FRYKTER SPLITTELSE: Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan (KrF) frykter at partiet kan svekkes som følge av det kommende veivalget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRYKTER SPLITTELSE: Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan (KrF) frykter at partiet kan svekkes som følge av det kommende veivalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

KrF-profil advarer etter Rogaland-finte : Frykter større krise i KrF

Frontene har spisset seg til etter Rogalands finte mot Hareide. – Det jeg frykter mest er at folk forlater partiet, sier Hans Fredrik Grøvan, som anbefaler fortsatt opposisjon.

Det forestående veivalget i KrF, og prosessen fram mot det ekstraordinære landsmøtet 2. november, kan føre til dype splittelser i partiet. Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan frykter at prosessen kan føre til avskalling.

– Det jeg frykter mest er at folk forlater partiet fordi de føler det ikke er plass til dem lenger. At vi går tilbake i stedet for å bli styrket foran lokalvalget til neste år og stortingsvalget i 2021, sier Grøvan til Dagbladet.

Grøvan har tidligere lansert fortsatt opposisjon som en mulig tredje vei i stedet for å søke regjering til høyre eller venstre. Nettopp frykten for splittelse i partiet var en av grunnene til det.

– Jeg tror en tredje vei vil bidra til å samle partiet i ei tid da det er sterk polarisering og steile fronter, sier Grøvan.

Rogaland-finten

Noe av bakgrunnen for at frontene begynner å spisse seg til, er det omdiskuterte valget av delegater som fant sted i Rogaland i helga.

Til tross for at en tredjedel av forsamlingen ønsket å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, vil bare én av 16 delegater fra Rogaland stemme for dette alternativet på landsmøtet. Hele 15 delegater vil stemme for å gå inn i dagens regjering.

Før fylkesårsmøtet i Rogaland hadde hele partiledelsen bedt fylkeslagene om å velge delegasjoner som ville representere bredden i synspunktene lokalt på det kommende landsmøtet. Dette rådet ble ikke lyttet til i Rogaland.

Framgangsmåten fikk partileder Knut Arild Hareide til å reagere.

– Rogaland sender med sin avstemning et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til. Vi trenger et resultat 2. november som har legitimitet i hele partiet, sa Hareide til NTB.

Samtaler med Høyre

Denne uka har imidlertid pendelen svingt litt tilbake på rød side.

Mandag ettermiddag ble det flertall for Hareides linje – en regjering med Ap og Sp – i tre nye fylkeslag: Hedmark, Finnmark og Buskerud. Finnmark sender en helrød delegasjon, mens Hedmarks og Buskeruds delegasjoner har flere blå delegater for å representere mindretallet. Tirsdag ble det klart at også Oppland støtter Hareides linje.

Onsdag kveld er det årsmøte i «vippestaten» Telemark.

Samtidig har Dagbladet avslørt at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad har hatt flere samtaler med Høyre, blant annet Høyres pressesjef på Stortinget.

– Jeg har i hele dag avvist at Høyre har styrt mine utspill. Jeg har de siste fem åra arbeidet tett med Høyre – noe som er naturlig for å lykkes med viktige gjennomslag, sa Ropstad til Dagbladet tirsdag.

Enkelte stemmer i KrF mener likevel Ropstads opptreden skaper usikkerhet om hvor lojaliteten hans ligger.

Utrygg på prosessen

Etter Rogalands avstemning sa stortingsrepresentant Torhild Bransdal fra Vest-Agder KrF til Dagbladet at hun har begynt å helle mot Grøvans linje, av hensyn til partiet.

– Vi skal leve sammen også etter 2. november. Når partiledelsen har bedt om råd fra grasrota, så bør det gjenspeiles i valget av delegater, og ikke bli en ren maktkamp, sa Brandsdal.

Hun forklarte at hun har blitt utrygg på prosessen, og tror nå alternativet til parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, om å fortsette som opposisjonsparti, kan være en samlende løsning.

– Jeg har sagt at jeg for tida heller til det blå alternativet. Men slik prosessen nå er, vil jeg vurdere det midterste alternativet, sier Brandsdal, som har vært ordfører i KrF-bastionen Vennesla i 18 år.

Grøvan mener også at KrF har fått bra med gjennomslag det siste året, og at fortsatt opposisjon kan gi muligheter til å få gjennom KrF-politikk.

– Det gjelder store, viktige saker som for eksempel lærernorm, som gjør at elever får en bedre lærertetthet enn før. Jeg tror heller ikke flertallet av KrFs velgere har behov for å felle dagens regjering, sier Grøvan.