Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-ordførers falske abort-dukke går verden rundt

KrF-eren undrer seg.

ABORTDEBATT: Varaordfører i Kristiansand Jørgen H. Kristiansen la ut dette bildet på Facebook, og hevdet det viste hvordan et 12 uker gammelt foster ser ut. Det antente en allerede opphetet debatt om fastleger rett til å reservere seg fra å henvise til abort. Foto: Skjermdump fra Twitter / Kristiansand kommune
ABORTDEBATT: Varaordfører i Kristiansand Jørgen H. Kristiansen la ut dette bildet på Facebook, og hevdet det viste hvordan et 12 uker gammelt foster ser ut. Det antente en allerede opphetet debatt om fastleger rett til å reservere seg fra å henvise til abort. Foto: Skjermdump fra Twitter / Kristiansand kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er NRK som først omtalte at britiske Daily Mail, som har 50 millioner lesere hver måned, tirsdag fortalte sine lesere om KrF-varaordfører Jørgen H. Kristiansens bidrag til den betente debatten om fastlegers reservasjonsrett.

Til NRK sier Kristiansen at han undrer seg over hvor mye oppmerksomhet saken har fått i Norge.

Samtidig er han overrasket over at saken har fått millioner av lesere verden over, og sier han har fått reaksjoner fra New Zealand og USA. 

- Men samtidig er nok abortdebatten her hjemme en mild bris av det som kan oppleves i andre land, sier Kristiansen, som mener fokuset i Daily Mail går på en undring over at et slikt bilde faktisk kan skape så sterke reaksjoner som i Norge.

- Propaganda Daily Mail tar for seg den pågående debatten i Norge, som avisa henviser til som en abortdebatt. Den britiske tabloiden nøler ikke med å kalle Kristiansens fosterdukke falsk, noe mange i den norske debatten også har påpekt.

Som Dagbladet allerede har omtalt, viser dukken en feilaktig framvisning av utviklingen til et 12 uker gammelt foster. Det etablerte nettstedet babyverden.no av forlaget Sandviks i Stavanger framstiller et 12 uker gammelt foster slik.

Nettavisen-blogger Gunnar Tjomlid skriver på sin blogg at bildet «viser en håndlaget og håndmalt dukke som selges på nettstedet One Tiny Life. De er designet spesifikt for å skremme kvinner fra å ta abort, og er altså propagandamateriale i abortsaken».

- Et sterkt virkemiddel KrFs stortingsrepresentant Olaug Bollestad mener imidlertid at dette slett ikke dreier seg om en abortdebatt.

- For meg og KrF er det utrolig viktig å skille hva dette handler om. Debatten nå handler om reservasjonsmulighet for henvisning til abort av samvittighetsgrunner hvor det er faglig og praktisk mulig. Altså er hoveddebatten samvittighetsfrihet og ikke en abortdebatt, som er en helt egen og annen debatt, sa hun til Dagbladet på mandag.

Bildet av den falske fosterdukken, som varaordføreren i Kristiansand mente «burde gi flere forståelse for at leger kan synes det er vanskelig å henvise til abort», kaller Bollestad et «sterkt virkemiddel»:

- Bilder er et utrolig sterkt virkemiddel. Jørgen har nok prøvd å vise hva de som ønsker å reservere seg fra tenker og mener, men virkemidler kan også gjøre at vi går i skyttergravene i stedet for å debattere hva saken handler om. Da klarer vi ikke nå inn til hverandre og debattere saken på en måte som gjør at vi lytter og forstår hverandre med ulike meninger, sa hun.

Hele Norges coronakart