- KrF og Venstre ble lurt i forhandlingene om asylbarn

Det går mot en innstramming og ikke en åpning for barnas beste, mener SVs Karin Andersen.

FØLER SEG NORSKE:  Familien AlZanghari har bodd nær ni år i Namsos, men ble utvist til Jordan for halvannet år siden. Nå håper de at deres anke i Oslo tingrett fører til at de kan reise tilbake til Norge igjen. I Jordan lever familien under vanskelige kår og de syv søstrene har ikke tilgang til skolegang. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FØLER SEG NORSKE: Familien AlZanghari har bodd nær ni år i Namsos, men ble utvist til Jordan for halvannet år siden. Nå håper de at deres anke i Oslo tingrett fører til at de kan reise tilbake til Norge igjen. I Jordan lever familien under vanskelige kår og de syv søstrene har ikke tilgang til skolegang. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga skrev Dagbladet om de syv søstrene i Namsos, som har blitt utvist fra Norge etter at flesteparten av barna har bodd det meste av sine leveår i Namsos.

Venstre-leder Trine Skei Grande var kritisk, og er bekymret for at barnefamilier kan være lettere å utvise enn kriminelle for Politiets utlendingsenhet når det er viktig for regjeringen å ha et høyt utvisningstall. Hun viser til samarbeidsavtalen mellom den blåblå regjeringen og KrF og Venstre. Her mener Grande at barnas beste skal telle mer i asylsaker.

- Lurt eller ikke forstått SVs Karin Andersen er ikke enig.

- Når Skei Gande sier dette, snakker hun mot bedre vitende. Asylavtalen de har inngått er en innstramming. Å vente på den hjelper ingen. Jeg tror de ble lurt i forhandlingene og at de ikke forstod at de gikk i fella da de gikk med på dette. Enten ble de lurt og ikke forstod, ellers så prøver de å lure alle, sier Andersen.   

Rekordmange asylsøkere har blitt sendt ut av Norge siden de blåblå kom til regjeringsmakta. Hittil i år er 75 såkalt lengeværende asylbarn blitt tvangsutsendt. 32 av dem bare i september.

- Regjeringen har sendt ut barnefamiliene, mens Venstre og KrF dukker unna faktum og peker på en avtale som vil gi færre opphold. De har jo to ganger nektet å stemme for forslag om å stille sakene i bero, sier Andersen.

Betent tema Asylpolitikken er et betent tema mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF. Ifølge samarbeidsavtalen,skal «barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig».

- Kravet om at foreldrene har samarbeidet må bort. Ellers har Venstre og KrF bidratt til kraftig innstramming, i tillegg til at de sitter og ser på at regjeringen sender ut de barna som en skulle hjelpe. Høringene på forslaget om ny forskrift klargjør det SV har sagt hele tiden, at de strammer inn, ikke gjør det lettere, sier Andersen.

Les også: • Syv søstre fanget i Jordan
• Grande frykter at asylfamilier er lettere å utvise enn kriminelle