Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF og Høyre krangler om reservasjonsrettforslaget

KrF- nestleder Dagrun Eriksen sier de har signalisert misnøye fra dag én.

KRITISK: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF, sier KrF signaliserte at forslaget i høringsutkastet var problematisk allerede da en skisse ble sendt ut i høst. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRITISK: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF, sier KrF signaliserte at forslaget i høringsutkastet var problematisk allerede da en skisse ble sendt ut i høst. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under spørretimen i Stortinget i dag, sa statsminister Erna Solberg (H) at KrF har stilt seg bak regjeringens høringsforslag om fastlegers reservasjonsadgang, som ble sendt ut sist uke.

- Nå har vi blitt enige med KrF og Frp om en løsning som faktisk vil gjøre det bedre for kvinnene, sa Solberg under dagens spørretime.

Den oppfattningen deles imidlertid ikke fullt ut av KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

- Vi har sagt fra dag én at vi ikke er fornøyde med punkt fire i forslaget, sier hun.

I punkt fire i forslaget heter det at det er kommunene som skal avgjøre de lokale fastlegenes adgang til å reservere seg.

Kommunene skal avgjøre
Høringen foreslår at kommunene skal få avgjøre hvorvidt fastleger skal ha adgang til å reservere seg mot å henvise til abort.

Dagrun Eriksen, nestleder i KrF, sier KrF signaliserte at forslaget i høringsutkastet var problematisk allerede da en skisse ble sendt ut i høst.
    
- Vi ga signal om det før Høie sendte det ut til pressen i oktober i fjor. Da signaliserte vi at det er problematisk at man gjør det på fritt grunnlag, og det får ikke vår støtte. Høyre må svare på hvorfor de har sendt ut et forslag vi er uenige i, det vil ikke jeg kommentere, sier hun.

Spesialavtale Reservasjonsrettforslaget er et resultat av en spesialavtale mellom Høyre, Frp og KrF under regjeringssonderingene. Eriksen sier at kommuenes rolle ble diskutert allerede under sonderingene, men ikke kommunens mulighet til å avgjøre på fritt grunnlag, slik høringsutkastet nå foreslår.

Hun mener kommunens adgang til å avgjøre på fritt grunnlag ikke gir legene en reell reservasjonsrett fordi kommunene kan avgjøre saken på prisippielt grunnlag, uten å undersøke om det er praktisk mulig å la noen leger reservere seg.

- Vi må faktisk gå inn å se om man kan gjøre det uten at det går ut over pasientrettighetene. Spørsmålet er om man skal gjøre det i kommunestyret eller ut fra nasjonale kriterier. Det viktige er ikke om det diskuteres i kommunestyrene eller ikke, men at det gis en reell reservasjonasgang, sier Eriksen.

- Ikke reell reservasjonsadgang På spørsmål om hvorvidt KrF vil binde kommunene svarer Eriksen:

- Vi er enige om at kommunene skal få et ansvar, men de må gå inn og se på om de har reell mulighet til å tilby en reell reservasjonsrett. Kommunen må se om de kan sikre pasientrettighetene på en annen måte. Kan de det, bør de si ja, sier Eriksen.

Hun vil ikke ta stilling til om dette oppfyller avtalen med Høyre før resultatene fra høringen foreligger. Hun vil heller ikke svare på om hun oppfatter det som et avtalebrudd. 

- Hørigsutkastet er ute nå, og vi kommer til å forholde oss til hva som blir resultatet. Det som blir resultatet kan se ut til at det ikke gir en reell reservasjonsadgang, men det tar vi stilling til når det kommer, sier Dagrun Eriksen, nestleder i KrF.

Hele Norges coronakart