Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-politiker slår alarm om sex-språk i Forsvaret

Elisabeth Løland reagerer på huskeregler som «Berit Puler Alle Hun Kjenner». - En stygg ukultur, sier politikeren.

 SLAKTER SEXISTISK SPRÅK:  Elisabeth Løland i KrF reagerer på det hun beskriver som en stygg ukultur i Forsveret. Her sammen med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland (t.v) i 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SLAKTER SEXISTISK SPRÅK: Elisabeth Løland i KrF reagerer på det hun beskriver som en stygg ukultur i Forsveret. Her sammen med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland (t.v) i 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huskeregler som spiller på sex og uttrykk som «kom igjen gutta», vitner om at Forsvaret ikke er beredt når verneplikten utvides til å gjelde kvinner, mener KrF-politiker.

- Det er ikke mangel på dusjer som er det største problemet, men holdninger. Forsvaret er ikke forberedt på kvinners verneplikt, sier sentralstyremedlem Elisabeth Løland i KrF til NTB.

Hun er et av medlemmene i vernepliktsutvalget som tirsdag leverer sin rapport til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Huskeregler Løland forteller at hun under arbeidet for utvalget hadde samtaler på tomannshånd med unge kvinnelige soldater.

- Jeg fikk høre om en stygg kultur. For eksempel er det en huskeregel knyttet til våpenreglene som lyder «Berit Puler Alle Hun Kjenner». En annen er «inn i trusa, opp i musa» - som er en huskeregel for bruk av kart og kompass, forteller Løland.

Hun mener at det må betydelige holdningsendringer til når Forsvaret om et år skal ta imot de første store kullene med unge kvinner.

Opplæringen - Lederne på toppen sier de riktige tingene - som at Forsvaret er opptatt av likestilling. Men de yngre lederne som jobber tettest på dem som avtjener førstegangstjenesten, har åpenbart ikke fått opplæring i likestilling, sier Løland.

En del av problemet er at alt ser ut til å være i orden - på papiret, mener hun:

- I befalsutdanningen skal de blant annet gjennom Forsvarets verdier - respekt, ansvar og mot. Men den ukulturen jeg hører om, er verken respektfull, ansvarsfull eller særlig modig. Tvert om er mye av det de holder på med diskriminerende og kan også virke avskrekkende på en del jenter, sier Løland.

En av gutta Vernepliktsundersøkelsen viser at det er få overgrep, og det er få kvinnelige soldater som forteller om seksuelle krenkelser ut over verbale.

- Det er jo for så vidt bra. Men jeg opplever også et sterkt ønske blant jentene om å stå sammen i den kollektive historien - der holdningen er at dette må man tåle, sier hun.

Et eksempel er uttrykket «være en av gutta» eller «kom igjen gutta».

- Hva betyr egentlig det? Det kan jo ganske enkelt bety at «her er alle velkommen». Men det kan også bety at jentene må tilpasse seg guttas premisser for å passe inn. Og at det å akseptere et ekstremt seksualisert språk også handler om å være en av gutta. Mitt poeng er at dette uansett ikke er jentenes ansvar. Holdningene er ledernes ansvar, sier Løland.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!