TO-TALLET: KrF får 2,7 prosent på Dagbladets ferske måling. Konstituert leder Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad har kommet i regjering, men foreløpig uten økt oppslutning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TO-TALLET: KrF får 2,7 prosent på Dagbladets ferske måling. Konstituert leder Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad har kommet i regjering, men foreløpig uten økt oppslutning. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Krisemåling for KrF og Venstre:

- KrF på vei mot undergangen

Så langt finner verken KrF eller Venstre noen nye velgere på høyresiden. De bare taper.

I Ipsos-målingen Dagbladet publiserte i går kveld fikk Venstre og KrF henholdsvis 2,2 og 2,7 prosent oppslutning.

Dramatiske tall, spesielt når målingen er tatt opp tirsdag og onsdag denne uken. Da entusiasmen rundt det nye regjeringsprosjektet skulle ha nådd sitt høydepunkt.

KrF på vei mot stupet

Kristelig Folkeparti tok et dramatisk veivalg til Høyre og vant en seier på tvillingabort og bioteknologi-veto. På Dagbladets måling har partiet «ingen» unge kvinnelige velgere igjen.

Og de lekker massivt til rødgrønn side.

- Dette er et tegn på at KrF er på vei mot undergangen, sier førsteamanuensis og statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han påpeker at KrF ikke har fått noen effekt av å gå i regjering, og på grunn av samarbeidspartnerne deres blir de uaktuelle for potensielle velgere på venstresiden som har sympati med dem.

Men det blir enda verre:

- KrFs sjanse var at de ble attraktive for Høyre- og Frp-velgerne, men de har veldig liten overgang fra de andre høyrepartiene. Kristen-imaget skremmer alle. Dette er beretningen om en varslet katastrofe.

- Flere målinger viser at det er kjemperisikabelt å kjøre fram kristensaken, slår Tuastad fast.

- Hvordan skal KrF vinne velgerne tilbake og vokse?

- KrFs håp ligger i hvert fall ikke i å fullmobilisere de konservative kristne. De er ikke mange nok. De må få en appell hos småbarnsfamiliene og få økt troverdighet i distriktspolitikken. Spørsmålet er om ikke innstramminger på abort og det at de er en bremsekloss på bioteknologi, trumfer attraktiviteten som ligger i å være småbarnsfamilienes beste venn.

Finner ikke velgerne

Professor og valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo er inne på noe av det samme.

- For KrF avspeiler målingen splittelsen som er dokumentert i hele høst og i forbindelse med landsstyremøtet forrige uke. KrF har bare tapt velgere. I et parti som har en solid balanse, plukker man noen velgere her og der fra flere partier. Det gjør ikke KrF, slår Aardal fast.

Og hvor tar velgerne veien? Den rødgrønne siden.

- KrF har en massiv overgang til Senterpartiet. Men de taper også til Arbeiderpartiet og Høyre. Det er interessant at de taper mer til rødgrønn side enn til Høyre, sier Aardal.

KrFs spøkelse

KrF befinner seg i skummelt farvann, ifølge valgforsker Aardal. De fleste partier begår løftebrudd, men Norge har knapt sett et så spektakulært løftebrudd som KrF begikk da de gikk inn i regjering med Frp.

- Når KrF-ere selv har gått ut av partiet på grunn av et løftebrudd, er det veldig farlig for et parti. Det gir en veldig stor tyngde når medlemmene selv reagerer, sier Aardal.

- Og partilederen går av på grunn av løftebruddet?

- Ja, jeg tror ikke man finner noen historiske paralleller til det. Det blir spennende å se om løftebruddet vil komme som et spøkelse etter KrF framover. Både i høst i kommunevalget, men også neste stortingsvalg.

KrFs konstituerte leder Olaug Bollestad gir følgende svar om målingen:

- Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med denne målingen. Nå håper KrF å kunne demonstrere ovenfor våre usikre velgere at vi utgjør en forskjell ved å være i posisjon. Først og fremst fordi vi får gjennomslag for mye god KrF-politikk, som betyr noe for de som trenger det aller mest. Med KrF i regjering så vil vi trekke politikken mot sentrum, skriver Bollestad i en tekstmelding.

Venstre lekker til alle kanter

Da Venstre gikk inn i regjeringen i januar i fjor lå partiet på 4,3 prosent i snitt på målingene. Siden har det gått bratt utfor.

- Venstre har nå et snitt under 4 prosent og begynner å få målinger under 3 prosent. En tredjedel av velgerne deres har satt seg på gjerdet. De taper også kraftig til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og MDG. I tillegg til Høyre, forklarer Bernt Aardal, som har sett bakgrunnstallene for målingen.

For Venstre blåser det nå nordavind fra alle kanter og det gjør det ekstra vrient å se hvilken vei de skal gå for å komme seg ut av stormen.

- Venstre lekker til alle kanter, det er virkelig fare på ferde. Lekker man til noen få partier som ligger i nærheten, kan man ta noen politiske grep. Men å gjøre det med usikre velgere eller velgere som spriker i alle retninger, er en veldig vanskelig situasjon.

I bakgrunnstallene for målingen, er det også tall for grunnfjellet til partiene. Grunnfjellet består av velgerne som sier de skal stemme på deg og som er helt sikre på at de kommer til å gjøre det.

NY REGJERING: Olaug Bollestad (KrF) blir landbruks- og matminister. VIdeo: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Venstres grunnfjell? Null - 0 - prosent.

MDG har til sammenligning 2 prosent i grunnfjell, Rødt 3 og SV 4 prosent.

Bernt Aardal advarer mot å legge for mye vekt på måling av grunnfjell i en enkeltmåling, men det er første gang siden Venstre gikk inn i regjering at Ipsos ikke klarer å registrere at de har et grunnfjell.

V: - Ikke godt nok

Venstre selv trekker fram at de fikk 4,3 prosent på DNs måling tidligere denne uka, men den ble tatt opp før den nye regjeringen var klar.

- Dette er en måling vi tar på alvor og som vi overhodet ikke er fornøyd med, selv om vi senest i går fikk en annen måling der vi var dobbelt så store som på denne, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

NY LIKESTILLINGSMINISTER: Trine Skei Grande tar over jobben som likestillingsminister.Vis mer Vis mer

- Har dere noen tanker om hvorfor trenden er negativ den siste tida?

- Vi har nok ikke lykkes godt nok med å få vist frem Venstres politikk og Venstres gjennomslag i regjering. Her må vi brette opp ermene og jobbe hardere, svarer Breivik.

- Viser målingen at partiet har fått svært lite igjen for å sitte i regjering det siste året?

- Nei. Venstre har hatt store gjennomslag. Vi har sørget for mange flere faglærte lærere i skolen og at flere tusen barn i familier med dårlig råd får gratis barnehage. Vi har sørget for at det blir enklere å skap og trygge norske arbeidsplasser, både for gründere og for etablert industri, og vi har skjerpet klimapolitikken.

- Men vi må bli bedre på å vise dette frem, sier Venstre-nestlederen.