Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-nestor mista livet i sykkelulykke

Tidligere KrF-stortingsrepresentant Hans Olav Tungesvik døde fredag, 81 år gammel.

TIDLIGERE STORTINGSREPRESENTANT: Hans Olav Tungesvik. Foto fra et nominasjonsmøte i KrF Hordaland i 2004. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
TIDLIGERE STORTINGSREPRESENTANT: Hans Olav Tungesvik. Foto fra et nominasjonsmøte i KrF Hordaland i 2004. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans Olav Tungesvik døde fredag, etter en sykkelulykke i Skånevik mandag.

- Tungesvik var en bauta i partiet og en nestor innenfor psykiatrien i Norge, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Bergens Tidende. Hareide tok imot meldinga om dødsfallet med stor sorg.

Mentor og forbilde
- For meg var han en person med et varmt hjerte og et klokt hode. Han var engasjert i mennesker rundt seg og stod på for psykiatrien, for sitt hjemmemiljø, for KrF og menneskene rundt seg helt til sin siste dag, forteller Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Knut Arild Hareide forteller at Tungesvik har fulgt ham i hele hans politiske liv. Hareide beskriver Tungesvik som en sann ildsjel med et varmt hjerte, klart hode og en usedvanlig formuleringsevne.Foto: Endre Vellene / Dagbladet
Knut Arild Hareide forteller at Tungesvik har fulgt ham i hele hans politiske liv. Hareide beskriver Tungesvik som en sann ildsjel med et varmt hjerte, klart hode og en usedvanlig formuleringsevne.
Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Hareide beskriver Tungesvik som et forbilde og en mentor.

- Selv om det er mange år siden han satt på Stortinget på 70-tallet, så var han en person som jeg har kjent i 26 år. Han var en god venn, og absolutt et forbilde som politiker og hvordan han har møtte mennesker, sier han og legger til:

- Han har vært en mentor for meg. Det kommer til å bli et dypt savn etter Hans Olav. Hele KrF opplever sorgen.

- De nærmeste var de viktigste
Hareide forteller at Tungesvik var en inspirator på talestolen.

- Med sin stillferdige måte fikk han oss til å lytte. Hans ideologiske tenkning og kunnskapen han hadde innenfor fagfeltet sitt, det er en mann som jeg har stor respekt for, sier KrF-lederen.

Tungesvik trakk seg frivillig fra Stortinget for å kunne tilbringe mer tid med familien.

- Det sier mye om hvordan han var som menneske. De nærmeste var de viktigste for ham. I dag går tankene mine til kona, barna og hele familien hans.

Kongens fortjenstmedalje
Etter en sykkelulykke, hvor den tidligere stortingsrepresentanten kolliderte med en personbil mandag, ble han fraktet til Haukeland universitetssykehus. Der døde han fredag.

Tungesvik var stortingsrepresentant for Hordaland KrF fra 1977 til -85, og parlamentarisk nestleder de to siste årene. Etter årene på Stortinget bygde han opp og var leder for Frihamn Psykiatriske senter fram til 2008, skriver NTB.

KONGENS FORTJENSTMEDALJE: Tungesvik mottok Kongens Fortjenstmedalje i gull i 2007. Her hilser han og ledsager Liv Tungesvik på kong Harald. Tungesvik fikk medaljen for sin innsats som stortingsmann, psykiater og misjonsmann. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix.
KONGENS FORTJENSTMEDALJE: Tungesvik mottok Kongens Fortjenstmedalje i gull i 2007. Her hilser han og ledsager Liv Tungesvik på kong Harald. Tungesvik fikk medaljen for sin innsats som stortingsmann, psykiater og misjonsmann. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix. Vis mer

Tungesvik ble Cand.med. i 1964. Han hadde fem års allmennpraksis, og ble spesialist i psykiatri i 1975, og var fylkespsykiater i Finnmark fra 1975–77.

Han ga ut ni bøker, de fleste om medisinske og mentalhygieniske emner. Tungesvik var leder i Noregs Mållag fra 1965–70 og var hedersmedlem i organisasjonen. Han har også vært leder av Landsrådet for Misjonsalliansen, og av KrFs Seniorutvalg i perioden 2010–2015.

Tungesvik fikk Etne kommunes kulturpris 1995, og Kongens fortjenstmedalje i gull i 2007.

Hele Norges coronakart