KrF og Sp ber Høie forby tvillingaborter

Abort av ett tvillingfoster er så etisk vanskelig at det ikke kan bestemmes av jurister alene, mener KrFs Olaug Bollestad. Hun ønsker seg en ny tolkning av loven.

BER HØIE SE PÅ ABORTER AV ÉN TVILLING: Senterpartiet og KrF mener lovverket bør oppdateres. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BER HØIE SE PÅ ABORTER AV ÉN TVILLING: Senterpartiet og KrF mener lovverket bør oppdateres. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lovavdelingen i Justisdepartementet slo onsdag fast at abortloven åpner for at ett eller flere friske fostre aborteres.

Helseminister Bent Høie (H) ba i 2014 om en avklaring fordi loven ble tolket ulikt på sykehusene. På Stortinget er både KrF og Senterpartiet kritiske til at tvillingabort, eller fosterreduksjon, skal bli generell praksis i Norge, skriver Dagen.

- Vi står for retten til selvbestemt abort, men det å velge ut og selektere ett av to fostre er en annen grense. Da går du opp et trappetrinn, sier Kjersti Toppe i Sp og får støtte av helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad.

Hun vil i første omgang ha dialog med Høie, men ønsket er å få en ny tolkning av loven.— Dersom Høie vil legge bokstavtolkning juridisk til grunn, vil jeg løfte saken politisk, sier Bollestad.

- Til sjuende og sist ønsker vi en presisering av en annen lovfortolkning i en forskrift, ikke nødvendigvis selve loven, sier Toppe.

Spørsmålet om fosterreduksjon har aldri vært et tema for Stortinget, ettersom det ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 1970-tallet. Arbeiderpartiet slutter seg også til Helsedepartementets vurdering av saken, sier helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer