Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF skal grille regjeringen om 22. juli

Men høringen kan skje bak lukkede dører.

DE SKAL GRILLES: Det er redegjørelsene til Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo om 22 juli-rapporten som nå er til behandling. Foto: Jacques Hvistendahl
DE SKAL GRILLES: Det er redegjørelsene til Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo om 22 juli-rapporten som nå er til behandling. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité har startet behandlingen av redegjørelsene til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

Komitéleder Anders Anundsen var krystallklar på hvor dypt komiteen skal gå i sitt arbeid.

- Vi skal grave til vi kommer frem til sannheten, sa Anundsen etter møtet.

Det kan bety lukket høring, og behandling av fortrolige papirer.

KrF blir saksordfører Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir saksordfører, og vil på neste møte 28. september kunne legge fram en fremdriftsplan for det videre arbeidet. Dagbladet har tidligere skrevet om at en rekke intervjuer 22. juli-kommisjonen har gjort med sentrale statsråder og embetsmenn blir hemmeligholdt av riksarkivar Ivar Fonnes. Bekkevold sier til Dagbladet at han forventer at komiteen vil få all dokumentasjon de har behov for.

- Jeg forutsetter at vi får den informasjonen vi trenger for å få svar, sier Bekkevold.

Han oppfordrer samtidig de som har fått sine redegjørelser hemmeligstemplet om å gjøre dem offentlige. Det er komiteens nestleder Per Kristian Foss enig i.

SAKSORDFØRER: Geir Jørgen Bekkevold ble i dag valgt til saksordfører for høringen. 
Foto: Morten Holm / Scanpix .
SAKSORDFØRER: Geir Jørgen Bekkevold ble i dag valgt til saksordfører for høringen. Foto: Morten Holm / Scanpix . Vis mer

- Jeg synes det er veldig riktig av statsministeren og ordfører Fabian Stang å offentliggjøre sine redegjørelser, og synes selv at det er meningsløst å holde dette hemmelig, sier Foss. 

Venstre-leder Trine Skei Grande, også i komiteen går et hakk lengre i sin kritikk.

- Vi kan ikke legge oss på en slik linje som riksarkivaren gjør, og beskytte de store og la de små gå, sier Grande til Dagbladet.

Hun sier at målet til komiteen er å bli ferdig samtidig som Stortinget skal behandle stortingsmeldingen fra regjeringen som følger opp 22. juli-kommisjonens anbefalinger.

-Vil gå tilbake Det var stor enighet mellom medlemmene i komiteen om nettopp dette. Det innebærer at de vil lenger enn å behandle redegjørelsene.
Ved blant annet å snakke med flere som tidligere har at ansvar for landets beredskap og sikkerhet.

- Vi vil gå tilbake i historien så langt vi ser behov for det, sier Anundsen.

- Det er viktig for oss å plassere ansvaret der det hører hjemme, legger han til.

VIL TIL BUNNS: Leder for Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè Anders Anundsen (Frp) sier komiteen vil grave så langt tilbake historisk som de kan. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VIL TIL BUNNS: Leder for Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè Anders Anundsen (Frp) sier komiteen vil grave så langt tilbake historisk som de kan. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Det betyr også å snakke med flere enn statsråder, embetsmenn og andre samfunnstopper. Komiteen skal også reise ut å snakke med mange som var en del av aksjonen 22. juli.

- Det er helt nødvendig for oss for å forstå alvoret til de som sto i tjeneste denne dagen. Det kan også være ledelsesproblemer som ligger på et lavere nivå en det som hittil har blitt angrepet, sier komitémedlem Per Olaf Lundteigen til Dagbladet.

   

TERROR: Kontrollkomiteen skal komme til bunns i hva som gikk galt med beredskapen da terroren rammet Norge.
Foto: Berit Roald / Scanpix
TERROR: Kontrollkomiteen skal komme til bunns i hva som gikk galt med beredskapen da terroren rammet Norge. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media