BLÅ DAGER: Venstre-leder Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide (KrF) valgte i 2013 å inngå et regjeringssamarbeid med Siv Jensen (Frp),og Høyre-leder Erna Solberg i 2013. KrF har en rekke saker der de krever gjennomslag for å fortsette samarbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BLÅ DAGER: Venstre-leder Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide (KrF) valgte i 2013 å inngå et regjeringssamarbeid med Siv Jensen (Frp),og Høyre-leder Erna Solberg i 2013. KrF har en rekke saker der de krever gjennomslag for å fortsette samarbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- KrF roper ulv, ulv. Hvis de ikke gjør noe med det, kan de havne i en gapestokk

KrF med stadig nye trusler om å forlate regjeringssamarbeidet. Valgforsker mener de må få gjennomslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF har en rekke ganger i år truet med å forlate regjeringssamarbeidet dersom de ikke får gjennomslag i enkeltsaker.

I et TV-intervju med Dagens Næringsliv i går, utelukker ikke KrF-leder Knut Arild Hareide at KrF kan være villig til å ofre regjeringssamarbeidet med de andre borgerlige partiene dersom de går inn for søndagsåpne butikker.

I dagens Klassekampen kommer det fram at et flertall av KrFs fylkesledere er villige til å ofre regjeringssamarbeidet for å tvinge fram et flertall i Stortinget for at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger.

Tidligere i år kom også KrF med et ultimatum i asylbarnsaken, og samarbeidspartiene kom omsider til enighet.

Ifølge valgforsker Bernt Aardal har KrF nå kommet med såpass mange trusler og sterke markeringer at det kan sette dem i en vanskelig situasjon.

- Disse utspillene vil bli en utfordring for KrF framover. Det blir som å rope ulv, ulv. Det blir en egen dynamikk knyttet til slike utspill, og man blir tvunget i en situasjon at hvis man ikke gjør noe, havner man i gapestokk, fordi det bare framstår som ord og tomme trusler. Det kan føre til at velgerne får en holdning om at KrF må ta seg sammen, noe som kan føre til at konflikten blir enda sterkere, sier Aardal til Dagbladet.

Trusler og sterke markeringer I mars holdt regjeringen og samarbeidspartiene et oppvaskmøte seg imellom for å finne ut hvordan partiene kan samarbeide bedre. Aardal peker på at motivasjonen da var å finne andre måter å samarbeide på enn konfrontasjoner, men konfrontasjonene fortsetter.

- Det er en utvikling å følge med på, og det er åpenbart at KrF går så hardt ut. De trenger denne retorikken fordi disse sakene berører kjerneverdiene til velgere, sympatisører og tillitsvalgte. Dette er saker de ikke nødvendigvis kan inngå kompromisser på, og får de flere slike saker uten gjennomslag etter trusler eller sterke markeringer, er det vanskelig å komme med nye. Spørsmålet som da stilles, er om KrFs krav har noe hold i seg, sier han.

EI GRENSE: Forsker Bernt Aardal sier det er ei grense for hvor mye samarbeidspartiene kan krangle.
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
EI GRENSE: Forsker Bernt Aardal sier det er ei grense for hvor mye samarbeidspartiene kan krangle. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Aardal er imidlertid ikke overrasket over at det er samarbeidproblemer mellom KrF og FrP. Han peker på at det er lite erfaring med slike samarbeidsavtaler i Norge, samtidig som det er uklarhet hvor bindende disse avtalene er.

- Lykkes ikke samarbeidspartiene å finne en minnelig løsning på kvoteflyktningsaken, står KrF fritt til å gå andre veier, og dersom et flertall på Stortinget går inn for 10 000 syriske kvoteflyktninger, vil det smerte veldig, spesielt for Frp. Det er vanskelig for dem å skulle godta å bli overkjørt, sier han.

I tottene på hverandre Samtidig har KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-nestleder Per Sandberg nå gått i tottene på hverandre ved flere anledninger. Seinest i helga mente Sandberg at Hareide nedvurderte Sandbergs rolle i asylbarnsaken, og svarte KrF-lederen med:

- Hareide og alle andre må bare erkjenne og akseptere at Per Sandberg er første nestleder i Fremskrittspartiet, sa Sandberg til Dagbladet.

I dag uttalte Hareide at frustrasjonen over Sandberg er lavere enn noen gang på grunn av hans mange utspill.

- Hvis jeg skulle ta innover meg det Per Sandberg sa og gjorde til enhver tid, ville jeg fått et krevende liv. Det velger jeg å ikke gjøre, sier Hareide til Dagbladet.

Aardal tror ikke denne type utspill kan holde på alt for lenge.

- De drar med seg det som har skjedd tidligere hver gang. Denne nye konflikten henger seg på den voldsomme konfrontasjonen de hadde for ikke så lenge siden. Det er en konflikt hvor den ene skrur den andre mer opp. Det er vanskelig å se at man kan holde på så veldig mye lenger på denne måten, sier Aardal.

- Må ta konsekvensen Professor i statsvitenskap og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener KrF etter hvert må stemme mot regjeringa.

MOT REGJERINGA: Valgforsker Anders Todal Jenssen mener KrF til slutt må ta konsekvensen av egne standpunkter og stemme mot Høyre og Frp.

Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
MOT REGJERINGA: Valgforsker Anders Todal Jenssen mener KrF til slutt må ta konsekvensen av egne standpunkter og stemme mot Høyre og Frp. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

- Hvis det ender opp med at de forlanger ting i sak etter sak, og ikke oppnår noe, må de minumum begynne å stemme mot regjeringa i de sakene, sier Todal Jenssen.

- KrF må til slutt ta konsekvensen av sine egne standpunkter. I første omgang forsøker de å få endret regjeringens politikk, men Høyre og Frp selger seg dyrt i det spillet. De kan drøye ut tida og komme med utenomsnakk og dermed frustrere KrF veldig, sier han.

Todal Jenssen peker på at KrF aleine ikke står i en veldig sterk posisjon, med tanke på at regjeringen kan få flertall i saker med bare Venstre på laget.