- KrF og Venstre bryr seg mer om politisk spill enn en skadet 10-åring fra Syria

Skuffet Senterparti-leder knallhardt ut mot sentrumskameratene.

GÅR KNALLHARDT UT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke nødig med KrF og Venstre, som i dag ikke støtter hans flyktningforslag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GÅR KNALLHARDT UT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke nødig med KrF og Venstre, som i dag ikke støtter hans flyktningforslag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er så skuffende, det som skjer i Stortinget i dag. Jeg blir bare så lei, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.     

- Jeg er rett og slett sjeldent frustrert nå. Om man reelt ønsker å hjelpe kvoteflyktninger, kan man ikke bare stemme for det, da? KrF og Venstre prioritere nå politisk spill framfor å hjelpe en skadet 10-åring fra Syria. Det er bare trist. 
    
Takket nei til Sp-forslag I dag, på Stortingets siste dag før sommerpausen, fremmer nemlig samarbeidspartiene Frp, Høyre, KrF og Venstre følgende forslag i Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå retningslinjer for uttak av overføringsflyktninger, fastsatt av Stoltenberg-regjeringen i 2010, i lys av erfaringer fra uttak av flyktninger fra Syria våren 2014.»

- Jeg har vært statsråd, jeg vet hva det betyr å be om en gjennomgang. Det betyr ingenting, sier Slagsvold Vedum.

Sp-lederen forteller at dette skjer etter at han i går tok kontakt med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide i forsøk på å få dem med på et annet forslag - der Stortinget ikke bare nøyer seg med å be regjeringen om en gjennomgang.
 
Senterparti-forslaget, som også Ap og SV har lovet støtte, lyder: 

«Stortinget ber regjeringen om å imøtekomme anmodningen fra FNs høykommissær for flyktninger slik at andelen overføringsflyktninger fra Syria med særlige medisinske behov økes ut over de kriterier som så langt er gitt fra den norske regjeringen.»

- Sjeldent frustrert - Jeg hadde fått med meg Ap og SV. Men Venstre var opptatt av hvem som skulle få æren for initiativet, og varslet at de ville komme med noe eget. Jeg sa at jeg ikke var opptatt av om de tok innersvingen på oss PR-messig i denne saken. Om jeg hadde bidratt til å hjelpe noen flyktninger fra Syria, hadde jeg uansett hatt en god dag på jobben, forteller Sp-lederen.

HARD KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande får knallhard kritikk fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HARD KRITIKK: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande får knallhard kritikk fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Men så leser jeg forslaget som nå får flertall: Innholdet er borte, det er bare PR igjen. De ber altså regjeringen om en gjennomgang. Man får en fin NTB-melding og man kan sitte i debatter og si at man har fått til noe noe, men det er innholdsløst. Det er så dårlig at det nesten ikke er til å tro.

Også Ap og SV er oppgitt over sentrumspartiene.   

- Nå må KrF og Venstre ta ansvar for sin egen politikk. Om de vil gjøre noe reelt for syriske flyktninger med særlige medisinske behov, så har det muligheten til det np, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Dagbladet.

- KrF og Venstre har alltid et alternativ, legger hun til.         

Venstre og KrF: Ønsker fordomsfri gjenomgang

I pressemeldingen fra Venstre om forslaget viser man til at retningslinjene for uttak av flyktninger som praktiseres i dag, ble vedtatt av den rødgrønne regjeringen i 2010. Ikke minst viser de erfaringene vi har gjort med utvalg av flyktninger fra Syria at disse rødgrønne retningslinjene må endres, mener partiet.

KrF og Venstre viser konsekvent til rødgrønn politikk.

- Kritikken som er blitt reist mot det rødgrønne regelverket for utvalg av flyktninger bør føre til at vi får en ny og fordomsfri gjennomgang av regelverket basert på de erfaringen vi har gjort med utvalg av flyktninger fra Syria, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

- Erfaringen fra uttak av kvoteflyktningene fra Syria, viser tydelig at retningslinjene til de rødgrønne må gjennomgås, og jeg er glad for at samarbeidspartiene er enige om dette, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB. 

I Aftenposten-artikkelen der Norges nei til å ta imot flere syriske flyktninger med store medisinske behov først ble omtalt, viser imidlertid justisminister Anders Anundsen (Frp) regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Her ble Høyre, Frp og sentrumspartiene enige om at Norge skal «prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering». Denne formuleringen var Venstre og KrF i utgangspunktet imot, men de gikk motvillig med på den, ifølge avisa.

SV-leder Audyn Lysbakken skriver på sin Facebook-profil i dag:

«I dag stemmer SV, Sp og Ap for forslag om at Norge skal ta ansvar for skadde barn og flyktninger fra Syria-krigen. Uforståelig nok vil KrF og Venstre ikke bidra til flertall, men stemmer heller for et vassent forslag fra regjeringspartiene om en "gjennomgang". Noen som husker at Trine og Knut Arild sa vi måtte skifte regjering for å få en mer human flyktningpolitikk...? »

MÅ TA ANSVAR: - Nå må KrF og Venstre ta ansvar for sin egen politikk, sier 
Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅ TA ANSVAR: - Nå må KrF og Venstre ta ansvar for sin egen politikk, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer