- Krf og SV sprekest

I forkant av valget har alle partiene blitt «folkehelsetestet» av aktivitetsalliansen.

I TET: Knut Arild Hareides parti scorer høyt på folkehelsestesten og får skryt for å gi skattefordeler hvis man tar sykkelen til jobb. Torbjørn Røe Isaksen (bak) og Høyre kommer dårlig ut testen.FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET
I TET: Knut Arild Hareides parti scorer høyt på folkehelsestesten og får skryt for å gi skattefordeler hvis man tar sykkelen til jobb. Torbjørn Røe Isaksen (bak) og Høyre kommer dårlig ut testen. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før landsmøtene fikk alle partiene vite at de skulle bli «folkehelsetestet» av Aktivitetsalliansen. Nå er resulatene klare.

- Vi har gått grundig gjennom alle partiprogrammene og sett på hvem som har mest konkrete løfter. Testen viser at SV og KrF er best på folkehelse, mens Høyre og Arbeiderpartiet kommer dårligst ut, sier Lars-Erik Mørk, talsmann for Aktivitetsalliansen.

Politisk stemme Aktivitetsalliansen består av syv ulike aktører innen fysisk aktivitet, sunn livsstil og forebyggende helse. Både Skiforeningen og Den Norske Turistforeninger er aktører i alliansen, som med ca 900 000 medlemmer er større enn LO. Alliansen har nylig blitt høringspart i politiske diskusjoner om folkehelse.

Mørk opplyser at partiene med mest konkrete tiltak har fått best uttelling i testen. 

- Vi ser at det er de små partiene som tør å være konkrete. Hos Arbeiderpartiet og Høyre forsvinner tiltakene i helheten, sier Mørk til Dagbladet. 

- Fornøyd, men ikke overrasket Både Knut Arild Hareide og Audun Lysbakken jubler over å være på topp. Hareide forteller at folkehelse er en bevisst satsning fra Krf sin side.

- Krf og SV sprekest

-Dette er artig, men ikke overraskende. Vi er kanskje det partiet som prioriterer folkehelse aller høyest. Jeg vil faktisk oppmuntre helseministeren til å gå gjennom partiprogrammet vårt. Vi har mange konkrete forslag til Støre, sier Hareide til Dagbladet.   

Aktivitetsalliansen roser Krf for å være det eneste partiet som vil innføre sykkelgodtgjørelser. De vil gi skattefordeler hvis man tar sykkelen til jobb.

- Nå er aktivitetsnivået lavere enn anbefalt, da er det viktig å mobilisere om fyisisk aktivitet, sier Hareide

Det er Lysbakken enig i og hans parti fikk full pott på fysisk aktivitet og sunt kosthold.

KAN BLI BEDRE: Lars-Erik Mørk, talsmann for aktivitetsalliansen, synes det er skuffende at Ap og Høyre har få konkrete tiltak for å bedre folkehelsa.
KAN BLI BEDRE: Lars-Erik Mørk, talsmann for aktivitetsalliansen, synes det er skuffende at Ap og Høyre har få konkrete tiltak for å bedre folkehelsa. Vis mer

- Jeg er kjempe glad for at vi er på topp. Vi har lagt mye vekt på å være et parti som forebygger folkehelsa, sier Lysbakken til Dagbladet.

Høyre og Arbeiderpartiet dårligst ut Arbeiderpartiet kom nest dårligst ut, med to poeng mer enn Høyre. Lars-Erik Mørk synes det er skuffende at Ap ikke har flere konkrete tiltak. Han fremhever at regjeringens nye folkehelsemelding er lite konkret.

-  Regjeringen har mange gode ideer, men nå må de begynne å iverksette. De bruker ordet «vurdere» 120 ganger i den nye meldingen, sier Mørk til Dagbladet.  

Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet, synes det er overraskende at de kommer så langt ned. 

-Folkehelsa er et tema som er godt og gjennomarbeidet hos oss. Jeg synes det er rart vi ikke får høyere poengsum. Jonas Gahr Støre har løftet fellesskapansvaret for folkehelsa, men de konkrete tiltakene får komme etter hvert, sier Pedersen.

Høyre fikk lavest poengsum av alle partiene på Stortinget. Torbjørn Røe Isaksen synes de burde fått større uttelling for satsning på fysiske aktiviteter og idrettspolitikk.

- Hvordan vi rangeres kommer helt an på hva som vektlegges. Vi er veldig opptatt av folkehelsa og er alltid åpne for innspill, sier Isaksen til Dagbladet.