<strong>KALTE INN TIL MØTE:</strong> KrF-leder Knut Arild Hareide møtte resten av partiets stortingsgrupp mandag for å diskutere budsjettforhandlingene. Her fra en tur sammen med de tre andre partilederne i oktober. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Til PAPIR
KALTE INN TIL MØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide møtte resten av partiets stortingsgrupp mandag for å diskutere budsjettforhandlingene. Her fra en tur sammen med de tre andre partilederne i oktober. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Til PAPIR Vis mer

Budsjettforhandlinger

KrF sier nei til budsjettforslag fra både Venstre og regjeringen

Fortsatt langt unna en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Forhandlingsmøtet om statsbudsjettet klokka 16.30 er utsatt på ubestemt tid.

(Dagbladet): Mandag møtte KrF-leder Knut Arild Hareide resten av stortingsgruppa til et møte om budsjettforhandlingene.

Etter møtet gjorde partilederen det klart at KrF verken kan gå for Venstres eller regjeringens forslag, slik det foreligger nå.

- Det er ikke alt vi er enige med Venstre om i deres forslag, men jeg har fått fullmakt fra gruppemøtet til å forhandle videre om budsjettet, sa Hareide etter møtet.

Han understreket samtidig at det er mer enn klimaspørsmålet som gjør at KrF ikke kan gå med på regjeringens siste budsjettforslag.

Mer enn bare klima

Etter det Dagbladet forstår, gjelder det spesielt tre områder:

 • Lærere
 • Distriktene
 • Familieliv

Innenfor familieliv er voldsutsatte barn er et særlig viktig spørsmål for KrF. Hareide understreker at de fortsatt jobber for en løsning som inkluderer alle fire partiene, selv om han også har åpnet for at KrF kan bidra til å få landet et budsjett i Stortinget også uten Venstre.

- Vi jobber for en løsning med fire partier, og vi opplever at det er fire partier som er interessert i å finne en løsning.

Målet med dagens gruppemøte i KrF var å informere gruppa om status i forhandlingene, og for å lytte til eventuelle innspill. Møtet kom i kjølvannet av en krevende helg.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide møttes også til samtaler tidlig mandag morgen på Stortinget.

Dette krangler de om:  Dette er regjeringens bilpakke. Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer Vis mer Vis mer

Etterlyser respekt

Venstre gjennomførte i tillegg et flere timers gruppemøte mandag formiddag, der statusen for budsjettforhandlingene ble oppsummert. Det rapporteres om full oppslutning for partiledelsens politiske strategi. Venstre mener de har gitt regjeringspartiene en mulighet til å løse floken med bilpakke-ultimatumet ved å legge forslag på konstruktive klimaløsninger på bordet.

Kilder i KrF mener partiet er møtt med respektløshet av Høyre og Frp. Særlig skaper det irritasjon at KrF opplever å måtte ta omkamper på tidligere seire i familie- og skolepolitikken.

Gjennomgangstonen er at hvis forhandlingene skal lykkes, må KrF slippe å rykke tilbake til start på områder som er viktige for partiet.

Til tross for kveldsmøter med partilederne i statsministerboligen både fredag og lørdag, klarte ikke regjeringspartiene, Venstre og KrF å komme fram til en enighet innen fristen søndag kveld.

Har fortsatt håp

Nå forsetter altså forhandlingene på overtid, og flere kilder påpeker at så lenge samtalene fortsetter, er det fortsatt håp om å komme til enighet.

- Venstre forhandler selvsagt fordi vi tror det er mulig å finne gode løsninger. Veien videre er at vi venter på tilbakemelding fra regjeringspartiene etter gårsdagens møte, sier Terje Breivik, i Venstre til Dagbladet søndag.

Venstre la lørdag nye forslag på bordet.

Forslagene skal være en omfattende pakke med flere klimatiltak, sier en kilde med kjennskap til forhandlingene til Dagbladet.

3 milliarder til klima

Pakken fra Venstre skal berøre den vanskelige bilpakken indirekte, og kan løse opp i striden om drivstoffavgiftene, samtidig som partiet mener det vil føre til kutt i klimagassutslippene, får Dagbladet opplyst.

Etter det NTB erfarer har Høyre og Frp i sitt foreløpig siste budsjettilbud til Venstre og KrF lagt nesten 3 milliarder kroner ekstra på bordet til grønne tiltak.

I pakken ligger det friske midler til satsing på kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Dette skal delvis finansieres ved at regjeringen venter færre asylsøkere i år enn først antatt. 1,8 milliarder kroner frigjøres dermed i neste års statsbudsjett, går det fram av et brev som finansminister Siv Jensen (Frp) har sendt Stortinget.

Ifølge Aftenposten lokkes dessuten KrF med at kontantstøtten økes, engangsstønaden går opp og det settes av mer penger til tidlig innsats i skolen. Men Hareide gjorde det fredag klart at dette ikke var nok.

5. desember er nå neste tekniske «frist» for å komme til enighet. Da skal budsjettet etter planen debatteres i Stortinget.

Fakta: Regjeringens bilpakke

 • Regjeringen la 30. september fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.
 • Den såkalte bilpakken, som er blitt en hard nøtt i budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, er en del av dette opplegget.
 • Pakken innebærer at bensinavgiften økes med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.
 • Årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.
 • Det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene. Regjeringen vil bruke 500 millioner kroner på dette formålet, noe som ifølge regjeringen vil gi en reduksjon på rundt 10 prosent i bompengesatsene på riks- og fylkesveiprosjekter.
 • Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer