HAR FÅTT KLARSIGNAL Forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad har fått klarsignal til å ta partiet inn i regjeringsforhandlinger.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
HAR FÅTT KLARSIGNAL Forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad har fått klarsignal til å ta partiet inn i regjeringsforhandlinger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpixVis mer

KrF sier ja til regjeringsforhandlinger: - Har en god forhandlingsposisjon

Stortingsgruppa og sentralstyret har gitt Kjell Ingolf Ropstad klarsignal for å starte reelle regjeringsforhandlinger med Frp, Høyre og Venstre.

KrF er klare til å ta steget, fra mindre formelle regjeringssonderinger, til regjeringsforhandlinger.

Det er klart etter et møte i formiddag der forhandlingsdelegasjonen ledet av nestleder Kjell Ingolf Ropstad, har lagt fram sin anbefaling til KrFs sentralstyre og stortingsgruppe.

Stortingsgruppa og sentralstyret har sittet sammen i rundt en time, før de besluttet å gi Ropstad sin velsignelse.

- Beslutningen var enstemmig, sier Knut Arild Hareide, som sier det var en entusiastisk parti- og sentralstyregruppe som sa ja.

Selve regjeringsforhandlingene skal starte over nyttår.

- Tydelige krav

- Vi har hatt gode sonderingssamtaler. Det er selvsagt ikke gjort noen reelle avklaringer, det vil skje i forhandlingene, sier Kjell Ingolf Ropstad til pressen etter møtet.

- Vi fikk veldig tydelige krav fra stortingsgruppa og sentralstyret, KrF kan ikke gå i regjering for en hver pris .Vi må ha betydelige gjennomslag på viktige felt, sier Ropstad og lister opp:

- Landsstyret har tidligere løftet fram både å løfte den kristne kulturarven, de viktige fellesverdiene. Vi har vi snakket om en barnereform, og å få et løft for familien, en likeversreform og ta et globalt ansvar både på klima og fattigdom. Det er et bredt spekter vi kommer til å løfte, det må bli en god helhet dersom vi skal kunne gå inn i regjering.

Ropstad bekrefter også at abort har vært en del av samtalene.

- Det har selvsagt vært en del av sonderingene og vil bli en del av forhandlingene, sier han.

Hareide vil støtte opp

Knut Arild Hareide skal ikke være en del av forhandlingdelegasjonen, men lede en referansegruppe som vil rådgi delegasjonen under forhandlingene .

- Jeg vil gjøre det jeg kan for å støtte opp under regjeringsforhandlingene, sier Hareide, som avviser at det ville vært mer naturlig å konstituere en ny leder mens forhandlingene pågår.

- Det er nå engang slik at vårt vedtak var at vi først skulle gjøre forhandlinger denne veien: Jeg har hele tida ment at den dagen en regjeringserklæring er klar, da trekker jeg meg tilbake. Det opplever jeg at et samlet parti er enig i, sier han, og får støtte av Ropstad.

- Vi er ikke i mål med en regjeringsplattform. Det er ikke gitt at dette lykkes, derfor er det helt naturlig at Hareide er med, i den rollen han har, sier Ropstad.

- God posisjon

- Hvorfor var stortingsgruppa og landsstyre så entusiastiske, ble Hareide spurt om:

- Det er fordi vi ser gode muligheter for gjennomslag. Vi har ikke fått noen endelige garantier, men vi ser at vi har gode muligheter til å få gjennomslag for viktige saker for oss, som kampen for sorteringssamfunnet. De reelle regjeringsforhandlingene må selvfølgelig gi endelig avklaring for KrF, svarte Hareide som mener KrF har et godt utgangspunkt inn i forhandlingene.

- Vi vet også at vi har en veldig god forhandlingsposisjon. Velger KrF og si ja, går regjeringen fra å være en mindretallsregjering til å være en flertallsregjering, sier Hareide.

I forhandlingsdelegasjonen har også 1. nestleder Olaug Bollestad deltatt, samt Oslo-politiker Eirik Lunde, som representerer den røde fløyen i partiet, samt Ropstads mangeårige rådgiver Jorunn Hallaraker.

Ropstad må levere

Spesielt etter det krevende veivalget tidligere i høst må Ropstad komme tilbake med store politiske gjennomslag for å vekke begeistring i den røde fløyen.

Dagbladet er kjent med at forsmådde «røde» KrF-ere har enorme forvetninger til Ropstad gjennomslag i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Flere mener nestlederen har lovet mer enn han vil være i stand til å holde, spesielt i spørsmål om abort.

Kilder Dagbladet har snakket med har tørt bemerket at Ropstad bør levere «tidenes gjennomslag» for KrF for å innfri forventningene han selv har skapt. De mener partiet ofret partileder Hareide for å sitte i Solberg-regjeringen, og at det må kompenseres for i form av politiske innrømmelser fra regjeringen.

- Vi har alle et stort ansvar for å samlet parti, derfor er jeg så glad for at partiet står så tydelige bak politikken, for jeg tror det er de politiske gjennomslag for at partiet skal stå samlet i etterkant, sier Ropstad til Dagbladet på spørsmål om hvilket ansvar han har for å samle partiet inn i forhandlingene.

Tre tydelige krav fra Frp

Det var et Frp som i går - uten spor av begeistring - ga sitt ja til å forhandle med KrF i går.

Siv Jensen var tydelig på at Frp ikke for enhver pris vil ha KrF med i regjeringen. Frp-lederen har kravene til KrF klare, og sier at også Frp vil kreve gjennomslag for å slippe KrF inn i regjering.

- Samferdsel blir viktig for Frp. Vi vet mange bilister sliter. Det blir også viktig for oss å til større innstramminger på asyl- og innvandringsfeltet. Og vi må få til en pakke som ytterligere senker det samlede skatte- og avgiftstrykket i Norge, sa Jensen tirsdag kveld.