Katastrofetall for KrF

KrF på kanten av stupet

Med 3,0 prosent i oppslutning ville KrF bare fått én representant på Stortinget.

KREVENDE TID: KrF gjorde et elendig stortingsvalg. Etterpå har målingene, med noen unntak, vist at velgerne fortsetter å rømme fra KrF. Kan KrF-leder Knut Arild Hareide snu utviklingen? I dag skal Arild Hareide og partiets landsstyre diskutere sitt politiske prosjekt og starte debatten om veivalg for samarbeid. Det er knyttet stor spenning til Hareides ordvalg i talen til landsstyret. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KREVENDE TID: KrF gjorde et elendig stortingsvalg. Etterpå har målingene, med noen unntak, vist at velgerne fortsetter å rømme fra KrF. Kan KrF-leder Knut Arild Hareide snu utviklingen? I dag skal Arild Hareide og partiets landsstyre diskutere sitt politiske prosjekt og starte debatten om veivalg for samarbeid. Det er knyttet stor spenning til Hareides ordvalg i talen til landsstyret. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste ukas oppmerksomhet om KrF og Knut Arild Hareides nye bok har ikke trukket velgerne. På Ipsos' meningsmåling som er tatt opp i tiden 24.-26. september, får KrF en oppslutning på 3,0 prosent.

Det er den dårligste oppslutningen Ipsos noen gang har målt for partiet.

Hvis målingen hadde vært valgresultat, ville KrF bare fått én representant på Stortinget og nærmest blitt utradert som nasjonalt parti.

Om det er noen trøst, er tallene for regjeringspartiet Venstre enda verre: 2,3 prosent. Venstre mister velgere både til venstre og til høyre, og ville i likhet med KrF bare fått ett mandat på Stortinget.

Krevende veivalg

Olaug Bollestad, nestleder i KrF, mener den dårlige målingen gjenspeiler at partiet er i prosess om strategi og veivalg.

- Mange av våre velgere har satt seg på gjerdet og avventer. Folk er usikre. Det skjønner jeg. Men jeg tror vi har et stort potensial. Uansett hvilket veivalg KrF tar, så håper jeg folk blir med oss videre, fordi det er politikken vi har felles.

- Vi er inne i ei forferdelig krevende tid, men vi må klare å lande dette på en skikkelig måte, slik at velgerne våre kommer ned fra gjerdet, sier Bollestad.

Valgforsker Johannes Bergh har sett nærmere på bakgrunnstallene for Ipsos-målingen, og gir KrF-nestleder Olaug Bollestad rett i at mange KrF-velgere nå sitter på gjerdet.

- KrF har en større andel enn andre partier som svarer «vet ikke». Like mange har meldt overgang til Høyre. Det kan tolkes som et tegn på at partiet er splittet, og at mange er misfornøyde med den rødgrønne flørten til Knut Arild Hareide, sier Johannes Bergh.

- Venstre gikk litt opp på målingene etter at partiet bestemte seg for å gå inn i regjering, men den effekten ser ut til å være borte. Det er påfallende at KrF og Venstre, som var i en lik situasjon med samarbeidsavtale med regjeringen i 2013-17, taper velgere begge to til tross for at de har valgt ulik strategi i denne stortingsperioden. Det er en tydelig illustrasjon på at det ikke finnes noen enkel løsning, sier Johannes Bergh.

- Må jobbe knallhardt

Venstre-topp Sveinung Rotevatn sier partiet overhodet ikke er tilfreds med målingen.

- Vi må brette opp ermene og jobbe knallhardt for at flere ser at Venstre får gjennomslag, sier statssekretær og sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn.

Han sier partiet er fornøyd med sine gjennomslag og seire i det borgerlige samarbeidet.

- Venstre har dratt denne regjeringen nærmere sentrum og gjort politikken grønnere, rausere og mer sosialliberal, mener Rotevatn.

Han ønsker ikke å råde KrF.

- KrF klarer nok å finne ut av dette selv. Men de bidrar positivt til det borgerlige samarbeidet, og vil få enda mer gjennomslag i regjering, sier Rotevatn.

Rødgrønt flertall

Høyre får 25,7 prosent og Frp 14,9 prosent på septembermålingen Ipsos har gjort for Dagbladet.

Men på grunn av KrF og Venstres katastrofale tall ville det borgerlige flertallet vært tapt dersom målingen hadde vært valg. De tre regjeringspartiene får 76 mandater, og KrF som i dagens storting kan sikre flertall for regjeringen, får altså bare ett mandat.

Ap befester posisjonen fra august som landets største parti med 28,7 prosent. SV ligger stabilt og får 6,1 prosent, mens Senterpartiet går noe tilbake, til 10,1 prosent.

Sammen ville de tre rødgrønne partiene fått 83 mandater på Stortinget. Rødt får på denne målingen 4,6 prosent og åtte mandater, noe som ville sikret rødgrønt flertall.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer