VIKAR FOR HAREIDE:Dagrun Eriksen, første nestleder i KrF, holdt i dag sin første tale til landsmøtet som «partileder». Der tok hun opp blant annet søndagsåpne butikker, flyktningekrisen og utfordringene knyttet til å være samarbeidsparti for regjeringa. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VIKAR FOR HAREIDE:Dagrun Eriksen, første nestleder i KrF, holdt i dag sin første tale til landsmøtet som «partileder». Der tok hun opp blant annet søndagsåpne butikker, flyktningekrisen og utfordringene knyttet til å være samarbeidsparti for regjeringa. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

KrF-nestleder om søndagsåpne butikker: - Vi må stoppe regjeringen!

Dagrun Eriksen knallhardt ut mot Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi mener regjeringens og Venstres forslag om søndagsåpne butikker legger opp til grunnleggende samfunnsendringer - i feil retning.

- Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker! sa første nestleder Dagrun Eriksen til trampeklapp fra landsmøtet.

Eriksen var klinkende klar fra talerstolen, da hun i dag holdt sin første tale til landsmøtet som «partileder».

I Knut Arild Hareides fravær - han er i Oslo og venter på at kona skal føde - er det Eriksen som leder landsmøtet. Og hun sa klart fra til regjeringen partiet samarbeider med.

Hard kamp Med støtte fra Venstre kan regjeringen tvinge en åpning for søndagsåpne butikker gjennom i Stortinget. Men Dagrunn Eriksen gjør det i dag klart hvilken provokasjon det vil være mot regjeringens andre støtteparti, KrF.

- Vårt «nei» til søndagsåpne butikker er et «ja» til søndagen som en fortsatt spesiell dag, en felles fridag, en felles hviledag, en annerledes dag som er viktig for fellesskapet.

På sitt landsmøte i april gikk Venstre noe nølende inn for at hver enkelt kommune skal få bestemme om de vil åpne for søndagshandel. Men et betydelig mindretall i Venstre kjempet mot dette vedtaket, og det kan bety at denne saken ikke er like viktig for Venstre som den er for KrF.

Overfor Dagbladet utdyper Eriksen hvor viktig dette er for KrF:

- Jeg er forundret over at regjeringen fremmer denne saken når det er så mye motstand i folket.

- Du sier at søndagsåpne butikker «ikke er et forhandlingsspørsmål», betyr det at dere trekker dere fra samarbeidet dersom det blir innført?

- Jeg vil ikke diskutere konsekvenser før det er konkludert. Først skal det være en høring, og nå fokuserer vi på å stoppe dette. Vi har mange allierte, og vi så at Høyre snudde i sexkjøploven. Det kan skje igjen.

I sin tale kom Eriksen også med kritikk av regjeringens sentraliseringspolitikk:

- Vil regjeringen distriktene vel? Da må de også vise det i praksis. Da kan de ikke bare foreslå endringer som forsterker en utvikling mot stadig mer å prioritere sentrale strøk framfor distriktene. Det kan ikke være slik at all omlegging alltid betyr sentralisering! Politiet, skattekontoret, sykehusene, flyplassene, landbruket. Summen av alle endringene som nå foreslås kan bli for mye. Summen av alle endringene kan slå uheldig ut for norske distrikt.

- Krf vil ha en samstemt politikk på dette området, og det bør regjeringen også skaffe seg.

Sjokktall for KrF Som Dagbladet skriver i dag, så har stemningen i KrF har snudd når det gjelder hvilke partier de ønsker å sitte i regjering med.

Det viser en rundspørring Dagbladet har sendt på e-post til tillitsvalgte på alle nivåer i KrF.

Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent av dem som har svart at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Da Dagbladet stilte samme spørsmål i mai 2012, var bildet et ganske annet. Da var det bare 35,7 prosent som foretrakk å sitte i regjering med Ap og Sp, mens 64,3 prosent ønsket å sitte i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

411 KrF-tillitsvalgte har svart på det spørsmålet etter at det ble sendt ut tirsdag. Fylkesleder Kjell Bjørseth i Hedmark synes Dagbladets undersøkelse stemmer med hvordan han opplever stemningen i partiet.

- Det er slitsomt med Frp, for å si det rett ut, og det har blitt en dreining vekk fra dem. Det er motstanden mot Frp som slår ut her, sier han.

- Disse tallene bør være en tankevekker for Høyre og Frp, sier tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

- Bør komme oss ut Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder Trude Brosvik til Dagbladet.

Fra talerstolen benyttet Eriksen derfor anledningen til å minne om hvorfor de gikk inn i et samarbeid med regjeringen i 2013.

- Vi holder ikke på med politikk for å se på. Vi holder på med politikk for å ha påvirkning, for å ha innflytelse. Vår beskjed til velgerne i 2013 var at en stemme til oss var en stemme til et skifte.

- Vi har sikret flere gule avtrykk, og samarbeidspartiene samtaler godt om mye, uten at det nødvendigvis havner på forsidene som splid og spetakkel, sa Eriksen.

Hun mener tallene fra rundspørringen er et uttrykk for at de tillitsvalgte har et sterkt ønske om gjennomslag.

- Vi har vært gjennom noen krevende saker den siste tiden. Svarene viser at vi er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, men nå er det flere som sier det høyt enn før. Dette henger også sammen med at Jonas Gahr Støre har tatt Ap lengre mot sentrum, sier Eriksen til Dagbladet.

Den betente striden rundt asylpolitikken har ikke akkurat bedret samarbeidsklimaet, og i skyggene lurer konflikter om søndagsåpne butikker, Førdefjorden og flere andre miljøsaker.

Dagrun Eriksen sa til Dagbladet i går kveld at spørsmålet om 10 000 syriske kvoteflyktninger ikke overraskende kommer til å bli viktig på landsmøtet.

Nå som Eriksen har på seg to hatter, både leder av resolusjonskomiteen og «partileder», må hun holde tunga rett i munnen.

- Som leder av resolusjonskomiteen anbefaler jeg at vi går inn for 10 000 syriske kvoteflyktninger. Men som leder, så må jeg si at jeg først skal høre på debatten, sier Eriksen.