KrF: Norge må vurdere å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Knut Arild Hareide sier Trumps timing er problematisk, men partifelle Hans Fredrik Grøvan sier Norge må revurdere spørsmålet om Jerusalem som Israels hovedstad.

KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det klare utgangspunktet er at man anerkjenner et lands valg av hovedstad, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Men han understreker at KrF er tydelig på at det ikke bør gjøres endringer av status som blir et hinder for fred i regionen.

Ny vurdering
Han er bekymret over Trumps timing, som han kaller problematisk.

- Å gjøre et vedtak om Jerusalems status utenfor rammene av en helhetlig fredsløsning, kan føre til uro og spenning i hele regionen og i verste fall virke ødeleggende for arbeidet med å få fredsprosessen på skinner igjen, sier Hareide.

KrFs Hans Fredrik Grøvan, som leder foreningen Israels Venner på Stortinget, sa i forkant av Trumps tale at en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad kan gjøre det aktuelt å for Norge å gjøre en ny vurdering.

- Hvis USA nå gjør dette, og andre land eventuelt henger seg på, så bør dette også få konsekvenser for Norges vurdering av spørsmålet, sa Grøvan.

Både Grøvan og Hareide framholder at KrF i utgangspunktet ønsker at den norske ambassaden flyttes til Jerusalem, men at tidspunktet vil være avgjørende.

- KrF vil følge utviklingen nøye, også i lys av vårt ønske om at den norske ambassaden bør flyttes til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen, sier Hareide.

Svært bekymret
USAs anerkjennelse av Jerusalem bekymrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tror dette kan føre til ustabilitet og vanskeliggjøre forhandlinger.

- Jeg er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sier utenriksminister Søreide.

Hun understreker at det haster med å få i gang reelle forhandlinger mellom partene.

- Norge vil fortsatt støtte arbeidet med å fremforhandle en tostatsløsning, sier Eriksen Søreide.

- Bare en fremforhandlet tostatsløsning kan bidra til varig fred mellom partene. Det er derfor viktig at president Trump støttet tostatsløsningen og understreket at Jerusalem-spørsmålet må løses gjennom forhandlinger, sier utenriksministeren.

Også statsminister Erna Solberg er bekymret over Trumps beslutning.

- Svært bekymret over amerikansk beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger, skriver Solberg på Twitter.

(NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer