Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF og Venstre har fått nok av Frp: «Krevende», «problematisk», «bevisst spill», «gale påstander»

- Jeg kan ikke holde munn lenger.

UENIGHET: Regjeringen ved Høyre og Frp er ikke alltid enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF om sannheten. Det skaper frustrasjon. Her er statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og finanspolitisk talsperson i KrF Hans Olav Syversen før Jensens presentasjon av regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UENIGHET: Regjeringen ved Høyre og Frp er ikke alltid enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF om sannheten. Det skaper frustrasjon. Her er statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og finanspolitisk talsperson i KrF Hans Olav Syversen før Jensens presentasjon av regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg må få lov til å korrigere dette bildet. Når Frp begynner med en historiefortelling som ikke er korrekt, da kan jeg ikke holde munn lenger, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsperson og fungerende parlamentarisk leder i KrF.

Historiefortellingen han viser til, er en uttalelse fra Frp's andre nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet i dag.

I en sak om Frp's dobbeltkommuikasjon, som blant annet viser til Frp´s spill rundt flypassasjeravgiften, så forklarer Solvik-Olsen følgende:

- Bakgrunnen for FrPs initiativ til omkamp var at Krf og Venstre i Østfold i media begynte å snakke om omkamp. Vi er selvsagt klar over hva slags rolle vi har og at vi må følge opp det vi har vedtatt. Men når våre samarbeidspartier signaliserer omkamp er det naturlig at vi også vil støtte det. Når de la det dødt, la også stortingsgruppa det dødt, sier Solvik-Olsen.

Geir Ramnefjell kommenterer: «Frp har institusjonalisert noe nytt i norsk politikk: åpent dobbeltspill i regjeringsposisjon»

- Altfor svakt av Frp

Hans Olav Syversen misliker sterkt at Solvik-Olsen skylder på KrF og Venstres lokallag, og mener han vrir på sannheten.

- Forholdet er at KrF sentralt tok opp spørsmålet om flypasasjeravgift med Frp og Høyre i forbindelse med forhandlingene av revidert budsjett, fordi vi ville høre om regjeringspartiene ville veksle inn flypassasjeravgiften med andre og mer grønne avgifter - for eksempel CO2-avgift. Svaret fra Frp og Høyre var taushet. Dette skjedde lenge før mulig nedleggelse av Rygge ble en mediesak, sier Syversen, og legger til:

- Det er altfor svakt å vise til et fylkesutspill fra Venstre og KrF når forholdet ble tatt opp sentralt på et tidligere tidpsunkt.

Han oppfordrer Solvik-Olsen til å spørre sine egne forhandlere om hva som er realitetene, før han uttaler seg.

- Hva tenker du om Solvik-Olsens historiefortelling?

- Den er ganske problematisk og ikke i tråd med realitetene. Det er tilpassede budskap som ikke stemmer overens med det vi opplever som fakta.

- Krevende

- Gjør dette det vanskeligere å være et samarbeidsparti for regjeringen?

- Ja, det sier seg vel nesten selv.

- Hvor går smertegrensen for KrF før det ikke lenger bare er problematisk?

- Det vil jeg ikke gå inn på, men jeg syns det er krevende, det må jeg si. Jeg oppfatter at Frp kommer med ulike budskap til ulike målgrupper til ulike tider, og det er taktisk bevisst. Dette er ikke bare krevende for KrF og Venstre, jeg opplever også at det er krevende for Høyre, sier Syversen.

Og det har han rett i. I forbindelse med Frp´s omkamp på flyseteavgiften, beskrev en stortingsrepresentant fra Høyre situasjonen som «frustrerende» og «vanskelig».

- Det går seg jo til, men det er ganske frustrerende når vi fikk vite gjennom media at det kunne bli omkamp. Siv Jensen forsvarte avgiften godt i Stortinget, alt virket såre godt, og til og med Venstre var fornøyde, og så raknet det i Frps stortingsgruppe. Det kunne ikke skjedd i Høyre, og den kulturforskjellen er frustrerende, sa representanten til Dagbladet.

- Slitsomt

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande legger skjul på at hun er irritert på Frp's dobbeltspill.

- Vi ser ofte at at taktikken blir viktigere enn de politiske målene, eksempelvis på asyl og integrering. Det sliter på tillitsforholdet mellom partier når det blir mye vingling og spill. Da betviler man også hverandres oppriktighet i et samarbeid. Det er slitsomt, sier Grande til Dagbladet.

- Mener du dette er bevisst fra Frp sin side?

- Det spiller ingen rolle om det er bevisst eller ubevisst. Dette er et parti med en ledelse, så enten er det bevisst, eller så er det dårlig ledelse. Uansett er det et problem.

FORKASTER AVTALEN: Her forklarer Venstre-leder Trine Skei-Grande hvorfor partiet har valgt å vrake de kontroversielle asylforslagene til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Video: NTB Scanpix Vis mer

Dette er ikke første gang Venstre reagerer på Frp's dobbeltkommunikasjon. I forbindelse med debatten om flypassasjeravgift så Venstre i februar seg nødt til å avsløre spillet i kulissene.

Da hadde Siv Jensen først sagt til Dagbladet at Frp har «akseptert» avgiften som en del av budsjettforliket, og at det ikke var en del av regjeringens budsjettforslag.

Terje Breivik påpekte så at det var feil at avgiften kom på plass i 12. time under budsjettforhandlingene, og tilbakeviser at det var Venstres primærforslag.

- Sannheten er at modellen kom fra regjeringen fordi Frp ikke ønsket økte avgifter på fossilt drivstoff. Da må vi også forvente at modellen fra regjeringen er gjennomtenkt og kvalitetssikret, sa Breivik i februar.

- Skei Grande, hvor lenge kan dere leve i et samarbeid med en regjering som jobber på denne måten?

- For Venstre er det politikken som gjelder. Så lenge vi får gode løsninger for miljø, skole og småbedrifter, så er det greit.

- Og der er dere fornøyde?

- Denne våren har vært veldig bra, sier Grande.

Vil ikke spekulere

Ketil Solvik-Olsen ønsker selv ikke å drive denne debatten videre. Via sin kommunikasjonsrådgiver skriver han følgende i en sms til Dagbladet:

- Jeg tror alle kjenner Frp's primærstandpunkt. Vi står ved de forlik vi har inngått, og ser ikke noe poeng i å drive en debatt hvor man spekulerer i hverandres motiv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!