KRITISK: KrFU-leder Martine Tønnessen mener KrF bidrar til å spre usikkerhet om regionreformen og hevder at Stortinget har framstått pinglete. Foto: Mathilde Pettersen /KrFU
KRITISK: KrFU-leder Martine Tønnessen mener KrF bidrar til å spre usikkerhet om regionreformen og hevder at Stortinget har framstått pinglete. Foto: Mathilde Pettersen /KrFUVis mer

KrFU lederen ut mot eget parti - frykter reformhavari

- KrF setter regionreformen i fare

KrF sprer usikkerhet om de nye regionene, mener KrFU-leder Martine Tønnessen. Hun frykter at reformen havner i grøfta og langer ut mot feige politikere.

- Stortinget har vært pinglete i denne saken. Her burde man tatt mer ansvar og satt klarere rammer og krav. Skal regionene fungere burde vi ha få og store regioner, sier Tønnessen til Dagbladet.

Hun er redd hele regionreformen haverer som følge av den uløste striden om Troms og Finnmark. At arbeidet med å slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus til regionen Viken også kan bli lagt på is, øker faren for reformkollaps, frykter Tønnessen.

AVVISER: KrF-leder Olaug Bollestad er uenig i kritikken fra ungdomspartiet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVVISER: KrF-leder Olaug Bollestad er uenig i kritikken fra ungdomspartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Nå retter KrFU-lederen en innstendig bønn til moderpartiet, som hun mener sprer usikkerhet om reformen som skal redusere antallet fylkeskommuner:

- KrF bør snarest mulig understreke sin støtte til reformen. Slik situasjonen er nå, kan KrFs manglende tydeliggjøring sette hele regionreformen i fare. Det er ingen tjent med. Reformen er for viktig til ikke å gjennomføres, sier hun.

Viken-skepsis

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har lagt prosessen med sammenslåing av Troms og Finnmark på vent fram til stortingsbehandlingen i høst. Søndag ble det klart at Arbeiderpartiet i Østfold, Buskerud og Akershus støtter forslaget om å legge arbeidet med Viken-regionen på is i påvente av ny stortingsbehandling i høst.

Dermed utsettes etter alt å dømme arbeidet med å etablere storregionen Viken, med 1,2 millioner innbyggere, skriver NTB.

– Kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) har allerede kastet kortene ved å utsette prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms i påvente av Stortinget, sier stortingsrepresentant og leder for Østfold Ap, Stein Erik Lauvås til NTB.

Omkamp

Sp- leder Trygve Slagsvold Vedum vil nå ha omkamp om hele Viken-regionen.

– Regjeringspartiene må skjønne at denne regionen er noe folk ikke vil ha, sier han til NRK.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har til nå kun kommentert de nye signalene fra fylkeskommunene i Viken via en likelydende SMS til NRK og NTB:

«Stortinget har vedtatt en regionreform. Jeg oppfordrer fylkespolitikerne til å respektere Stortingets vedtak og videreføre det viktige arbeidet de er i gang med.»

Tønnessen i KrFU avviser at regionreformen bør vurderes på nytt som et resultat av de sterke lokale reaksjonene. Tvert imot mener hun Stortinget og regjeringen bør kjøre på.

- Jeg er ikke overrasket over at det kommer reaksjoner på sammenslåingene. Det har jo historien vist at det nærmest alltid er når det er snakk om sammenslåinger. Men Stortingets oppgave er å se helheten for landet. Det kan være upopulært å ta avgjørelser innimellom, men slik er politikken, sier hun.

Ned fra gjerdet

KrFU-lederen mener det vil være oppsiktsvekkende om en reform som Stortinget har vedtatt to ganger, plutselig blir omgjort.

- Dette er en reform KrF sikret sammen med de sittende regjeringspartiene, og det burde være en selvfølge at det følges opp, sier hun.

For Tønnessen er det ikke noe alternativ å avvente oppgavemeldingen i høst, for å se hva slags nye oppgaver regionene skal tilføres.

- For å overføre oppgaver trenger man en viss størrelse på regionene. Ved å så tvil om reformen skal gjennomføres eller ikke, sår man også tvil om oppgavefordelingen. I tillegg begynner andre å få kalde føtter og vurdere omkamper, sier hun.

Avviser kritikken

KrF-nestleder Olaug Bollestad går ikke med på at partiet hennes sprer usikkerhet om regionreformen.

- Vi har sagt tydelig nei til omkamper i nord og holder fast ved regionreformen. Det er fattet to stortingsvedtak, som skal gjennomføres. Men ballen ligger hos regjeringen, som i oktober må konkretisere hvilke nye oppgaver som skal tilfalle de nye regionene, sier hun.

Ifølge Bollestad er det ingen grunn til å tvile på KrFs tilslutning til regionreformen, som hun mener vil gi økt folkevalgt styring og flere desentraliserte oppgaver.