HALV MILLION: Hege Storhaug og Human Rights Service får i praksis like mye i støtte neste år som i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HALV MILLION: Hege Storhaug og Human Rights Service får i praksis like mye i støtte neste år som i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Human Rights Service får en halv million til

KrF sikrer ekstrapenger til Storhaug og co.

KrF er med på budsjettfinta som sørger for en halv million ekstra til Human Rights Service. Organisasjonen får dermed tilbake pengene som falt ut av statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er noe regjeringen har funnet på som et krumspring for å ordne opp i HRS-rotet sitt, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.

«Krumspringet» går ut på at regjeringspartiene og KrF setter av 500 000 kroner ekstra i salderingen av årets budsjett. Ekstrabevilgningen er altså ikke en del av behandlingen av statsbudsjettet for 2019.

SV, Ap og Senterpartiet stemmer imot når saken kommer opp til votering senere i dag. I innstillingen peker de tre partiene på at HRS ikke er et nasjonalt ressursmiljø på integreringsfeltet, «men en innvandringskritisk blogg».

SVs Karin Andersen vil i stedet at den halve millionen fordeles likt mellom Holocaust-senteret og Antirasistisk senter framfor å gå til HRS.

Sa nei, stemmer ja

Human Rights Service (HRS) har de to siste åra fått 1.835.000 kroner i tilskudd, men i høstens forslag til statsbudsjett ble bevilgningen kuttet med en halv million kroner. Det skapte sinne i Fremskrittspartiet.

- Smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS), skrev Frp-nestleder Sylvi Listhaug på Twitter da forslaget til statsbudsjett kom.

I ettertid har det kommet fram at kuttet ikke var klarert i regjeringen som kollegium.

- Det gjøres endringer på statsbudsjettet som ikke er plenumsforankret i regjeringen, rett og slett fordi enhver statsråd har ansvar på sine områder og kan gjøre noen omdisponeringer i sluttfasen, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Skapte bølger

Det enkelte beskriver som en ren tabbe fra kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) skulle rettes opp på Stortinget, noe Frp-leder Siv Jensen selv varslet på Facebook.

Men saken ble ikke løst i høstens budsjettforhandlinger. Tvert imot ble saken den direkte foranledningen til Venstre-leder Trine Skei Grandes telefontirade om Abid Raja under regjeringspartienes formøte i statsrådssalen 10. november.

Det var nemlig for å klargjøre om Venstre faktisk hadde akseptert å øke støtten til HRS at Høyres Henrik Asheim ringte Grande. Da han sa at Raja avviste dette, mistet Venstre-lederen besinnelsen.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa hun om sin betrodde partifelle og finanspolitiske talsmann. Hun beskyldte Raja for å lyve og undergrave både henne og partiet.

Stemte nei

De to har senere skværet opp, men bevilgningene til HRS skaper fortsatt irritasjon i Venstres stortingsgruppe. Dette skyldes ikke minst at en enstemmig stortingsgruppe tidligere i høst sa nei til å øke støtten til HRS på statsbudsjettet for neste år, slik Dagbladet tidligere har fortalt.

Når Raja underveis i budsjettforhandlingene innså at Grande likevel hadde gitt partiets tilslutning til den halve millionen, krevde han nær 17 millioner kroner i støtte til andre organisasjoner som plaster på såret.

Hestehandelen ble imidlertid avvist av KrF, som ikke ville gå med på å øke bevilgningene til HRS på 2019-budsjettet. Men de 17 millionene ble likevel værende i budsjettavtalen.

- Jeg kan se meg selv i speilet og si at dette var veldig godt forhandlet, sa Raja til Dagbladet forleden.

«Forutsetning» fra KrF

Når KrF nå skal forklare hvorfor partiet likevel ender opp med å stemme for at HRS skal få en halv million kroner ekstra, er det en ordknapp Torhild Bransdal som oppgir sin begrunnelse for Dagbladet.

- Dette er en del av forliket rundt saldert budsjett, så vi stemmer for det, sier KrF-representanten.

- Forutsetningen er at bevilgningen kommer over en annen post til våren, da arbeidet ikke hører naturlig under integreringstiltak, understreker Bransdal.

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik har følgende kommentar:

- Dette er, som Dagbladet tidligere har omtalt, en del av en budsjettavtale der Venstre har fått gjennomslag for mye, men altså ikke for alle våre standpunkter.

Regjeringen har for øvrig besluttet at tilskuddet til HRS vil bli overført fra det Høyre-styrte Kunnskaps- og integreringsdepartementet til det Frp-styrte Justis- og beredskapsdepartementet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer