Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF sikrer trolig flertall for å fjerne juryordningen

Forslag fremmes i dag.

FREMMES FJERNET: Juryordningen i rettssaker foreslås fjernet.
Foto : Eivind Pedersen
FREMMES FJERNET: Juryordningen i rettssaker foreslås fjernet. Foto : Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF fremmer torsdag et formelt forslag om å fjerne juryordningen. Trolig har partiet stortingsflertallet bak seg.

- Det er på høy tid at juryordningen oppheves og erstattes med meddomsrett. Juryordningen er utdatert og svekker rettssikkerheten, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad i justiskomiteen på Stortinget til VG.

Han viser til at juryen ikke begrunner sine avgjørelser, og at det dermed ikke kan etterprøves om avgjørelsene er tatt på riktig grunnlag, og om bevisene er vurdert korrekt og loven anvendt på rett måte.

Dersom forslaget blir vedtatt, betyr det at ti lekdommere ikke lenger skal kunne avgjøre skyldspørsmålet i alvorlige straffesaker i lagmannsretten alene. Ordningen har eksistert siden 1887.

I en meddomsrett, som i dag behandler saker hvor strafferammen er inntil seks års fengsel, er den alminnelige mann og kvinne fortsatt i flertall - fire meddommere mot tre fagdommere.

Høyre og Frp fastslo i regjeringserklæringen at juryordningen skal endres, og Arbeiderpartiet har gått inn for å erstatte den med en meddomsrett. Dermed er det flertall på Stortinget for en endring.

Domstoladministrasjonen (DA) stiller seg positivt til forslaget.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media