-  KrF skremte velgerne

Partistrategen Idar Magne Holme i KrF advarte mot regjeringssamarbeid med Høyre. Han vil nå ha tilbake åpenheten under Valgerd Svarstad Haugland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det må bli viktig for partiet å snakke om positive saker. I stedet skjer det at vi blir oppfattet som et sneversynt parti som løfter pekefingeren mot velgerne. Det er klart at en vil støte fra seg velgere når en blir oppfattet som at vi seier nei til ditt og nei til datt, og mangler et positivt budskap, sier Holme.

Rødgrønn valgseier og tidenes dårlige valgresultat har gitt grobunn for en ideologisk debatt i KrF.

Mørkemannsstempel

Dagfinn Høybråten skjerpet partiets profil, og appellerte til kjernevelgerne.

I valgkampen advarte han mot et rødgrønt regjeringsalternativ som ville bryte ned tradisjonelle familieverdier og innføre en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Strategien var å gjøre partiet tydeligere, men med 6,8 prosents oppslutning frykter flere KrF-ere at mørkemannsstempelet har skremt vekk store velgermasser. Dagbladet er også kjent med at sentrale KrF-ere fryktet velgerflukt etter Dagfinn Høybråtens landsmøtetale i vår.

Holme har fulgt partiet fra sidelinjen de siste fem åra. Han har tidligere jobbet sammen med Høybråten som statssekretær, og mener ikke at partilederen personlig har gjort partiet snevrere. Men partiledelsens strategiske valg har bekymret Holme.

Advarte mot Bondevik II

-  Valgerd hadde en bredere appell, og var bevisst på å åpne partiet opp. Fra 2003 til landsmøtet i år fikk partiet en snevrere fokus på hjertesaker. Det var også et strategisk valg som jeg mener var å gå bort fra den åpne linja som vi hadde på slutten av 90-tallet. Det førte til at mange ikke har kjent seg igjen i partiet, sier Holme.

Da sentrumsalternativet falt gjennom etter 2001-valget, var det strid internt om partiet skulle gå inn i regjeringen sammen med et mye større Høyre. -  Jeg anbefalte partiet å ikke gå inn. Min vurdering var at tyngdepunktet ville bli annerledes enn i sentrumsregjeringen. Hvis vi ser på den profilen som den avtroppende regjering har, så er andre saker i fokus. Nå handler det om valgfrihet, privatisering og skattelette, sier Holme.

Hans bekymring blir delt av Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland. Til Fædrelandsvennen sier han at regjeringssamarbeidet med Høyre førte til at KrF framsto som et parti opptatt av snevre moralspørsmål og kristenkonservativ teologi.

Klar verdiprofil

Idar Magne Holme er fra Norheimsund i Hardanger, der også Valgerd Svarstad Haugland vokste opp, og han var sjefideologen som formet partiets linje på 90-tallet.

En rødvinsdrikkende kvinnelig partileder, kontantstøtte, og en offensiv for å få ikke-kristne til å stemme KrF, førte fram mot suksessvalget i 1997.

-  Det er ingen tvil om at det var mange som kjente seg hjemme i det politiske partiet som vi hadde da. Vi hadde en klar verdiprofil, men var samtidig åpne og inkluderende, sier Holme.

Sjarmoffensiv

-  Du vil tilbake til en strategi som du selv var med på å velge. Er dette etterpåklokskap?

-  Etterpåklokskap er mye enklere enn å se ting der og da. Men jeg ga jo også mine kontakter i partiet i 2001 det rådet å se etter andre modeller for samarbeid og strategi.

I fjor sommer fryktet KrF--  Det strategivalget som Frp gjorde med en appell til karismatiske, kristne miljø skapte nok en viss uro i KrF. Denne uroen kan være forklaringen på strategivalget. Det førte til sterk fokusering på visse saker på bekostning av den inkluderende linjen partiet sto for i 1997. Jeg ser ikke bort fra at de vurderingene er en refleksjon av at Frp-formann Carl I. Hagen utfordret partiet, sier Holme.

ledelsen også at Frp skulle

lykkes i sin sjarmoffensiv mot karismatiske kristne miljøer.

EXIT KRF: Valgerd Svarstad Haugland ledet KrF til nye høyder under stortingsvalget i 2001 med en åpen og inkluderende linje. Mandag buklandet partiet. Dagfinn Høybråtens pekefingerpolitikk slo ikke an.
STRATEG: - Valgerd favnet <p></p>bredere, sier Idar Magne Holme.