KrF oppgitt over omkamper i statsbudsjettet - lager alternativt budsjett

Vedtatt på sentralstyremøte i kveld.

LAGER ALTERNATIVT BUDSJETT: KrF, her ved partileder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen (t.h.), har vedtatt at partiet lager alternativt statsbudsjett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LAGER ALTERNATIVT BUDSJETT: KrF, her ved partileder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen (t.h.), har vedtatt at partiet lager alternativt statsbudsjett. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF kommer til å legge fram et eget alternativt budsjett rundt månedsskiftet, for å vise partiets helhetlige politikk og prioriteringer. Det vedtok partiet på sitt sentralstyremøte i kveld.     
 
Da Erna Solberg og hennes regjeringen overtok det siste rødgrønne budsjettet og flikket på det med en såkalt tilleggsproposisjon, skilte regjeringens to støttepartier vei: Mens Venstre utarbeidet et eget alternativt budsjett, lot KrF være.

- I fjor vurderte vi det slik at det var kort tid til budsjettet skulle vedtas, og regjeringen hadde jo også hatt kort tid til å endre på budsjettet. Da ville vi bruke den korte korte tida på å se på noen hovedprioriteringer. Nå når Høyre/Frp-regjeringen har lagt fram sitt første helhetlige budsjett, har vi landet på at vi vil legge fram et alternativt budsjettet, som et utgangspunkt for de kommende forhandlingene med regjeringspartiene, sier partiets finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, til Dagbladet.

- Gjør dere dette fordi dere er misfornøye med budsjettforslaget til regjeringen? 

- Først og fremst gjør vi det for å synliggjøre vår egen politikk og prioriteringer. Men jeg vil kanskje si det sånn at det budsjettet som ble lagt fram, i hvert fall ikke gjorde det mindre aktuelt å gjøre det - fordi vi oppfatter det som er et renskåret Høyre/Frp-budsjett.

- Mer enn ventet?

-Ja, etter at vi har diskutert dette i dag, er nok det den gjengse oppfatningen.

Syversen forteller at mange i partiet nå oppgitt over at regjeringen innbyr til mange omkamper om saker som partiet vant gjennomslag for i høst.

Nekter omkamper  Etter at Høyre/Frp-regjeringen i forrige uke la fram sitt første ordentlig budsjett, har de to støttepartiene stått samlet.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, er KrF og Venstre langt fra fornøyd med det budsjettet Høyre og Frp har stelt i stand på egenhånd.

I dagens Dagsavisen gjør begge partiene det klart at de ikke vil ha godta omkamper når de snart skal sette seg i knallharde budsjettforhandlinger med regjeringspartiene.  

Sakene de allerede vant gjennomslag for i høst, må kvitteres ut før det i det hele tatt er aktuelt å sette seg ved forhandlingsbordet, slår nå begge partier fast.

Nå utarbeides dessuten en egen liste med kuttpostene i statsbudsjettet som de mener må rettes opp. 

- Holdningen vår er at det vi vant fram med i fjor, som de har kuttet i år, må nullest ut før vi starter forhandlingene, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik fra Venstre til avisa.