HADDE FORVENTET MER: Arbeiderpartiet og Helga Pedersen (Ap) er positive til flere av tiltakene, men reagerer på at meldingen kommer for seint og ikke er mer offensiv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HADDE FORVENTET MER: Arbeiderpartiet og Helga Pedersen (Ap) er positive til flere av tiltakene, men reagerer på at meldingen kommer for seint og ikke er mer offensiv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

KrF og Ap skuffet over at Listhaug ikke kom med mer

- Trekker ut proppen ett sted, og fyller på vann et annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag presenterte innvandringsminister Sylvi Listhaug regjeringens forslag til integreringsmelding.

Meldingen har fått navnet «Fra mottak til arbeidsliv - en effektiv integreringspolitikk», og består av 69 punkter.

Blant tiltakene er (se faktaboks for flere punkter):

• Barn: Gratis kjernetid i mottak for to- og treåringer med opphold.

• Enslige mindreårige: Videreføring av ekstratilskudd for bosetting av enslige mindreårige, tilskudd til SOS-barnebyer, rekruttere flere fosterfamilier

• Rask bosetting: frivillighet for kommunene, ny samarbeidsavtale med kommunesektoren, nesten 320 mill ekstra til kommunene, bostøtte til bokollektiv.

• Undervisning: 50 timer med norsk kultur- og samfunnskunnskap

• Arbeid: Endre introduksjonsloven, kvalifisere deltakere til å dekke behov for lokal arbeidskraft, endre «Jobbsjansen» og rette den mot kvinner, ungdom og nyankomne.

- Hadde forventet mer Arbeiderpartiet er positive til flere av tiltakene, men reagerer på at meldingen kommer for seint og ikke er mer offensiv.

- Språk og arbeid er helt sentrale pilarer i integreringsforliket, og da hadde vi ventet en tyngre og mer systematisk satsing på dette i integreringsmeldingen. Jeg hadde forventet at flere tiltak fra integreringsforliket hadde blitt kvittert ut i denne meldingen, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

Hun reagerer også på den manglende språksatsingen.

- Med forbehold om at vi må sette oss grundig inn i meldingen, så kan jeg ikke se at de har fjernet språkkutt på 100 millioner kroner, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

- Trekker ut proppen KrFs invanndringspolitiske talsperson Geir Toskedal er også positiv til at regjeringen nå «endelig» har presentert integreringsmeldingen, men er kritisk til både den totale rammen, og flere av punktene:

- Det er mye vi kjenner igjen fra integreringsforliket, men det er noen av punktene vi syns blir feil, sier Toskedal, og ramser opp:

• 500 flyktninger skal plasseres på spesielle integreringsmottak, men uten å prioritere de tusenvis som blir sittende på ordinære mottak

• KrF savner satsing på barnefaglig kompetanse

• Enda flere midler er flyttet over fra norskopplæring og over på kultur- og samfunnskunnskap.

- Da trekker du ut proppen et sted, og fyller på vann et annet sted, sier Toskedal.

SV mener i likhet med Ap og KrF at regjeringens integreringsmelding mangler det løftet som trengs.

- Regjeringen integreringspolitikk er for passiv. Her mangler det store løftet som trengs på språk- og arbeidsopplæring: En kraftig områdesatsing for å hindre fremvekst av parallellsamfunn, og en innsats mot konservativ religiøse miljøer som hinder likestilling og integrering, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Luker ut de som er nærme arbeid I motsetning til Ap, KrF og SV mener arbeidsminister Anniken Hauglie at meldingen vil være et viktig løft for å få innvandrere ut i arbeid.

- Det viktigste er at vi nå får kartlagt kompetansne raskt, får gitt dem en bedre yrkevelidenng og får luket ut de som er nærme arbeidsmarkedet og fått dem raskere ut i arbeid, sier Hauglie til Dagbladet.

Hun er ikke bekyrmet over differensieringen mellom innvandrere med stort potensial og de med lengre vei fram til arbeid.

- Tvert i mot mener jeg vi legger mer til rette for at alle ikke er like, og vi får et mer differensiert og tilpasset opplegg, sier Hauglie.