KrF og Venstre fillerister Anundsen i asylbarn-saken

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringen er i hardt vær etter ny asylbarn-avsløring.

INNBITT: KrFs Hans Olav Syversen la lite mellom da han i dag gikk løs på justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringens håndtering av asylbarn-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INNBITT: KrFs Hans Olav Syversen la lite mellom da han i dag gikk løs på justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringens håndtering av asylbarn-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen var svært innbitt da han tok opp asylbarnsaken med statsministeren under Stortingets spørretime onsdag.

- Jeg må ærlig talt si at dette begynner å bli en veldig trist sak i seg selv, og det begynner å bli en vanskelig sak i forholdet mellom regjeringen og KrF og Venstre, fastslo han.

Avtalebrudd Bergens Tidende offentliggjorde mandag at politiet skal ha fått instruks om å prioritere lengeværende asylbarn framfor kriminelle asylsøkere i fjor for å oppnå fastlagte mål om antall utsendelser.

- Det innebærer i realiteten at den avtalen vi har inngått med regjeringen, undermineres og har blitt underminert over tid. Jeg vil vite om dette er justisministerens verk alene, eller noe hele regjeringen står bak, sa Syversen.

Statsministeren svarte at hun ikke mener det er grunnlag for å trekke de konklusjonene Bergens Tidende har gjort ut ifra tallmaterialet som foreligger.

Hun slo også fast at det er vanskelig for henne å snakke om saken når kontroll- og konstitusjonskomiteen har åpnet sak og skal avholde høring om forholdet.

- Kontroll- og konstitusjonskomiteen er en del av Stortinget. Det er vanskelig å forstå den fortolkningen hvis det ikke er en unnamanøver, repliserte Syversen.

- Dårlig ledelse Arbeiderpartiets Helga Pedersen konfronterte statsministeren med tidligere uttalelser om dårlig ledelse i Politidirektoratet, men fikk svar på tiltale.

Solberg slo fast at uttalelsen hennes fra en spørretime før jul ikke var ment som en generell kommentar til ledelseskulturen i politiet.

- Den knyttet seg til at en tydelig formulering i et tildelingsbrev til Politidirektoratet ikke ble videreformidlet. Akkurat det er et eksempel på dårlig ledelse og dårlig forvaltning, sa hun.

Venstre-leder Trine Skei Grande var også skarp i sin omtale av asylbarnsaken i Stortinget onsdag. Hun slo fast at det å være statsråd ikke er en utmerkelse du får, men et verv der du skal forvalte på vegne av et flertall.

- Avtalen vår var tydelig. Flere av kriminelle som oppholder seg i Norge ulovlig skal sendes ut, mens barnefamilier som har vært lenge i landet skal få bli, konstaterte hun.

Flere returer Noe av forklaringen på at flere lengeværende barn ble sendt ut av landet i fjor enn årene før, er ifølge utlendingsmyndighetene og regjeringen at det i løpet av 2014 ble mulig å returnere asylsøkere til Afghanistan og Nigeria.

SVs Karin Andersen ville vite om regjeringen hadde tatt stilling til dette og bestemt at flere lengeværende barn skulle sendes ut til de to landene, der hun mistenker at de blir ofre for internflukt.

- Det ble en åpning for returer til Afghanistan og Nigeria og da har man selvfølgelig brukt den åpningen, svarte Solberg.

(NTB)

UNDER PRESS: Regjeringens støttepartier KrF og Venstre, her ved Venstre-leder Trine Skei Grande, er svært lite tilfredse med justisminister Anders Anundsen (Frp).
UNDER PRESS: Regjeringens støttepartier KrF og Venstre, her ved Venstre-leder Trine Skei Grande, er svært lite tilfredse med justisminister Anders Anundsen (Frp). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer