Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønt flertall på ny måling

KrF og Venstre under sperregrensa

Høyre går fram, men statsminister Erna Solberg kan ikke senke skuldrene inn i juleferien. Med så elendige tall for KrF og Venstre ville statsministeren hett Jonas Gahr Støre om dette var valgresultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- SVEKKER BLOKKEN: Om kort tid skal Erna Solberg og Trine Skei Grande forhandle regjeringsplattform med KrF og Frp, men den borgerlige blokken svekkes av at KrF og Venstre sliter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SVEKKER BLOKKEN: Om kort tid skal Erna Solberg og Trine Skei Grande forhandle regjeringsplattform med KrF og Frp, men den borgerlige blokken svekkes av at KrF og Venstre sliter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Den siste meningsmålingen før julefreden senker seg gir en liten framgang for Erna Solberg og Høyre. De går fram 1,6 proentpoeng fra 23,1 prosent i november til 24,7 prosent i desember. Tallene er sterkere enn ved Stortingsvalget i fjor og ville gitt Høyre to ekstra representanter på Stortinget.

Det er likevel ingen grunn til å feire for statsminister Erna Solberg, som i går holdt sin oppsummerende pressekonferanse.

Med KrF og Venstre under sperregrensa for utjevningsmandater, er det rødgrønt flertall på målingen.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville totalt fått 92 mandater, mens den borgerlige blokken har totalt 76 mandater.

- Ikke et blaff

Venstre går tilbake andre måned på rad til 3 prosent, fra 3,6 prosent i november.

- Vi er selvsagt ikke fornøyd med denne målingen. Den viser at vi har en stor jobb å gjøre med å vise frem resultatene vi oppnår i regjering, og ikke minst i kommunestyrene og fylkestingene når lokalvalgkampen kommer i gang, sier parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik, som setter sin lit til regjeringsforhandlingene.

- Når vi går inn i nye regjeringsforhandlinger over nyttår er det en sjanse til å vise frem den forskjellen Venstre utgjør, tror han.

KrF får en oppslutning på 3,8 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra november da de lå på 3,3.

- Venstre og KrF sliter begge, og det bidrar til å svekke denne blokken som skal danne regjering, konstanterer valgforsker Bernt Aardal.

- Noen av KrFs velgere har forsvunnet til Ap, men også noen til Høyre, sier han.

Ifølge Aardal viser den siste målingen relativt stor stabilitet for velgerne, men ikke Venstres velgere.

- Bakgrunnsmaterialet viser at de lekker både til venstre- og høyresiden, og de har mange som setter seg på gjerdet. Det er en utfordring, og det er i tråd med flere andre målinger i høst, sier valgforskeren.

- Det har blitt hovedmønsteret at de ligger under sperregrensa, så det tyder på at dette ikke bare er et blaff, slår han fast.

Erna ikke bekymret

Over nyttår skal Erna Solberg lede regjeringsforhandlinger med Venstre, KrF og Frp, men hun lar seg ikke stresse av samarbeidspartienes svake målinger.

- Regjeringen har gjort mye det siste året, og når de politiske gjennomslaget blir mer synlig fremover så tror jeg alle de fire partiene vil gjøre det bedre. Jeg ser frem til å starte forhandlinger med Frp, Venstre og KrF i januar, sier Erna Solberg, som ellers gleder seg over framgangen for eget parti.

- Det er alltid hyggelig å ta med seg oppgang for Høyre inn i julen, men det er lenge til neste valg, sier hun.

28,5 prosent på Ap

Arbeiderpartiet går tilbake 2,7 prosentpoeng fra 31,2 i november til 28,5 i desember. Desembermålinga er 0,9 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2017.

Ifølge Bernt Aardal er dette det motsatte av tendensen i meningsmålingene sett under ett de siste månedene.

- Det er en svakt stigende tendens for Ap og svakt fallende for Høyre, mens for Frp går det litt opp og ned, sier han.

- Ap har jevnt over ligget over valgresultatet fra 2017 på målingene denne høsten. Det tyder på at vi får vist fram politikken vår, og at folk liker det de ser, mener nestleder Hadia Tajik.

Rekordmåling for SV

SV har derimot en framgang på 2 prosentpoeng fra forrige måned. Oppslutningen på 8,1 prosentpoeng er den beste for SV i materialet fra Ipsos på 9 år.

- Dette er en strålende nyhet på vei inn i jula, og viser at folk er opptatt av rettferdig fordeling og miljø. Dette oppildner til kamp mot ei flertallsregjering som vil øke ulikheten og gi mer til de som har mest, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!