KrF-ordførere i opprør

KrF-ordførere landet rundt kjefter nå på Kjell Magne Bondevik og forlanger at han personlig griper inn i det store kommuneopprøret. Kravet er mer penger og en solid oppvaskrunde med kommunalminister «Jern-Erna» Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slitasjen for KrF ved å sitte i regjering viser seg nå for alvor. Bondevik, som nærmest har blitt hyllet som en frelser i egne rekker, får nå regelrett kjeft fra egne ordførere.

Dagbladet har vært i kontakt med 36 av 41 KrF-ordførere i Norge. Det er svært dystre tilbakemeldinger til Bondevik.

Ikke en eneste en av dem sier de er fornøyd med Bondevik-regjeringens foreslåtte overføringer til kommunene.

De fleste mener Bondevik personlig må gripe inn overfor kommunalministeren.

Storm

- Vi har en kommunalminister som ikke har peiling. Nå må Bondevik selv gripe inn overfor Erna Solberg og rydde opp, sier KrF-ordfører Tore Johansen i Aremark i Østfold.

Han mener situasjonen er så ille at partiet hans ikke burde ha sittet i regjering med Høyre.

- KrF burde ha samarbeidet med Arbeiderpartiet isteden. Det har vist seg at hvis vi ønsker et Distrikts-Norge, er ikke Høyre rette partiet å samarbeide med. Det bør Bondevik ta innover seg, sier den erfarne Østfold-ordføreren.

Han får støtte av Vindafjord-ordfører Oddvar Haugland.

- KrF og Bondevik bør sette hele regjeringssamarbeidet på spill. Slik det er nå blir Bondevik en anonym administrator av Høyres politikk, sier han.

Skyter mygg

Og misnøyen blant KrFs egne ordførere stopper ikke der. Kravet er mer penger nå, og en langt mer synlig statsminister som blir bedt om å gripe inn.

- Tar kritikken på alvor

Statsminister Kjell Magne Bondevik lar seg ikke presse av frustrerte partifeller. Han støtter Høyre-statsråd Erna Solberg fullt ut.

Via sin statssekretær Gunnar Husan sier Bondevik at han tar kritikken fra KrF-ordførerne på alvor, uten å utdype om de kraftige utsagnene går inn på ham. Han understreker imidlertid at han støtter kommunalministeren og hennes upopulære kommunepolitikk fullt ut - og tar på seg det politiske ansvaret for at kommunene må kutte velferdsgoder.

Bondevik hevder også at han har god dialog om kommune-
økonomien med partifellene.

- Statsministeren har vært veldig taus. Det er ikke god KrF-politikk å strupe kommunene, slik vi ser en klar tendens til, sier Bjørn Ropstad, ordfører i Evje og Hornnes.

- Erna Solberg skyter mygg med elefantgevær. Bondevik bør være klar over at det går en klar smertegrense for oss lokalpolitikere, sier KrF-ordfører Roar Obrestad i Suldal i Rogaland.

- Dette går bare ikke lenger. Bondevik er sjefen, og han må ta ansvar og skaffe oss mer penger, sier ordfører i Fusa i Hordaland, Asbjørn Heidal.

I går dro han og de andre KrF-ordførerne i Hordaland til Oslo for å klage sin nød til partileder Valgerd Svarstad Haugland og parlamentarisk leder Jon Lilletun. I Fusa må gatelysene slokkes fra høsten av på grunn av pengemangel, og eldre får hjemmehjelp bare en time annenhver uke. De mange innsparingene synes han og mange av hans ordførerkolleger er ekstra tunge å bære når det er partifelle Bondevik som er sjef for regjeringen og pengesekken.

Veldig skuffet

Jan Kåre Aurdal, ordfører fra Bondeviks hjemfylke Møre- og Romsdal, ber statsministeren personlig ta initiativet til å revurdere Sem-erklæringen.

- Jeg er veldig skuffet over den arrogansen som vises fra sentralt hold. Situasjonen er prekær. Hele Sem-erklæringen bør tas opp til revurdering, sier Sykkylven-ordfører Aurdal.

Han avviser at KrF-ordførerne nå overdriver problemene.

- Når et nærmest samstemmig ordførerkorps klager, må både Bondevik og hans regjering ta dette på alvor, sier Aurdal.

KRITISK: Aremark-ordfører Tore Johansen beskylder Erna Solberg for å være en kommunalminister uten peiling. Han forlanger at Bondevik rydder opp.