslaget som nå er KrFs nye politikk.

- Jeg er opptatt av å endre holdningene. I dag er det sånn at hele systemet er lagt opp til at mor skal ta hele fellesdelen. Ved å gi far selvstendig opptjeningsrett og fjerne aktivitetsplikten til mor, vil det bli reell valgfrihet, sier forslagsstiller Ida Lindtveit Røse.

- Ser du det problematiske i at staten betaler for at far skal være hjemme og passe barnet når mor allerede er hjemme?

- Det må familien velge selv. Jeg tenker at det kan være positivt for familien å være sammen, sier Lindtveit Røse.

Prislapp: 2,6 milliarder

Anette Trettebergstuen er familiepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og sier at vedtaket bekrefter den veien KrF har gått mot høyre i politikken.

- Det er ikke mer enn to år siden KrF var med på å utvide pappakvoten, nå skal de innskrenke den og innføre selvstendig opptjening for far uten aktivitetsplikt for mor. Dette bryter med arbeidslinjen og det er dårlig for likestilling og integrering, sier Trettebergstuen.

Trettebergstuen peker på at det i dag er selvstendig opptjeningsrett for far, men at det altså krever at mor enten er i utdanning eller arbeid.

I dag er det slik at når mors permisjon går ut seks uker etter fødselen, er det de færreste som er klare for å gå ut i aktivitet. I praksis mister da far muligheten til å ta ut fellesdelen.

Det norske regelverket er tatt til EFTA-domstolen av ESA nettopp fordi det diskriminerer far, noe KrFs forslag eventuelt vil rette på.

Infotjenesters HR- og ledelsesrådgivere regnet i fjor på kostnaden ved en selvstendig opptjeningsrett for far og kom til at det vil koste anslagsvis 2,6 milliarder kroner.

Dagbladet forsøkte gjennom hele søndagen å få Kjell Ingolf Ropstad eller en av hans statssekretærer i tale om vedtaket, uten å lykkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!