KrF på vippen - Venstre og SV under sperregrensa

Både Ap og Høyre fram i partibarometer for september.

PÅ VIPPEN: Kristelig Folkeparti og leder  Knut Arild Hareide ligger i nøkkelposisjon et år for stortingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
PÅ VIPPEN: Kristelig Folkeparti og leder  Knut Arild Hareide ligger i nøkkelposisjon et år for stortingsvalget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

KrF havner på vippen mellom en borgerlig og en sosialistisk blokk på Vårt Lands partibarometer for september. Venstre og SV er under sperregrensa.

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 4,3 prosent – en tilbakegang på 0,6 – noe som ville gitt 8 mandater på Stortinget.

Målingen, som er gjennomført av Norstat for Vårt Land , gir Høyre, Frp og Venstre til sammen 78 mandater, mens Ap, Sp, SV, Rødt og MDG sanker totalt 83 mandater. I et slikt Storting kan KrF bli tungen på vektskålen.

Fire partier får ett eller to mandater, Venstre, MDG, Rødt og SV.

Høyre går fram halvannet prosentpoeng til 26,3 prosent, mens Frp faller 2,8 til 13,7. Venstre faller 1,1 og havner under sperregrensen med en oppslutning på 3,4 prosent.

Arbeiderpartiet går fram 0,3 til 34,6 prosent og er fortsatt suverent størst, mens deres tidligere rødgrønne partner Sp står stille på 6,7 prosent. SV går tilbake 1,3 og er også godt under sperregrensen med 2,8 prosent.

Også Miljøpartiet de Grønne er under grensen med 3,5 prosent (+1,9). Det samme er Rødt, som ligger på 2 prosent (+0,5).

- Det spesielle nå er at så mange av partiene ligger rundt 4 prosent. Vi så lignende tendenser i 2013, men i et lengre historisk perspektiv er det nytt at de små sliter, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo om målingen.

Han sier det vil være dramatisk dersom tendensen holder seg, og at antall partier på Stortinget kan bli drastisk redusert.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer