KrF og Venstre avviser Frp-bomkrav

- Flere av bompengekravene fra Frp bryter med regjeringsplattformen. Det er ikke aktuelt, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

UMULIG: Flere av bompengekravene fra Frp lar seg ikke forhandle om uten å reforhandle regjeringsplattformen, og det er ikke aktuelt for Venstre og KrF. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix
UMULIG: Flere av bompengekravene fra Frp lar seg ikke forhandle om uten å reforhandle regjeringsplattformen, og det er ikke aktuelt for Venstre og KrF. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpixVis mer

De to regjeringspartene Venstre og KrF avviser blankt å forhandle om bompengekrav fra Fremskrittspartiet som de mener bryter med regjeringsplattformen.

Blekket hadde knapt tørket på kravlista etter Frp's ekstraordinære krisemøte om bompenger før KrF-veteran og lederen av partiets stortingsgruppe, Hans Fredrik Grøvan slo tilbake:

- Kravet om å avvikle bypakker som et politisk virkemiddel, det står det ikke noe om i plattformen. Tvert om er dette et tiltak som bidrar til å nå de klimapolitiske målene vi er enige om. Så her er det et krav fra Frp som absolutt ikke innafor det som er avtalt for bare fire måneder siden.

NEI, NEI, NEI. Flere av Frps bomkrav bryter med Granavolden-plattformen. Og den er det ikke ektuelt å reforhandle, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEI, NEI, NEI. Flere av Frps bomkrav bryter med Granavolden-plattformen. Og den er det ikke ektuelt å reforhandle, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- I klartekst betyr det?

- Det lar seg ikke reforhandle innenfor regjeringsplattformen, slik Frp-leder Siv Jensen sier skal ligge til grunn for forhandlingene. Heller ikke kravet om å endre nullvekstmålet er omtalt i plattformen, sier Grøvan.

Balanse i avtalen

Heller ikke Frp-kravet om å slette bompengegjeld anser Grøvan som spesielt nærliggende eller enkelt å forhandle om. Det handler om at regjeringsplattformen er en helhet der alle partier har fått gjennomslag.

- En kan ikke rive ut noen enkeltpunkter og gi det forkjørsrett foran alt annet, slår Grøvan fast.

- Skal en bruke penger på å slette bompengegjeld eller noe annet, så må det sees i sammenheng med saker som er viktige for KrF. For eksempel økt barnetrygd, fattigdomsbekjempelse, flere lærere eller eldrepolitikk.

Kostnadskutt mulig

Grøvan åpner imidlertid for at det kan være mulig å kutte kostnader i eksisterende bypakker, som er ett av de andre kravene fra Frp's bompengemøte.

- Alle bypakker har jo sitt utgangspunkt i lokale vedtak. Om bypolitikerne opplever at bompengene er nådd en smertegrense, så er de muligens også interessert i å se på mulighetene for å redusere kostnader, sier han.

Reforhandling ikke aktuelt

Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja var først ute med å kommentere Frp's bompengekrav. I en tekstmelding til Dagbladet skriver han:

- En virkelighetsfjern drøm fra Disneyland. Nei til alt er det kontante svaret.

Han henviser videre til parlamentarisk leder Terje Breivik i Venstre.

Terje Breivik slår tydelig fast følgende:

- Det er ikke aktuelt for oss å reforhandle Granavolden-plattformen. Så hører jeg Siv Jensen si etter møtet med sitt landsstyre at også Frp står bak Granavolden. For vår del handler det om klima, miljø og ren luft. Her er byvekstavtalene helt avgjørende, sier Breivik.

- Er det da mulig å reforhandle byvekstavtaler og samtidig gjøre det innenfor Granavolden-plattformen?

- For å svare på det må jeg først høre hva Frp har å si når vi møtes i et kollegialt forum.

- Ultimatum må avvises

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener Frp stiller helt umulig krav. Han retter pekefingeren mot statsminister Erna Solberg (H):

- Vi forventer at regjeringen står ved avtalene sine. Nullvekstmålet er avgjørende for å få ned luftforurensingen i byene og for at Norge skal nå klimamålene sine. Det er mildt sagt overraskende om Erna Solberg og Høyre skulle akseptere slike ultimatum fra Frp, sier Johansen til Dagbladet.