BLIR STÅENDE ALENE: Ap's Knut Storberget har fått nei fra KrF og Venstre på sin invitasjon til landbrukssamtaler tirsdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLIR STÅENDE ALENE: Ap's Knut Storberget har fått nei fra KrF og Venstre på sin invitasjon til landbrukssamtaler tirsdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

KrF og Venstre avviser Ap's bondefrieri

Vil ikke møte Ap til samtaler om jordruksoppgjøret - gjør et nytt forsøk med regjeringspartiene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg føler at jeg fra mitt kontor styrer landbrukspolitikken, sa Knut Storberget til Klassekampen lørdag.
 
Det spørs om ikke Aps' landbrukspolitiske talsmann tok munnen for full. Fredag, samme dag som Listhaug sendte det havarerte jordbruksppgjøret over til Stortinget, var Ap raskt ute og inviterte regjeringens støttepartier til sonderinger om jordbruksoppgjøret.

Men både KrF og Venstre har nå takket nei til Ap's invitasjon, får Dagbladet bekreftet. 

Til møtet Ap har invitert til tirsdag klokka sju, stiller bare de rødgrønne partiene, samt Miljøpartiet De Grønne.

KrF og Venstre skal møte med regjeringespartiene Høyre og Fremskrittspartiet klokka 13 i dag. Fra Ap-holder understrekes det at døra står videåpen skulle disse samtalene føre lite med seg.

Ap: Døra står åpen - Venstre og KrF ønsket å gå runder med Høyre og Frp i Stortinget. Det må vi ha respekt for. Vi andre får sondere litt oss i mellom, sier Storberget til Dagbladet, og bekrefter med det at han vil gjennomføre det planlagte møtet.

Han understreker at det fortsatt er lenge til innstillingen skal avgis i Stortinget.

Etter bruddet i jordbruksforhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene, gjentok landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) flere ganger at hennes dør sto åpen for videre forhandlinger. Nå utsteder Storberget en lignende invitasjon til Venstre og KrF, tross avslaget på den første invitasjonen.

- Jeg er ikke snurt, jeg er forhåpningsfull. Det blir spennende å følge dette, sier han.

Storberget har vært framoverlent underveis i jordbruksforhandlingene, ikke minst etter at regjeringen etter forhandlingsbrudd både med bondeorganisasjonene og støttepartiene, fredag sendte jordbruksoppgjøret til et storting der de mangler flertall for sin landbrukspolitikk.

I Klassekampen lørdag tok Storberget et oppgjør med landbruksministeren.

- Det som sto i Klassekampen.. Når jeg sa her, så mente jeg i Stortinget. Jeg mente ikke at landbrukspolitikken styres fra mitt kontor. Det virket nok som jeg hadde tatt litt mye Møllers Tran, sier han til Dagbladet.

- Jeg oppfatter Venstre og KrF for å være veldig solide på dette feltet. Det har håndtert en rekke saker i Stortinget på en god måte. Når vi har diskutert jordvern, prisregulering og tollvern, har Venstre og KrF være tydelige og gjort en god jobb. Og det har vært markeringer fra disse to partiene underveis i dette oppgjøret, som har vært gode, og som jeg har respekt for, sier Storberget.

- Så har jeg forståelse for at de har en samarbeidsavtale der de skal snakke med regjeringen først.

Brudd på brudd Landbruksoppgjøret ble fredag sendt over til Stortinget etter at det ble brudd i forhandlingene mellom bondeorganisasjonene og staten tirsdag i forrige uke. Regjeringen gjorde fredag ørsmå endringer på landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) avviste tilbud til bøndene.

Det skjedde etter at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet natt til fredag brøt landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden i går kveld.

Det betyr at Stortinget fikk tilsendt en proposisjon som det ikke er flertall for.

LES OGSÅ: Bøndene setter sin lit til KrF og Venstre.

Ifølge Landbruks- og matdepartementet ville bøndene med deres tilbud få en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,5 prosent, noe som er i tråd med det andre lønnstakere får.

Bøndene mener på sin side at de tjener såpass dårlig i utgangspunktet, at det må et større løft til for at de skal kunne sammenligne seg med andre yrker.