NY DEBATT OM KONTANTSTØTTEN:  I fjor prøvde Venstre å få kontantstøtten fjernet under budsjettforhandlingene, mens KrF ville utvide den til å også gjelde toåringer. Ingen av partiene fikk da viljen sin, men nå raser debatten på nytt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY DEBATT OM KONTANTSTØTTEN: I fjor prøvde Venstre å få kontantstøtten fjernet under budsjettforhandlingene, mens KrF ville utvide den til å også gjelde toåringer. Ingen av partiene fikk da viljen sin, men nå raser debatten på nytt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

KrF sier blankt nei til å kutte kontantstøtten i Oslo: - Vi får heller finne andre tiltak for minoritetsgruppene

KrF sier det blir feil å ofre kontantstøtten for å få flere barn med minoritetsbakgrunn inn i barnehagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre foreslår nå en prøveordning med å fjerne kontantstøtten i Oslo og heller bruke pengene på å gi mer gratis kjernetid i barnehagen. Det for å få flere barn med minoritetsbarn inn i barnehagen og dermed bedre norskopplæringa.

- Også i KrF ser vi at det er barn som har bedre behov for grunnopplæring, men jeg mener Venstres forslag med å la det gå ut over kontantstøtten blir feil. Noen barn trenger mer tid mer foreldrene, og det er det foreldrenes sak å avgjøre, sier Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) til Dagbladet.

- Må finne andre tiltak Det Venstre vil prøve i Oslo, er å skrote kontantstøtten til ettåringer, og heller gi familier med dårlig økonomi sjansen til å sende sine treåringer i barnehagen på gratis kjernetid. Gratis kjernetid betyr 20 gratis timer i barnehagen i uka, og skal fra 1. august i år gjelde for fire og femåringer.

- Vi støtter Venstres forslag om å utvide kjernetida i barnehagen, men å la det gå utover kontantstøtten vil ramme feil gruppe. Du rammer andre grupper hvor dette er en viktig del av valgfriheten for familien. Vi får heller finne andre tiltak for minoritetsgruppene, sier Toskedal.

- Hvilke tiltak? 

- Jeg deler Venstres bekymring om at minoritetsbarn må lære seg norsk for å ikke henge etter i skolen. Da må en ta tak i den problematikken og vi må få vite mer om årsaker og sette oss inn i andre tiltak, kombinert med gratis kjernetid, for å få dette på plass. Vi må jobbe med målretta tiltak for minoritetsbarn med informasjon og tilrettelegging innenfor disse gruppene. Jeg deler denne bekymringen, men det blir feil å ofre kontantstøtten for å få dette til, svarer Toskedal.

Nei til Oslo Kontantstøtten har vært KrFs hjertebarn siden den ble innført av Bondevik 1-regjeringen på 90-tallet. Så KrFs svar til Venstres forslag om prøveprosjekt i Oslo er et klart nei. Det var det også da Venstre prøvde å få gjennom å fjerne kontantstøtten på landsbasis i fjor.

- Venstre må finne seg en kommune å prøve dette ut i, der de for eksempel har en ordfører. KrF sier nei til at Oslo skal brukes til dette. Vi kan ikke bruke en Oslo-mal og trekke den utover hele landet, sier Toskedal til Dagbladet.

Venstres Trine Skei Grande sier pengene som blir brukt på å gi familier kontantstøtte, heller bør brukes på barnehage.

- Hvis du skal begynne på norsk skole uten å kunne norsk, så får du en mye dårligere start enn resten. Kontantstøtten var smart da den kom på, men nå har den blitt en konservering av fattigdom og utenforskap, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Familier må få valgfrihet Kontantstøtten ble innført som et alternativ til familier som ikke fikk barnehageplass. Venstres argument er at nå som vi nærmer oss full barnehagedekning, så virker den ikke til sin hensikt lenger. I regjeringsplattformen til Høyre og Frp står det at de vil bevare kontantstøtten og utvide den til å også gjelde toåringer. Men i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre er ikke kontantstøtten nevnt. Både KrF, Høyre og Frp setter imidlertid valgfrihet høyt.

Venstre sier at barnehageplass er viktigere for valgfriheten til en familie enn kontantstøtten.

- Kontantstøtten gir familier en utvidet mulighet til å innrette sine familier på den måten de synes er best. Jeg synes ikke at barnehager skal være det eneste alternativer, men at familier som vurderer det annerledes skal få valgfrihet. Det blir feil å spise av kontantstøtten bare for å imøtekomme et spesielt behov. Hvis Oslo har et spesielt behov her så må vi finne årsakene og finne spesielle tiltak som ser på det. Det er viktig at minoritetsbarn får en god start i livet, sier Toskedal til Dagbladet.

Han påpeker at selv Ap-leder Jonas Gahr Støre tok til orde for å beholde kontantstøtten i fjor.