INN FOR HAREIDE: Stortingsrepresentant Tore Storehaug støtter Knut Arild Hareides råd om å gå til Sp og Ap, og stepper inn for partilederen på viktige fylkesårsmøter i uka som kommer. - Jeg er trygg på budskapet, og har som leveregel at man skal be om sterke skuldre, ikke lette bører, sier Storehaug om ansvaret han har tatt på seg. I dag skal han overbevise Hedmark KrF om at Sp og Ap er det beste valget. Foto: Nina Hansen
INN FOR HAREIDE: Stortingsrepresentant Tore Storehaug støtter Knut Arild Hareides råd om å gå til Sp og Ap, og stepper inn for partilederen på viktige fylkesårsmøter i uka som kommer. - Jeg er trygg på budskapet, og har som leveregel at man skal be om sterke skuldre, ikke lette bører, sier Storehaug om ansvaret han har tatt på seg. I dag skal han overbevise Hedmark KrF om at Sp og Ap er det beste valget. Foto: Nina HansenVis mer

Hopper inn for Hareide

- KrF og Senterpartiet må bli venner igjen

Etter at KrF og Sp har spilt på hvert sitt lag i 15 år, er tida inne for å styrke sentrum i samarbeid med Arbeiderpartiet.

Det sier KrF-representant Tore Storehaug (26). I dag stepper den unge stortingsrepresentanten fra Sogn og Fjordane inn som partileder Hareides reserve på Hedmark KrFs årsmøte, mens Hareide og Kjell Inge Ropstad duellerer i Buskerud.

- Jeg er trygg på budskapet, og har som leveregel at man skal be om sterke skuldre, ikke lette bører, sier Storehaug om ansvaret.

Hareide og nestlederne har et tett reiseprogram, og fram mot det ekstraordinære landsmøtet kommer fylkesårsmøtene tett som hagl.

- Trygg på budskapet

Storehaug skal være Hareides mann i Hedmark, Møre og Romsdal, Nordland og i Vestfold.

- Jeg kjenner på ansvaret, men jeg er trygg på budskapet. Jeg har fått jobben fordi jeg er enig med ham. Rådet Hareide har kommet med, er riktig og modig. Tida er inne for at KrF tar det valget. Det handler om hvor vi kan få de største gjennomslagene. Ut fra de politiske oppgavene og det politiske prosjektet KrFs landsstyret peker på, får vi best gjennomslag i samarbeid med Sp og Ap, sier Storehaug til Dagbladet.

De som vil gå inn i dagens regjering argumenterer med at KrF har fått store gjennomslag i fem år, og at det ikke vil bli forstått dersom KrF feller en populær statsminister som Erna Solberg.

- Ja, det er rart at Erna har blitt en del av strategidebatten i KrF. Jeg mener dette skal være en diskusjon i våre lokallag, fylkeslag og på vårt landsmøte. Så jeg kommer til å snakke om KrFs saker, og hvordan vi skal få gjennomslag.

- Det er politikken som skal styre, det må vi huske på nå. Det er ikke et valg mellom svart og hvitt, det er nyanser av grått. Ta for eksempel bioteknologien. Det er jo under denne regjeringen vi har fått åpning for eggdonasjon, mens da Sp tok disse kampene under den rødgrønne regjeringen, skjedde ikke denne liberaliseringen. Man har stereotypier av partier som ikke stemmer helt med der de er i dag, sier Storehaug.

- KrF og Sp står nærmest

Han sier det er særlig krevende at KrF og Sp, som står hverandre nært, ikke har klart å samarbeide og spille på samme lag på 15 år.

- Det året jeg har sittet på Stortinget, har de stått sammen med oss i mange viktige saker, som å gå mot tvillingabort. Det er et verdifellesskap i sentrum som det vil være bra for KrF å ta opp igjen, sier Storehaug. Han sier KrF i saker som gjelder distrikt og landbruk har bremset regjeringens politikk. I samarbeid med Sp og Ap mener han KrF kan peke ut retning og utvikle politikk i større grad.

- Hvordan ser du på at de som vil gå til høyre, bruker en populær Erna Solberg som argument, og nærmest gjør prosessen til et valg mellom Erna Solberg og Knut Arild Hareide?

- Nå må jeg veie mine ord. Spillet blir tydeligvis høyere og høyere. Jeg opplever at KrF’erne er veldig stolte av Knut Arild, og har veldig stor respekt for hele ledertroien som har tar denne debatten i åpent lende. De har skapt et stort engasjement. Det kommer folk på medlemsmøtene som vi ikke har sett på årevis. Det har vært veldig forfriskende, selv med sterke ord fra statsministeren.

- Det er opprettet to to støttesider på Facebook, «Heia Hareide» og «Erna Solberg er best med KrF». Det er litt betegnende at det er ulik vektlegging, sier Storehaug, som ikke vil spekulere på hvordan «Erna-fokuset» vil slå ut.

- Erna er en populær statsminister, det erkjenner jeg. Men det har ikke noe med debatten i KrF å gjøre. Mitt hovedbudskap vil handle om politikk. Jeg engasjerte meg fordi jeg tror på KrFs verdigrunnlag og et parti som har en viktig oppgave til å løfte viktige saker, sier Storehaug.

- Vi må velge

Han sier at samarbeidsvedtaket fra 2016 og 2017 ikke fungerer lenger. KrF pekte på Erna Solberg som statsminister, men ville ikke i regjering med Frp.

- Det var et vedtak ingen var begeistret for, men som alle kunne leve med. Men det gir ikke noe svar i den parlamentariske situasjonen vi er nå. Vi ville i regjering med Erna, men uten Frp. Uansett vil noen si at vi begår løftebrudd. Derfor er det viktig at vårt veivalg ikke skjer i et lukket rom, men løftes opp på landsmøtet. Min kontrakt med mine velgere er KrFs verdier og program. Så må vi se hvor vi får mest gjennomslag, sier Storehaug.

Som stortingsrepresentant har han stemmerett på landsmøtet.

Hele 12 fylkeslag skal denne uka velge delegater til det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen 2. november. I dag er det årsmøter i Buskerud, der partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Inge Ropstad innleder, i Hedmark og Troms og Finnmark. I alt har 190 delegater har stemmerett under landsmøtet. I tillegg til fylkene, stiller sentralstyret, stortingsgruppa, KrFU og KrFK med egne delegasjoner.