Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF skuffet over Høyres egg-ja

Høyres landsmøte gikk lørdag inn for å si ja til både assistert befruktning av single og eggdonasjon. En skuffet KrF-nestleder Olaug Bollestad sier KrF-eres syn på Høyre vil preges av partiets standpunkt i spørsmålene.

EGGDEBATT: Den krasseste debatten ved Høyre landsmøte i år er diskusjonen om eggdonasjon. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EGGDEBATT: Den krasseste debatten ved Høyre landsmøte i år er diskusjonen om eggdonasjon. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Etter ett år med intern debatt, avgjorde Høyres landsmøte endelig hva partiet skal mene i de vanskelige spørsmålene om hvem som skal ha rett til å få hjelp fra staten til å få barn.

Etter avstemninger lørdag ettermiddag, er det klart at partiet nå sier ja til assistert befruktning av enslige og eggdonasjon.

IKKE HELT FORNØYD: KrF-nestleder Olaug Bollestad er ikke helt fornøyd med Høyre-landsmøtets avgjørelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE HELT FORNØYD: KrF-nestleder Olaug Bollestad er ikke helt fornøyd med Høyre-landsmøtets avgjørelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det betyr at det i utgangspunktet er flertall for assistert befruktning av enslige på Stortinget nå, samtidig som alt ligger til rette for at eggdonasjon skal tillates i Norge.

- Skuffet

KrF-nestleder Olaug Bollestad legger ikke skjul på at hun gjerne skulle sett at partiet konkluderte annerledes.

- KrF er skuffet over at Høyre mener det er riktig å åpne for eggdonasjon i Norge, skriver hun i en sms til Dagbladet.

- KrF frykter at en åpning for eggdonasjon kan føre til at vi endrer syn på barnet, og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, fortsetter Bollestad.

Hun er også overrasket over at Høyre nå går inn for assistert befruktning av enslige - noe som altså innebærer at single kvinner kan få sæddonasjon.

SPLITTEDE MENINGER: På Høyres landsmøte i helga står blant annet surrogati og eggdonasjon på agendaen. Det er splittelser innad i partiet hva gjelder meninger rundt problemstillingene. Hva er det som gjør disse temaene så omstridte? Svarene får du her. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix / Shutterstock / NTB / Bioteknologirådet Vis mer

- Farger KrF-eres syn på Høyre

Partiet er nemlig i mot at det planlegges for at et barn skal ha bare ett forelder.

- KrF er skuffet over, og overrasket over at, Høyre endrer standpunkt i spørsmålet om assistert befruktning for enslige, skriver Bollestad:

- Når vi mener det er riktig å kreve at det er to foreldre ved assistert befruktning, handler det om en planlagt situasjon som staten er med på å skape, og da mener vi altså at det er mer sårbart å være en forelder enn to, sier hun.

- Vil dette påvirke deres samarbeidsforhold til Høyre negativt?

- Det er klart at KrF-eres syn på Høyre preges av hvilke standpunkter Høyre har i disse spørsmålene, skriver Bollestad.

Samtidig påpeker hun at Stortinget ikke er delt inn i en verdikonservativ høyrefløy mot en verdiliberal venstrefløy - og at det er mange partier som er splittet i de vanskelige bioteknologispørsmålene.

Hun påpeker at KrF og Sp står for de mest verdikonservative synspunktene med Frp, Venstre og Arbeiderpartiet som motpoler.

Splittelse i partiet

Sistnevnte er også godt fornøyd med liberaliseringene fra Høyre.

- Det er bra at Høyre nå endelig er blitt enige med oss i Arbeiderpartiet i disse spørsmålene. Jeg er glad for at Sandra Bruflot og Tina Bru har vunnet fram i eget parti, skriver helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i en sms til Dagbladet.

Hun påpeker at det allerede er flertall for eggdonasjon på Stortinget, men sier Høyres snuoperasjon er velkommen likevel.

- Det er viktig at helseministerens parti er med på laget når vi nå endelig kan gå fra å debattere om eggdonasjon skal bli lovlig til å diskutere hvordan dette tilbudet skal rammes inn for norske kvinne rog familier, sier Kjerkol.

Det er bioteknologispørsmålene som har vært det største spenningsmomentet under Høyres landsmøte.

Samtidig viste en rundspørring Dagbladet gjorde blant fylkeslagene i forkant av landsmøtet tidlig at 11 av 15 fylkeslag i Høyre mente at eggdonasjon burde bli tillatt.

Engasjert debatt

Debatten i landsmøtesalen var likevel engasjert og følelsesladet. Flere yngre kvinner i Høyre og Unge Høyre ønsket eggdonasjon og assistert befruktning.

Blant de tydeligste motstanderne var stortingspresident Tone Trøen Wilhelmsen.

Motstanderrne understreker at eggdonasjon bryter med tanken om at den som føder barnet, faktisk er barnets mor.

Tilhengerne av assistert befruktning for enslige argumenterte i landsmøtesalen for at det fødes for få barn i Norge, at barn med én forelder ikke har dårligere forutsetninger i livet, og at det finnes behandling tilgjengelig i våre naboland.

Programkomiteens og nestleder Jan Tore Sanner mente opprinnelig at Høyre ikke bør åpne for eggdonasjon, mens landsmøtets avgjørelse om ja til assistert befruktning er i tråd med programkomiteens forslag.

Sanner sier følgende når han blir konfrontert med misnøyen fra KrF.

- Tar det til orientering

- Jeg tar det til orientering. Det som har vært viktig for partiledelsen er at Høyre har en grundig diskusjon, og det har vi nå hatt. Man kan ikke si at vi ikke har vurdert alle sider ved dette, og det håper jeg har bidratt til en bedre offentlig samtale om disse vanskelige spørsmålene. Så har vi fattet våre standpunkt, og så er det opp til Stortinget å konkludere, sier Høyre-nestlederen til Dagbladet.

Han sier han ikke tror Høyres avgjørelser i dag vil svekke samarbeidet med KrF, og viser til at partiet samtidig vendte tommelen ned til mange andre potensielle liberaliseringer i lovverket.

- Nei, det ville overraske meg veldig om det skulle være en konsekvens. Høyre fatter sine standpunkt, og så vet vi at KrF er veldig opptatt av kampen mot et sorteringssamfunn, og der bør de kjenne igjen Høyre ved at vi ikke har åpnet for tidlig ultralyd for alle, sier Sanner.

- Hva skjer når Stortinget skal behandle bioteknologimeldingen i starten av mai?

- I utgangspunktet er det flertall for eggdonasjon i Stortinget, så Høyre-landsmøtets avgjørelse rokker ikke ved det.

- Høyre vil altså legge opp til at samarbeidende partier skal få stemme fritt i disse spørsmålene?

- Vi bestemmer ikke over de andre andre partier.

- Man har hatt en situasjon over mange år hvor et politisk mindretall har fått blokkere for liberaliseringer på bioteknologiområdet?

- Dette har vi ikke hatt noen diskusjoner om. Vi har vært opptatt av at Høyre skal få konkludere etter egen prosess, og landsmøtet forventer nok at stortingsgruppen følger opp det, sier Sanner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!