Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF og Venstre ber Listhaug framskynde integreringsforslag

Men får ikke viljen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ønsker at regjeringen framskynder integreringsforslagene, og legger fram dette samtidig som Sylvi Listhaugs innstrammingsforslag, sier justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, til Dagbladet.

Onsdag smalt det i Stortinget da Venstre sa nei til samtlige av Sylvi Listhaugs 40 forslag, og ba regjeringen gå tilbake til tegnebrettet.

Det er ingenting som tilsier at regjeringen vil legge hele høringsforslaget i skuffen, så spørsmålet er nå om regjeringen kommer til å strekke seg så langt at de får med seg samarbeidspartiene KrF og Venstre i et fortsatt levedyktig asylforlik.
 
- I 2016 skal vi bosette et stort antall flyktninger, og da er det helt nødvendig at vi lykkes med integreringen. Slik situasjonen i Norge er nå haster det vel så mye med integreringstiltakene som at innstramningsforslagene må komme til Stortinget før påske.

Støtte fra Skei Grande Etter planen skulle regjeringen legge fram integreringstiltak som en stortingsmelding først i vår. Før den tid skal de legge fram en proposisjon etter høringsuttalelser på Listhaugs innstrammingstiltak. Venstre-leder Trine Skei Grande er enig i at integreringstiltakene bør framskyndes.

- Jeg er enig i at det bør legges fram for Stortinget samtidig som innstrammingsforsalgene. Vi har hele tiden sagt at vi må komme i gang med integreringsarbeidet så raskt som mulig, sier Skei Grande til Dagbladet.

KrF har vært svært kritiske til flere av innstramningsforslagene, og har sagt nei til 3 hovedpunkter som egentlig innebærer mer enn 10 større eller mindre lov- og forskriftsendringer. «En krevende sak for samarbeidet», sa Knut Arild Hareide onsdag kveld, og krevde «betydelige endringer» før KrF kunne stille seg bak Listhaugs forslag.

- Mer konstruktiv debatt For å gjøre den til tider svært opphetede debatten mer konstruktiv, foreslår nå Ropstad at regjeringen legger fram integreringsforslagene samtidig som innstrammingsforslagene.

- Statsministeren innrømmet selv i spørretimen onsdag at det hadde vært hastebehandling. Dersom regjeringen behandler instramningforslagene litt grundigere og legger dem frem sammen med integreringsforslagene vil det gi en mer konstruktiv debatt, og bidra til å dempe noen av de mer polariserende stemmene. Vi diskuterte dette på gruppemøtet onsdag, men stortingsgruppa har foreløpig ikke konkludert, sier Ropstad.

- Følger signaler Justisdepartementet sier at en framskynding av integreringstiltakene ikke blir aktuelt.

- Vi kommer etter planen til å ferdigstille arbeidet med innstramningtiltakene før vi legger frem integreringsmeldingen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Vi mener dette er i henhold til de signaler som kom i Stortingets asylforlik av 19. november der de umiddelbare tiltakene for å begrense ankomstene av personer uten rett til beskyttelse ble vedtatt først, mens samtalene om integreringstiltak fortsatte utover i desember, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H).

Etter at Venstre sablet ned Listahugs innstrammingspakke i sin helhet, er det knyttet stor usikkerhet til hva som vi skje videre. Flere sentrale politikere Dagbladet har snakket med sier de har vanskelig for å tro at regjeringen vil strekke seg så langt at Venstre og KrF kan si ja til hele «pakka».

Dersom regjeringspartiene ikke lykkes med å samle et flertall for for en slik pakke, vil tiltakene kunne bli gjenstand for vanlig kommitebehandling, og regjeringen må da søke flertall for hvert av de enkelte punktene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!