KrF-politiker draps- angitt av sin kone

Ekskona til den tidligere KrF-politikeren (33) hevder at mannen bestilte drap på parets leieboer. Tirsdag møtes de i retten, for første gang på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til politiet har kvinnen forklart seg i detalj om hva som skjedde da ekteparets leieboer ble drept, sommeren 2003. Hun mener hennes fraseparerte ektemann bestilte drapet, som resultat av en langvarig krangel.

Natt til 6. juni 2003 ble rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt (59) slått i hjel med et brekkjern i kjellerleiligheten under ekteparets bolig.

Den 25 år gamle lillebroren til husverten tilsto drapet, men tok seinere samme sommer livet av seg på cella i Bergen kretsfengsel.

Planla drap i skogen

Seinere samme høst ble husverten selv arrestert og mistenkt for å ha bestilt drapet.

Når rettssaken mot mannen starter i Bergen tingrett på tirsdag, blir hans nå fraseparerte kone aktoratets hovedvitne.

Til politiet har hun forklart hvordan eksmannen og broren planla drapet i skogen like ved parets hjem. Kvinnen hevder at mannen har betrodd seg til henne, og innrømmet at de drev detaljert drapsplanlegging.

Hun hevder at ekteparet i lengre tid hadde prøvd å kaste ut den kranglete leieboeren, og at ektemannen til slutt bestemt seg for å ta ham av dage.

 LEIEBOER DREPT:  Her i dette huset på Toppe utenfor Bergen ble rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt (59) drept sommeren 2003. Foto: Oddmund Lunde
LEIEBOER DREPT: Her i dette huset på Toppe utenfor Bergen ble rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt (59) drept sommeren 2003. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

33-åringen selv har en helt annen versjon av hva de to snakket om.

-  Han har forklart at de avtalte at broren skulle «gå ned og ta en alvorsprat» med leieboeren. Det var aldri snakk om noen form for fysisk maktbruk eller noe liknende, sier Wesenberg.

Den tiltalte 33-åringen, som sto på KrFs liste ved valget i 2003 og var aktiv i en frikirkemenighet i nabolaget, har allerede erkjent straffskyld for å ha lastet ned flere barnepornografiske bilder.

-  Et impulsdrap

Politiet ville egentlig tiltale 33-åringen for medvirkning til overlagt drap, men Riksadvokaten mener at bevisene ikke er gode nok for å si at de to brødrene planla drapet.

-  Dette var et impulsdrap, et forsettlig drap der og da, sier forsvarer Wesenberg.

Påtalemyndigheten mener at 33-åringen burde ha skjønt at lillebroren hadde en ustabil psyke og dermed ikke sendt ham ned til leieboeren med et brekkjern. De har derfor tiltalt ham for å ha medvirket til et forsettlig drap.

-  Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, sier Wesenberg, som ikke ønsker å kommentere hvordan forholdet er mellom de to tidligere ektefellene.

De har ikke sett hverandre siden mannen ble arrestert for to år siden, men på tirsdag møtes de igjen.