Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF og Venstre vil vite hvordan departementet håndterte Sandbergs Iran-reise

I sommer fikk en KrF-representant stengt av en mistet telefon som inneholdt sensitiv info. Nå etterlyser flere stortingsrepresentanter svar på hvilke tiltak som ble gjort da statsråden var i Iran med tjenestetelefonen, e-post og saksbehandlingssystemet.

PÅ TUR: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes reiste til Iran på ferie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
PÅ TUR: Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes reiste til Iran på ferie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går meldte Dagbladet at Nærings- og fiskeridepartementet ikke vil svare på flere sentrale forhold om sin egen håndtering av Sandbergs Iran-ferie.

Departementet vil blant ikke svare på om de fulgte sine egne retningslinjer for sikkerhet, da Sandberg opplyste at han var i landet i slutten av juli.

Med på reisen var tjenstetelefonen, som inneholdt eposter, sms-er og regjeringens ugraderte saksbehandlingssystem. Sandberg reiste rundt på ferie, mens telefonen store deler av tida var ute av hans hender.

Tidligere leder av E-tjenesten Kjell Grandhagen mener informasjonen er av interesse for Irans etterretningstjeneste. Innholdet på smarttelefoner kan lett kopieres med profesjonelt utstyr. Grandhagen tror også det skjedde underveis.

Ifølge departementets retningslinjer skal «forhold av sikkerhetsmessig betydning» alltid rapporteres til sikkerhetsleder eller datasikkerhetsleder.

Departementet vil ikke svare på om det ble gjort.

Departementet vil heller ikke svare på om informasjon på telefonen ble fjernslettet da Sandberg varlset at han var i Iran, slik at dataene ikke falt i uvedkommendes hender.

Departementets taushet vekker oppsikt på Stortinget.

- Nærings- og fiskeridepartementet egne retningslinjer i slike tilfeller må overholdes. Det er interessant at de ikke vil svare på om de er fulgt. Vi må jo få klarhet i hva som har skjedd, sier medlem av næringskomiteen Andre N. Skjelstad (V) til Dagbladet.

VIL HA SVAR: André N. Skjelstad (V) i nærinskomiteen på Stortinget etterlyser svar på hvordan departementet håndterte Sandbergs uanmeldte reise til Iran med tjenestelefonen sin. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL HA SVAR: André N. Skjelstad (V) i nærinskomiteen på Stortinget etterlyser svar på hvordan departementet håndterte Sandbergs uanmeldte reise til Iran med tjenestelefonen sin. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I går kveld varslet komitékollega Terje Lien Aasland (Ap) at han vil be departementet om svar på de samme spørsmålene, enten i form av nye skriftlige spørsmål til statsråden eller som et brev fra ett eller flere partier i næringskomiteen.

Han understreker at det er relevant for Stortinget og næringskomiteen å få vite hvordan departementet har opptrådt i en kritisk situasjon

Skjelstad bifaller initiativet.

- Jeg regner med at departementet vil klargjøre disse forholdene raskt, trolig før Stortinget sammenkalles til høsten, sier Skjelstad.

Også i KrF ønsker man klarhet i hvordan departementet håndterte Sandbergs Iran-reise og datasikkerheten.

- Dette er en alvorlig sak og jeg ser fram til å få svar på hva som har skjedd, sier medlem av næringskomiteen Steinar Reiten (KrF) til Dagbladet.

Stengte telefon med sensitiv info

Reiten fikk selv slettet innhold på en av Stortingets telefoner i sommer.

- Jeg la igjen telefonen på et kjøpesenter ved en feil. Da jeg kom tilbake var den borte. Det var ganske mye sensitiv informasjon, som eposter og sms-er på telefonen. I en situasjon der vi ikke har kontroll på telefonen, skal man umiddelbart varsle. Jeg ringte med en gang til Stortingets IKT-seksjon, som fjernslettet og stengte den ned for meg, sier Reiten.

Oslo  20180321.
Steinar Reiten (KrF)  stiller spørsmål til statsminister Erna Solberg i den muntlige spørretime på Stortinget onsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180321. Steinar Reiten (KrF) stiller spørsmål til statsminister Erna Solberg i den muntlige spørretime på Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Var dette komplisert å få gjort?

- Systemet vi har for å sikre informasjon er veldig bra. Det å få beskjed om at telefonen var gjort ubrukelig var en stor betryggelse for meg, sier Reiten.

Reiten forteller at telefonen kom til rette på et senere tidspunkt.

Sandberg har erkjent at han ikke fulgte råd fra Politiets sikkerhetstjeneste, på tross at han var informert om at statsråder skal ha en lånetelefon på reise dit. Han har fått refs fra både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

- Merkelig

- Det er merkelig at departementet ikke vil svare på såpass relevante spørsmål. Enten er det fordi de ikke har fulgt egne retningslinjer, uten at de vil innrømme det, eller så er retningslinjene fulgt, men fiskeriministeren gitt blaffen, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.